Imatge d'un supermercat.

Alarma per diverses intoxicacions a Espanya: retiren d'urgència un conegut producte

Les autoritats han demanat extremar les precaucions davant del consum cru o bullit d'aquest producte

Nova alerta alimentària a Espanya, aquesta vegada per un producte molt popular a la gastronomia d'algunes zones del nostre país: els caragols. En concret, diverses partides de caragols estarien darrere dels brots infecciosos detectats principalment a les províncies de Sevilla, Còrdova i Jaén. Els afectats van començar a notar símptomes estranys poc temps després de consumir els caragols.

En concret, segons expliquen a lavozdelsur.es, els afectats van experimentar vòmits, diarrees i marejos aproximadament una hora després de dinar. Afortunadament, la situació no es va allargar durant gaire temps. Això sí, ràpidament es va traslladar una alerta sanitària al Ministeri de Sanitat, i es van activar els protocols per detectar i investigar altres possibles casos.

Alerta sanitària per caragols contaminats

Segons el mitjà esmentat, els caragols responsables de les intoxicacions van ser importats des del Marroc. Això sí, l'empresa encarregada de la seva distribució és una empresa de la província de Sevilla.

Plat ple de caragols
Moltes persones van notar els símptomes poc després de menjar caragols | Getty Images

Fins ara, les intoxicacions detectades s'han produït tant en aquesta última, Sevilla, com a Còrdova i Jaén. Ara bé, no es descarta que a altres zones també s'hagin produït. Val la pena esmentar que, segons el Servei Andalús de Salut (SAS), ja fa molts dies que no s'han detectat noves intoxicacions.

Els caragols han estat retirats dels punts de venda

Seguint els protocols habituals per a aquest tipus de situacions, les autoritats van reaccionar quan es va detectar el problema. Les partides de caragols contaminades o amb sospites van ser retirades immediatament dels punts de venda i distribució.

Això sí, és possible que alguns caragols s'hagin continuat venent en alguns establiments. Per això, les autoritats demanen maximitzar les mesures de prevenció i adquirir els productes només als punts de confiança.

La possible causa de la contaminació

Tal com explica lavozdelsur.es, una possible causa a les intoxicacions detectades després del consum de caragols podria ser la presència d'alcaloides. Aquests haurien estat produïts per ginesta blanca, trobada a les malles en què es transportaven els caragols des del país veí.

Caragols en salsa
Els caragols retirats els havien importat des del Marroc | Getty Images

Com hem dit, la intoxicació es manifesta poc temps després de consumir els productes contaminats. Vòmits, diarrees i marejos són els principals efectes, i solen desaparèixer passat un temps. Els equips de vigilància del SAS, així com altres autoritats sanitàries, segueixen en alerta per la possible aparició de rebrots.

En aquest sentit, es recomana als consumidors extremar la precaució davant del consum de caragols que puguin pertànyer a les partides retirades. Aquesta recomanació s'aplica tant als caragols comprats crus com als cuinats.

El cas recorda un altre de similar que va tenir lloc l'any 2016. Aleshores, la presència d'alcaloides a les malles dels caragols també va provocar diverses intoxicacions. Va ser la Universitat de Còrdova la que va estudiar la presència del compost en els caragols després del que va passar.

Plat amb caragols i pa
Les autoritats segueixen en alerta pels possibles rebrots | Getty Images

 

Retiren un embotit espanyol per problemes a l'etiquetatge

Recentment, les autoritats també van retirar un conegut embotit espanyol dels punts de venda, si bé en aquest cas cap consumidor no va patir cap intoxicació. Es tracta d'una botifarra d'arròs amb pinyons, el problema dels quals va ser la presència de traces d'avellanes. Aquest últim ingredient va ser el que les autoritats van detectar que faltava a l'etiqueta, fet que podia afectar els al·lèrgics.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va demanar a totes les persones que hagin pogut adquirir el producte que no el consumeixin. Sempre, és clar, que es tingui constància d'alguna al·lèrgia a les avellanes. Per a la resta de la població, el consum del producte no comporta cap mena de risc.