Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'entrada d'una farmàcia.

Nova alerta sanitària: Retiren un conegut medicament que prenen molts catalans

Demanen no prendre'l i n'han retirat diversos lots | L'ordre de retirada s'ha emès a tot Espanya

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès una nova i important alerta sanitària. En concret, l'organisme de control dels fàrmacs que es comercialitzen a Espanya ha fet pública la necessitat de retirar diversos lots del mercat d'un conegut medicament.

És un medicament indicat per a aquells pacients que pateixen una tensió arterial elevada. A més a més, el fàrmac afectat per la retirada també és molt conegut entre els pacients que presenten una insuficiència cardíaca crònica. El problema, segons l'AEMPS, és que s'han detectat impureses per sobre del límit acceptat.

Demanen no prendre'l

El medicament del qual l'AEMPS s'ha vist obligada a ordenar la retirada de diversos lots no és altre que Acuprel. Es tracta d'un fàrmac fabricat per Pfizer, presentat en forma de comprimits. Com hem esmentat, es fa servir habitualment com a tractament per a persones que tenen la pressió arterial elevada (hipertensió) o en el cas d'aquells pacients amb insuficiència cardíaca crònica.

Imatge del medicament Acuprel de 40 mg que ha estat retirat del mercat
Es tracta d'un medicament contra la hipertensió | Catalunya Diari

Si ens fixem en allò indicat en el seu prospecte, descobrim que forma part dels anomenats «inhibidors de l'enzim de conversió d'angiotensina (IECA)». Els efectes d'aquest fàrmac, que forma part del grup dels antihipertensius, es tradueixen en una dilatació dels vasos sanguinis de l'organisme.

Aquest organisme dependent del Ministeri de Sanitat és el que ha llançat públicament aquesta alerta sanitària. I ho ha fet després de detectar en diversos lots de l'esmentat fàrmac alts índexs d'impureses a la seva fórmula. Uns índexs que estarien per sobre dels límits permesos, cosa que s'estableix com un defecte de classe 2.

Els lots afectats d'Acuprel

Després del que ha passat, s'ha advertit de la necessitat de retirar del mercat diversos lots relatius a diferents presentacions. En el cas d'Acuprel 20 mg de 28 comprimits, cal treure de la circulació un total de cinturó lots:

  1. DT1726, amb data de caducitat 30/04/2023.
  2. EP6755, amb data de caducitat 30/09/2023.
  3. FF8049, amb data de caducitat 30/09/2023.
  4. FJ7223, amb data de caducitat 30/09/2023.
  5. FM6653, amb data de caducitat 30/09/2023.

De la mateixa manera, l'agència ha establert fer el mateix amb cinc més també d'Acuprel de 40 mg i 28 comprimits:

  1. CY1994, amb caducitat 30/09/2022.
  2. DT1722, amb la mateixa data que l'anterior.
  3. EM1564, la caducitat del qual és el 31/12/2022.
  4. FA3732, amb la mateixa data que l'anterior.
  5. FJ1093, amb data de caducitat de 30/04/2024.

Finalment, també ha indicat que s'ha de retirar de la venda un lot de la presentació d'aquest fàrmac en la versió de 5 mg i 60 comprimits. Ens estem referint en concret al lot FF2036, amb caducitat 31/05/2024.

Així mateix, el que s'indica per part de l'AEMPS és que un cop trets del mercat es tornin al laboratori per les vies establertes. I aquest procés ha sol·licitat que sigui seguit pertinentment per les diferents comunitats autònomes.

Les impureses, una causa freqüent de retirada

Val la pena esmentar que la retirada dels lots d'Acuprel no són una situació tan excepcional com ens podem imaginar. De fet, la detecció d'impureses per sobre dels límits normals és una causa relativament freqüent de retirada de fàrmacs contra la tensió.

Imatge d'una farmacèutica agafant un medicament
La detecció d'impureses afecta molts fàrmacs antihipertensius d'ús comú | Getty Images

En els darrers mesos, com apunten des del 'Diario de Avisos', diversos medicaments d'ús comú contra la tensió arterial alta s'han vist afectats. Parlem de fàrmacs antihipertensius com el Coproavel o Ibersartan Combix. En tots aquests casos, val la pena fer esment, l'alerta no s'ha relacionat amb problemes de salut en el cas dels pacients que consumeixen aquests medicaments.