Diverses rajoles de xocolata

Cau un dels grans mites de la xocolata i que t'has cregut tota la vida

Fins ara tots atribuïen un benefici molt concret al cacau, però els experts ho acaben de desmentir

Una dieta sana i equilibrada és aquella que ofereix al nostre organisme els nutrients suficients perquè funcioni correctament. Això s'obté quan inclous a la teva dieta una àmplia varietat d'aliments com fruites, verdures, cereals i proteïnes i ingereixes una quantitat adequada de calories.

Una dieta sana es tracta de sentir-te bé, tenir més energia durant el dia i millorar el teu estat de salut mental i físic. Així doncs, perquè puguis obtenir aquests resultats has de saber com influeix el cacau a les nostres dietes.

Cau un popular mite sobre la xocolata i la dieta

Segons han informat els investigadors del Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS), el consum diari de cacau pot provocar a llarg termini problemes digestius. Això passa, sobretot, en el cas dels atletes masculins. Això suposa descartar un dels grans mites de la xocolata, ja que es pensava que resultava beneficiós.

Estudis anteriors a aquest afirmaven que el consum de cacau beneficiarà a llarg termini l'aparell digestiu dels atletes. Aquesta substància té un alt nivell de flavonoides, els quals també tenen efectes cardioprotectors i propietats antioxidants. A més de demostrar-se que incrementa la concentració en adults sans.

Grans de cacau
El cacau és el principal ingredient de la xocolata | Getty Images

Però així i tot, ara els investigadors asseguren fermament que el consum de cacau en pols no redueix possibles problemes digestius. En tot cas, justifiquen que no s'ha investigat prou per afirmar-ho.

El cacau no és el millor aliat dels atletes

Els investigadors van decidir analitzar en profunditat els efectes del cacau i fer un estudi completament aleatori i controlat. En el transcurs de l'estudi, se'ls va oferir un placebo a 54 atletes masculins en bona forma i sans. Durant deu setmanes consecutives els participants van seguir una rutina d'entrenament molt estricta.

Home estirant a una pista d'atletisme
El cacau no ajuda els atletes amb problemes digestius | Getty Images

Durant el mateix temps, els esportistes van incloure a les seves dietes cacau ric en flavonoides o en pols de midó. Sempre barrejat amb llet semidescremada, la qual la bevien per esmorzar.

També, al llarg d'aquestes setmanes, els atletes havien de fer una carrera d'alta resistència, al principi i al final de cada entrenament. En cap moment no es va notar cap mena de canvi en els símptomes que gastrointestinals que tenien els participants. Això afirma i indica que el cacau no va fer millorar les molèsties digestives provocades pels entrenaments.

Cacau pur i grans de cacau
Afegir el cacau a la dieta dels atletes no ajuda a suprimir els problemes digestius | Getty Images

El que sí que van trobar els científics van ser efectes en la composició de la microbiota intestinal i els metabòlits plasmàtics i fecals. Però van ser molt lleus i insignificants per al funcionament correcte del nostre organisme. En conclusió, l'esport d'alta intensitat pot provocar problemes digestius, però el cacau no aconsegueix suprimir ni reduir els seus símptomes.

Els beneficis reals del cacau als esportistes

Que el cacau no millori les molèsties digestives no vol dir que no tingui beneficis per al nostre organisme. I és que, especialment per als esportistes és molt beneficiós, fins i tot n'hi ha que ho inclouen a les seves receptes i batuts.

Sabates de fer esport
El cacau ajuda a la recuperació després de fer activitats físiques | Canva

Un dels grans avantatges que aporta és que és un gran antiinflamatori natural. És l'aliat perfecte que has d'incloure a la teva dieta si pateixes inflamacions o dolors articulars. Aquests problemes derivats de l'entrenament poden ser eliminats amb el cacau, gràcies a les seves altes quantitats de magnesi.

Un altre benefici d'element tan intens és que afavoreix la recuperació després d'un entrenament. El cacau ajuda a la restauració del glucogen muscular, fet que l'organisme necessita per produir energia. És ideal!

Finalment, el millor que pots fer és parlar amb un nutricionista. Ell t'explicarà com pot afectar el cacau al teu organisme i et donarà els millors consells per incloure'l a la teva dieta. Ell és un professional i qui entén millor l'impacte de certs aliments al nostre organisme.