Molts plàtans.

La principal diferència entre plàtans i bananes que no han volgut explicar-te mai

Una de les fruites més consumides pels espanyols és el plàtan, però sabries diferenciar-lo de la banana?

Molts experts recomanen menjar entre 2 i 3 fruites al dia, ja que contenen nutrients essencials per al nostre organisme. Tenen un alt contingut en fibra, vitamines, aigua i substàncies antioxidants. A més, no tenen colesterol i aporten poques calories.

Això sí, si existeix una fruita que agrada tothom és el plàtan. Es tracta d'una de les fruites més conegudes a Espanya i s'associa a les Illes Canàries. Malauradament, la major part dels espanyols no sabrien dir què diferencia aquesta fruita d'una altra de molt semblant: la banana.

Les diferències reals entre plàtans i bananes

Moltes vegades, les diferències no són molt notables. Això és perquè, com en tots els casos, hi ha peces de fruita que per alguna raó són més petites o més grans. Així i tot, hi ha diversos aspectes a tenir en compte si volem saber diferenciar bé les unes de les altres:

1. El seu origen

Cal destacar que aquest problema el tenim de fa pocs anys, ja que a Espanya només trobàvem plàtans. La diferència més evident és l'origen d'aquestes dues fruites tan semblants.

A Espanya, els plàtans es cultiven principalment a les Canàries des de fa moltíssims segles, malgrat que el seu origen és a Àsia. Ja al segle XV es van començar a comercialitzar des de l'arxipèlag per a gairebé tothom.

Cultiu de plàtans
Els plàtans es cultiven a les Canàries | Getty Images

En canvi, les bananes que arriben a Europa provenen principalment de Llatinoamèrica. Hi ha molts països que tenen grans cultius i exporten aquesta fruita.

2. La forma

Els plàtans que provenen de Canàries també són coneguts com a «plàtans nans». Això es deu, com diu el seu nom, que tenen una mida molt petita. A més de ser més petits tant en diàmetre com en longitud, també solen ser més corbs.

Una altra característica que els diferencia molt de les bananes, és que els plàtans tenen unes taques fosques. Aquest factor ha estat un distintiu del plàtan que prové de les Canàries.

Plàlatans de Canàries
Els plàtans de Canàries tenen taques fosques | Getty Images

En canvi, les bananes tenen un color groc completament llis sense taques fosques i la seva mida és visiblement molt més gran. Són més rectes que els plàtans i per dins són més blancs.

3. L'aroma i el sabor

Si fem un tast a cegues entre plàtans i bananes ho sabrem diferenciar de manera fàcil. Els plàtans són molt més dolços i el seu sabor i aroma més intensos. D'un plàtan madur es pot sentir la seva olor des de lluny. La banana, per contra, té menys sabor i el seu aroma és massa fi.

Una persona menjant-se un platàn.
Menjar més d'un plàtan al dia pot ser beneficiós per la salut | Getty Images

 

4. Els nutrients

Als nutrients també podem veure diferències notables. Els plàtans tenen unes elevades concentracions de Vitamina A, B2, B6 i C. També tenen més fibra, en concret la coneguda com a pectina, que influeix directament en la sensació de sacietat.

Gràcies a aquests nutrients, es converteix en un aliment molt beneficiós per prevenir les malalties cardiovasculars. Té un elevat contingut en hidrats de carboni, fet que fa que aporti molta energia.

Així i tot, és important destacar que dins d'aquests hidrats, no té midons i conté més quantitat de sucres. En contra, la banana té més quantitat d'hidrats de carboni, però principalment compostos per midons i amb poc sucre.

Tassa amb pastís i plàtan
Els plàtans i les bananes també es diferencien en els nutrients | Getty Images

Un aspecte que destaquen els experts és la maduració ideal dels plàtans. Com a totes les fruites, a mesura que van madurant, el contingut de sucres augmenta i del midó es redueix. Per aquesta raó, «consumir un plàtan verd pot originar flatulències i una mala digestió».

L'aportació calòrica té poques diferències, però les bananes tenen més calories. Els plàtans aporten unes 90 kcal/100 g davant de les 109,6 kcal/100 g. Això sí, les bananes té quatre vegades més proteïnes que els plàtans.

5. El preu

Pel que fa al preu, també hi podem trobar diferències. Els plàtans de Canàries són més cars. Un quilo de plàtans pot costar de mitjana 1,79 €, en canvi, un quilo de bananes el podem trobar per 0,99 € amb molta facilitat.

En conclusió, ara només queda decidir amb quina de les dues et quedaràs: un plàtan més saborós, amb més nutrients i un preu una mica més alt, o una banana.