Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de diversos embotits i una dona amb cara de sorpresa

Salten les alarmes: la coneguda marca espanyola d'embotits que 'enganya' tothom

Recentment, hem conegut els resultats d'una investigació feta per Facua. Els resultats revelen les pràctiques d'una coneguda marca d'embotits espanyols

Moltes persones al nostre país consumeixen embotits. I és que són una opció tremendament popular a moltes cases, sigui per a berenar o per sopar. Tot i que podem pensar que estem comprant embotits de qualitat, hem sabut que una coneguda marca ens està «enganyant» a tots.

Els embotits són un dels productes més consumits i apreciats a Espanya, tant pel sabor com per la varietat. Pernil, xoriço, llonganissa, llom, botifarra... són alguns dels exemples d'aquesta àmplia gamma d'aliments que formen part de la nostra gastronomia i cultura.

Tot i això, ni tots els embotits són iguals ni tenen la mateixa qualitat. De fet, hi ha una coneguda marca d'embotits espanyols que ens «enganya» a tots amb les etiquetes i els ingredients. T'expliquem quina és i per què l'hauries d'evitar.

Quina és la marca que ens «enganya» a tots els espanyols?

La marca en qüestió és El Pozo, una empresa familiar fundada el 1936 a Múrcia que s'ha convertit en una de les líders del sector carni a Espanya i al món.

Muntatge amb una imatge de pernil dolç tallat a làmines i un cercle amb el logotip de la marca El Pozo
El Pozo és una de les marques d'embotits més conegudes a Espanya | El Pozo

El Pozo comercialitza una gran varietat de productes carnis, entre els quals en destaquen els seus embotits, que es venen sota diferents marques com Legado Ibérico, Bienstar o Al Grill.El problema és que molts d'aquests embotits no són allò que semblen ni allò que ens fan creure les seves etiquetes. I això és del que recentment se n'ocupa Facua.

De fet, segons una investigació realitzada per aquesta associació de consumidors, El Pozo utilitza ingredients de baixa qualitat i poc saludables pels seus embotits. Com fècules, midons, xarops, sucres, conservants, colorants i potenciadors del sabor.

A més, alguns dels productes contenen un alt percentatge d'aigua afegida. Això redueix el contingut real de carn i n'augmenta el pes i el preu del producte.

Per exemple, el pernil cuit extra Al Grill d'El Pozo té un 55 % de carn de porc i un 30 % d'aigua afegida. La resta són ingredients com midó de patata, xarop de glucosa i fructosa, sal, sucre, estabilitzants, antioxidants i conservants.

El xoriço extra Al Grill del Pozo té un 72 % de carn de porc i un 18 % d'aigua afegida. La resta són ingredients com fècula de patata, sal, pebre vermell, dextrosa, espècies, antioxidants i conservants.

Quin problema hi ha amb molts dels ingredients utilitzats als embotits?

Aquests ingredients no només afecten la qualitat i el sabor dels embotits, sinó també el seu valor nutricional i el seu impacte en la salut. Segons Facua, aquests productes tenen un alt contingut en sal, en sucre i en greixos saturats.

Muntatge amb diversos embotits i dos cercles amb una imatge de sucre i sal
Certs embotits poden tenir un alt contingut en sal i en sucre | Getty Images

Tot això augmenta el risc de patir hipertensió, obesitat, diabetis o malalties cardiovasculars. A més, alguns dels additius que usen poden provocar al·lèrgies o intoleràncies en algunes persones.

Com podem evitar aquest engany? Facua recomana llegir bé les etiquetes dels productes i fixar-se a la llista d'ingredients i al percentatge real de carn. També aconsella optar per productes amb menys additius i més naturals, com els embotits artesanals o els ecològics, i consumir-los amb moderació i dins una dieta equilibrada i variada.

Tot i que és cert que El Pozo és una marca d'embotits espanyols coneguda per tothom, la realitat és que alguns dels seus productes contenen ingredients de baixa qualitat i poc saludables. Motiu pel qual no cal abusar d'aquests productes alimentaris.

A més, i no menys important, tenen un alt percentatge d'aigua afegida, cosa que redueix el contingut real de carn i n'augmenta el pes i el preu. Per això és millor evitar-los o consumir-los amb precaució.