Imatge d'una prestatgeria d'una farmàcia plena de medicaments

Alarma per un popular medicament per a dones a Catalunya: en retiren milers de caixes

Les autoritats han tornat al laboratori diversos lots del fàrmac

Diversos lots d'un medicament popular han estat retirats de totes les farmàcies de Catalunya. Així ho ha confirmat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), encarregada de l'autorització i vigilància dels productes sanitaris i cosmètics que es comercialitzen al nostre país. Segons aquest organisme, que depèn del Ministeri de Sanitat, la retirada dels lots és a causa dels inesperats resultats detectats en un assaig.

Retiren diversos lots d'un popular medicament a Espanya

Segons explica l'AEMPS, el medicament retirat de les farmàcies espanyoles és l'àcid alendrònic/colecalciferol del laboratori Aristo. Es tracta d'un medicament que «prevé la pèrdua òssia», tal com apunta el Centre d'Informació de Medicaments (CIMA). És a dir, el medicament ajuda a prevenir l'osteoporosi, però va destinat a les dones amb una certa edat.

El fàrmac, disponible en comprimits, conté dos principis actius. En primer lloc trobem l'àcid alendrònic, generalment conegut com a alendronat. En segon lloc, conté colecalciferol, popularment conegut com a vitamina D3.

Diversos medicaments en forma de comprimits
Només alguns lots del medicament han estat retirats | Getty Images

La decisió de retirar els lots es deu, segons les autoritats sanitàries als «resultats fora d'especificacions a l'assaig de valoració de colecalciferol». Aquesta situació ha motivat la retirada del mercat de «totes les unitats distribuïdes dels lots afectats». A més, l'AEMPS també ha decretat la «devolució al laboratori» dels lots «per les vies habituals».

Un medicament que combat l'osteoporosi

Gràcies al seu contingut en alendronat, aquest medicament és capaç de prevenir la pèrdua òssia que pateixen algunes dones després d'haver entrat a la menopausa. És més, també ajuda a reconstruir els ossos i a reforçar-los.

Per això, generalment es recepta les dones per tractar l'osteoporosi o per corregir un possible dèficit de vitamina D. «Aquest medicament redueix el risc de fractures de columna vertebral i malucs en dones», asseguren també des del CIMA.

Genolls d'una anciana
El fàrmac ajuda a prevenir el trencament dels ossos en dones | Getty Images

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha encarregat a les comunitats autònomes el seguiment de la retirada dels lots. A més, també ha demanat a totes les persones que hagin comprat el fàrmac que el tornin als punts de venda. Sempre, és clar, que pertanyin als lots retirats, que veurem a continuació:

Quins són els lots retirats?

Segons ha detallat l'AEMPS, els lots afectats per la retirada i la posterior devolució al laboratori Aristo són els següents:

  • Àcid alendrònic/colecalciferol setmanal Aristo 70 mg/2.800 UI, comprimits EFG, 4 comprimits (NR: 82792, CN: 720437). El lot afectat és el número 1008212 amb data de caducitat 30/06/2022.
  • Àcid alendrònic/colecalciferol setmanal Aristo 70 mg/5.600 UI, comprimits EFG, 4 comprimits (NR: 82793, CN: 720439). Els lots afectats són els 1008320, amb data de caducitat del 31/07/2022, i el 1106001, amb data de caducitat del 30/04/2023.
Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments
El fàrmac ajuda a prevenir la pèrdua òssia durant la menopausa | Getty Images

 

Retiren un popular medicament infantil a Espanya

La retirada del medicament contra l'osteoporosi es produeix poc després que l'AEMPS també hagi retirat lots d'un popular fàrmac infantil. Parlem de Montelukast, utilitzat per combatre l'asma infantil i la rinitis al·lèrgica estacional. En aquest cas, el problema també es va detectar durant un assaig.

Segons l'organisme de control, durant les proves es van obtenir «resultats fora de les especificacions a l'assaig d'impureses desconegudes». Tal com marca la normativa per a aquests casos, els lots afectats per la retirada van ser trets del mercat i tornats al seu corresponent laboratori.

Un cop més, les comunitats autònomes han estat les encarregades de fer un seguiment de la retirada dels productes dels punts de venda. A més, les autoritats sanitàries van tornar a demanar als ciutadans que haguessin adquirit el fàrmac que el tornin al mateix lloc on el van comprar.

ACTUALITZACIÓ 27/04/2022 09:50: A la primera versió d'aquest article hi havia inclosa la imatge d'un medicament fabricat per un altre laboratori, que en cap moment ha estat afectat per la retirada. El fàrmac sobre el qual fa referència l'alerta de l'AEMPS és el del laboratori Aristo.