Imatge d'un supermercat.

Nova alerta per un producte que podries tenir a casa: retirat a tot el país

Les autoritats han demanat tornar-lo als punts de venda després de detectar elements no declarats a l'etiqueta

Catalunya torna a estar afectada per una alerta sanitària per un producte venut aquí i en altres països europeus. En concret, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha confirmat que ha rebut un avís des d'Alemanya. Al país germànic, les autoritats sanitàries han detectat la presència d'elements estranys en un producte importat de fora de la Unió Europea (UE).

Les autoritats sanitàries germàniques van notificar a les espanyoles a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF). Es tracta d'un mecanisme d'alertes, que facilita la comunicació entre els països europeus i la ràpida reacció de les autoritats. En aquest cas, el distribuïdor del producte en qüestió ha demanat als clients tornar el producte als punts de venda.

Alerta alimentària per un producte venut a diversos països europeus

Segons ha informat l'AESAN, el producte que ha fet saltar les alarmes es diu Cooked Fava Beans. Es tracta d'unes faves cuinades segons una recepta d'origen palestí importat des del Líban. El problema detectat per les autoritats alemanyes és que el producte presenta sulfits no comunicats a l'etiquetatge.

És molt important que els productors facin constatar a les etiquetes dels seus productes tots els ingredients. En general, el problema més comú és la presència de rastres de fruits secs, llet o marisc, força perillós per a les persones al·lèrgiques. En aquest cas, però, el problema és la detecció de sulfits, un grup de substàncies derivades del sofre.

Producte retirat als supermercats
Les autoritats han demanat no consumir el producte | Catalunya Diari

La reacció de l'operador holandès encarregat de la distribució de producte a Espanya no s'ha fet esperar. Aquest ha informat del problema a tots els clients, i ha demanat la devolució del producte als punts de venda. Segons aquest, es procedirà a la modificació i actualització de l'etiqueta.

Detecten sulfits no comunicats en unes faves de la marca Chtoura Garden

Les faves afectades per l'avís de les autoritats sanitàries es venen sota la marca Chtoura Garden a diversos països europeus. Segons l'AESAN, aquest producte es distribueix en llaunes de metall, i la data de consum preferent és el 30/04/2024. El seu pes total és de 400 g per unitat, es conserva a temperatura ambient i el codi de barres és 5285001400225.

A Espanya també s'ha arribat a vendre, si bé l'AESAN no ha ofert xifres específiques de les possibles vendes. Sigui com sigui, tota la informació ha estat traslladada «a les autoritats competents de les comunitats autònomes». Aquestes són les que, després de rebre l'avís a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), s'han d'assegurar de retirar els productes.

Carro de supermercat groc
El producte retirat s'ha venut a diversos països europeus | Getty Images

Alhora, l'AESAN, ha recomanat, de manera preventiva, que totes les persones al·lèrgiques als sulfits evitin consumir el producte en cas de tenir-lo. Ara bé, les autoritats espanyoles han insistit que, per a la resta de la població, «el consum d'aquest producte no comporta cap risc».

Detecten traces d'avellanes en una botifarra d'arròs amb pinyons

L'avís de l'AESAN s'ha produït gairebé alhora que un altre d'una botifarra d'arròs amb pinyons. En aquest segon cas, el problema detectat per les autoritats espanyoles ha estat la presència d'al·lèrgens d'avellanes no inclosos a l'etiquetatge.

La mateixa empresa comercialitzadora va ser la que va comunicar la incidència a les autoritats competents d'Aragó. De fet, la distribució inicial del producte s'ha produït a aquesta mateixa comunitat autònoma. Posteriorment, la informació va ser traslladada a l'AESAN, «per tal de no posar a disposició de la població aliments no segurs».