Façana supermercat dia

Alarma per un popular snack venut a tots els supermercats Dia: retirat de Catalunya

Les autoritats sanitàries han desaconsellat el seu consum als espanyols amb una coneguda al·lèrgia

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat de retirar un conegut snack de tots els punts de venda. La decisió s'ha pres després que les autoritats sanitàries de Catalunya emetessin una alerta per la presència d'ingredients no declarats a l'etiquetatge.

L'avís es va traslladar a les autoritats a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), i afecta el producte 'Snack Maniac! Crispetes amb sal', de la marca Dia. Segons han detallat les autoritats espanyoles, el problema sorgeix per la presència de proteïna de llet no declarada a l'etiqueta del producte esmentat.

Retiren a tot Espanya un conegut snack venut a Dia

El descobriment que ha motivat la retirada d'un lot del popular snack es va originar durant l'autocontrol de la mateixa empresa fabricant. El proveïdor va avisar ràpidament de la incidència les autoritats competents, així com els clients. D'aquesta manera, va complir la normativa vigent, per no posar a disposició dels consumidors aliments no segurs.

Muntatge d'un paquet de crispetes marca DIA
Retiren aquest conegut snack que venen al DIA per informació incompleta a l'etiquetatge | Catalunya Diari

La retirada afecta l'esmentat producte, 'Snack Maniac! Crispetes amb sal', comercialitzat sota la marca Dia en bosses de plàstic. Els que ho hagin adquirit en els últims dies poden comprovar si el seu producte forma part del lot amb el número 22213, amb data de consum preferent del 31/01/2023. El pes per unitat del producte retirat és de 80 grams i es conserva a temperatura ambient.

Distribuït a gran part d'Espanya

Segons les informacions proporcionades per l'AESAN, l'snack retirat s'ha arribat a distribuir a gran part del nostre país. En concret, la distribució inicial s'ha donat a Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Madrid i el País Valencià.

En aquest sentit, tota la informació disponible ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes. Són elles les encarregades de verificar la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

En aquest sentit, l'AESAN ha desaconsellat el consum d'aquest snack a les persones al·lèrgiques a les proteïnes de la llet. En cas de tenir el producte a casa, el millor és que s'abstinguin de consumir-lo. Naturalment, per a la resta de la població, el seu consum no suposa cap risc per a la salut.

Ordenen la retirada d'un complement alimentari a Espanya

No es tracta de l'única retirada d'un producte al nostre país durant les últimes hores. L'AESAN també ha tret dels canals de comercialització un conegut complement alimentari, 'Kuh Nekt, Càpsules', per un motiu similar al de l'snack'. En aquest cas, les autoritats han detectat la presència de tadalafil, que no està inclòs a l'etiquetatge i pot produir reaccions al·lèrgiques de gravetat.

El producte, a més, va ser posat a la venda al mercat espanyol sense haver obtingut l'autorització de les autoritats competents, incomplint la normativa per a aquest tipus de productes. Després de ser analitzat al Laboratori Oficial de Control de l'Aesan, es va comprovar que el complement contenia la substància activa tadalafil.

Càpsules d'Oli de peix
El complement retirat té funcions farmacològiques, segons les autoritats | Getty Images

Parlem de la quantitat suficient per restaurar, corregir o modificar una funció fisiològica. En definitiva, que el producte exerceix una acció farmacològica, que li confereix la condició de medicament.

▶️ Vídeo del dia

Considerant els riscos que acabem d'esmentar, i el fet que les càpsules no compten amb l'avaluació i l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), s'ha declarat il·legal el producte al mercat. Per això, l'AESAN n'ha prohibit la comercialització, i ha ordenat la retirada de tots els exemplars dels canals de venda.