Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un home amb mal de cap.

Alcohol i marihuana: diferències en els efectes que provoquen

Aquestes són les diferències (a curt i a llarg termini) entre dues de les drogues més consumides

En aquest article analitzarem les principals diferències entre els efectes de l'alcohol i els de la marihuana, com es coneix popularment al producte de la planta Cànnabis sativa. Per això, explicarem quina és l'acció que exerceixen en el sistema nerviós i en la resta del cos quan consumim aquestes drogues, però també quines conseqüències té per a la nostra salut un consum crònic i prolongat en el temps.

Què és l'alcohol i quins són els seus efectes?

L'alcohol és un compost químic que s'obté a partir de la fermentació de determinats vegetals i que ha estat consumit per l'ésser humà durant anys, si bé no sempre se li han donat els mateixos usos que en l'actualitat. Així, per exemple, se sap que en l'Antic Egipte l'alcohol s'emprava bàsicament amb finalitats mèdiques.

Encara que no coneixem amb exactitud el mecanisme d'acció d'aquesta substància, de manera sintètica podem afirmar que l'alcohol altera el funcionament de les membranes cel·lulars, així com de la part interna del cos de les cèl·lules, és a dir, del citoplasma.


Els efectes de l'alcohol depenen, sobretot, de la dosi que es consumeixi. Si la quantitat és petita, es produeix una desinhibició de l'activitat de l'escorça cerebral, la qual cosa es tradueix en relaxació cognitiva, però també en un augment de la freqüència cardíaca i respiratòria. Quan la dosi és gran, la coordinació motora i el nivell de consciència disminueixen, la qual cosa pot ocasionar un coma etílic i, fins i tot, la mort.

Primer pla de quatre mans fent un brindis amb cerveses
L'alcohol altera el funcionament de les membranes cel·lulars. | Getty Images

En general, es considera que l'alcohol actua com a depressor del sistema nerviós central, com succeeix també amb els opioides, incloent-hi l'heroïna i els medicaments ansiolítics, que tenen uns efectes molt similars en l'organisme i poden provocar un tipus de dependència fisiològica de característiques aproximadament equivalents.

Propietats de la marihuana o cànnabis

Les diferents espècies de la planta Cànnabis sativa es fan servir amb finalitats recreatives a causa dels seus efectes euforitzants i relaxants. El principi actiu d'aquesta substància és el 9-tetrahidrocannabinol, abreujat amb freqüència com THC. Altres efectes de la marihuana inclouen un dèficit en la cognició i en la motricitat i l'augment de la percepció sensorial, de l'autoconfiança i de la capacitat d'introspecció.

El cànnabis es consumeix principalment de dues formes. La manera d'administració més habitual consisteix a fumar cigars que contenen fulles de Cànnabis sativa; a això ens referim generalment quan parlem de marihuana. D'altra banda, l'haixix s'obté filtrant i assecant la resina de la planta, de manera que la seva concentració de THC és més elevada.


En el passat el cànnabis s'ha fet servir com a medicament, a més de com a droga recreativa, un ús que es remunta als pobles escites, que habitaven l'est d'Europa abans del segle I aC. En els últims anys s'ha recuperat la concepció de la marihuana com a fàrmac. En aquest sentit, es prescriu a pacients de càncer o de SIDA per a tractar símptomes com la falta de fam o les nàusees.

Foto d'una planta de cannabis.
Durant els últims anys s'ha recuperat la concepció de la marihuana com a fàrmac. | Canva


Diferències entre els efectes de l'alcohol i els de la marihuana

Comencem pels efectes recreatius d'aquestes drogues. En dosis baixes, l'alcohol té efectes que provoquen comportaments espontanis i desinhibits en la majoria de persones, de manera que pot incrementar l'activitat i la sociabilitat. Si la dosi és alta, és molt habitual que provoqui nàusees i vòmits, la qual cosa és estrany en el cas del cànnabis si no es combina amb altres substàncies.

En canvi, la sensació d'eufòria pròpia de la marihuana s'associa més aviat a la relaxació i a la inactivitat, i en general no actua com a lubrificant social sinó que promou l'aïllament, encara que també pugui tenir efectes relacionats amb l'espontaneïtat amb relació al judici i a la conducta social. També augmenta les ganes de menjar, a diferència de l'alcohol.


Com hem esmentat al principi d'aquest article, no és infreqüent que es produeixi el coma i la mort a conseqüència d'una sobredosi d'alcohol. Aquesta substància pot causar parades cardíaques i respiratòries, a més d'interferir amb el funcionament de regions clau del cervell. Aquest risc s'incrementa quan es combina l'alcohol amb altres substàncies psicoactives. A més, la marihuana no provoca ressaca, o bé aquesta és molt menys intensa.


A diferència de l'alcohol, la marihuana no provoca la mort de forma tan veloç, encara que es consumeixi en quantitats molt elevades. No obstant això, com sabem, l'hàbit de fumar empitjora la salut dels sistemes circulatori i respiratori. En aquest últim sentit, és important esmentar els càncers de pulmó, de boca, de gola, de laringe i d'esòfag.

Foto d'una persona patint un atac d'ansietat.
La marihuana promou l'aïllament i la solitud. | Canva

Conseqüències per a la salut a llarg termini

El consum crònic d'alcohol, per part seva, ha estat associat a un augment del risc de diferents tipus de càncer, entre ells, el de mama, el de còlon, el de recte i els que hem esmentat amb relació al cànnabis, excepte el de pulmó.
 

Resulta especialment rellevant la seva contribució al càncer de fetge, l'òrgan encarregat de processar les substàncies tòxiques. A més, l'alcoholisme juntament amb un problema de desnutrició (en concret a dèficits de vitamina B1 o tiamina) pot provocar la síndrome de Wernicke-Korsakoff, un tipus de demència que interfereix amb la formació de nous records.
 

Ja que és il·legal en molts països, els efectes a llarg termini de la marihuana no són tan coneguts com els de l'alcohol. S'ha suggerit que, si es pren de manera crònica i en grans quantitats, pot provocar problemes irreversibles en la memòria i en la cognició, a més d'afavorir l'aparició de símptomes psicòtics i depressius en persones predisposades.

Referències bibliogràfiques:

  • Bagnardi, V., Rota, M., Botteri, E:, Tramacere, I., Islami, F., Fedirko, V., Scotti, L., Jenab, M., Turati, F., Pasquali, E., Pelucchi, C., Galeone, C., Bellocco, R., Negri, E., Corrao, G., Boffetta, P. & La Vecchia, C. (2015). Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose-response meta-analysis. British Journal of Cancer, 112(3): 580-593.
  • Borgelt, L. M., Franson, K. L., Nussbaum, A. M. & Wang G. S. (2013). The pharmacologic and clinical effects of medical cannabis. Pharmacotherapy (Review), 33(2): 195–209.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips'.