Capses de medicaments en una farmàcia

Alerta per un conegut i popular medicament: el relacionen amb el càncer de còlon

Un estudi britànic i un altre suec han arribat a la conclusió que l'ús habitual del fàrmac podria provocar un càncer colorectal

La Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) va registrar l'any passat la sorprenent xifra de 43.581 casos de càncer de còlon i recte a tot Espanya. Un tipus de tumor que representa el més comú al país. Tot i que en el 90% dels casos que es detecten amb temps es pot curar, cal no oblidar que, a l'últim registre, es va xifrar en 15.000 les morts en un any per aquesta malaltia.

Gràcies als grans avenços sanitaris, es coneixen molts dels factors que propicien l'aparició del tumor. Per això, la Societat Americana del Càncer (AMC) indica els principals per poder evitar-los. El sobrepès, l'obesitat, la inactivitat física, el consum alt de carns vermelles i processades, el consum abusiu d'alcohol i el tabaquisme en són alguns.

Els coneguts medicaments que ara vinculen amb el càncer

Sense deixar de banda tots els riscos anteriors, els científics han trobat un nou factor amb què estem molt familiaritzats, i, tanmateix, no en coneixíem el perill real. Ara doncs, s'ha demostrat que l'alt consum d'antibiòtics podria tenir relació amb l'aparició d'un tumor maligne.

Imatge d'una persona subjectant un model d'un còlon humà
El còlon es pot veure afectar per l'excés d'antibiòtics | Getty Images

Un ús correcte del fàrmac no és perillós

De fet, els metges porten advertint durant anys sobre el consum excessiu d'antibiòtics, i demanen un consum responsable. La raó d'això, fins ara, era per evitar que els bacteris mutessin i desenvolupessin més resistència i, d'aquesta manera, els antibiòtics deixarien de tenir efecte.

Amb això, però, no vol dir que aquest fàrmac sigui perjudicial per a la nostra salut. Al contrari, si es prenen sota recepta mèdica i durant el temps que el tractament s'estableix, l'antibiòtic és un bon aliat per combatre certes infeccions.

Dos estudis revelen el nou risc

Ara, amb les noves investigacions s'ha observat que el consum elevat d'antibiòtics no només està relacionat amb la capacitat de resistència dels bacteris, sinó que també es pot relacionar amb l'aparició de càncer de còlon i recte. I per si amb un estudi no n'hi hagués prou per demostrar-ho, han estat dos, un britànic i un altre suec, els que han arribat a resultats complementaris.

Dona mirant per un microscopi
Les investigacions demostren que hi ha un 49% més de risc de càncer amb l'ús incorrecte de l'antibiòtic | Getty Images

A l'estudi britànic, es van observar 8.000 pacients que patien càncer colorectal i 30.000 persones sanes. Els menors de 50 anys amb un historial de consum d'antibiòtics comptaven amb un 49% més de risc de desenvolupar càncer de còlon.

Paral·lelament, l'estudi suec va arribar a uns resultats que corroboren la hipòtesi inicial. A més de 40.000 persones amb càncer colorectal i més de 200.000 sanes que van ser estudiades es va observar que les que havien consumit antibiòtics durant més de sis mesos tenien un increment del 17% de desenvolupar aquest tipus de càncer.

Com els antibiòtics poden provocar càncer?

Els antibiòtics es recepten per 'matar' bacteris nocius per al nostre organisme. Però també són capaços d'eliminar, per error, microorganismes en simbiosi amb els nostres òrgans i que són de vital importància. La majoria d'aquests bacteris es troben a l'intestí i actuen com a línia de defensa a l'entrada d'altres patògens.

Imatge virtual d'uns intestins infectats amb shigella
Al nostre intestí tenim la microbiota que defensa al nostre organisme d'altres patògens | CANVA

Per això, un excés d'antibiòtics es tradueix en l'eliminació d'aquests bacteris que ens protegeixen, i així la microbiota queda desequilibrada. Això està relacionat, segons alguns estudis, amb el desenvolupament del càncer.

«La microbiota i els seus metabòlits no només estan relacionats amb la carcinogènesi en induir inflamació i desregulació immunitària —cosa que condueix a inestabilitat genètica—, sinó que també interfereixen amb la farmacodinàmica dels agents anticancerígens», expliquen els nous descobriments.

El risc de desenvolupament de càncer pel consum d'antibiòtics no és comparable a altres riscos ambientals com els abans esmentats. Tot i això, sí que suposa un indicador més del correcte ús que hem de fer dels fàrmacs.