Un passadís d'un supermercat a la secció de cosmètica

Alerta alimentària per una coneguda i popular carn: la retiren dels supermercats

Les autoritats han llançat un avís sobre una coneguda carn comercialitzada a una zona del nostre país

Nova alerta alimentària, aquesta vegada per producte carni. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i les diferents autoritats sanitàries insten que els consumidors comprovin que els seus productes no pertanyin al conjunt afectat.

Encara que el seu consum no sigui un perill per a tots els consumidors, la veritat és que la seva ingesta podria posar en perill la salut d'una part de la societat. Com a mesura de precaució cal llegir atentament el llistat d'ingredients que apareixen en aquest conegut aliment.

Alerta sanitària per un popular producte de carn de pollastre

Pel que sembla, s'ha detectat la presència de gluten en un producte en què a l'etiquetatge indica: «Sense gluten». Això és a causa d'un error d'envasament, perquè a la llista d'ingredients sí que s'especifica que conté gluten, per la qual cosa no estava ideat perquè pertanyés a la gamma de productes sense gluten.

El producte en qüestió és el Cordon Bleu Extra, comercialitzat als supermercats pertanyents a la cadena Mercadona. La marca encarregada de la seva producció és Jc Jucarne i, fins fa poc, els productes mal etiquetats es podien trobar a la secció de refrigerats.

El producte en si són diferents trossos de pollastre i embotit arrebossats. Justament, l'arrebossat és el «culpable» de la presència de gluten, perquè és el resultat de pa ratllat amb farina de blat.

Cal destacar que aquesta alerta només engloba un dels lots. Per això, tots els usuaris han de consultar si el seu lot pertany al 220730. A més, els usuaris podran guiar-se per identificar-los també per la data de caducitat: 08/08/2022.

Com hem assenyalat anteriorment, aquesta alerta només afecta aquells que pateixen algun tipus d'intolerància al gluten. Això es tradueix que aquest producte es pot consumir amb total normalitat, sempre que l'usuari no sigui celíac, al·lèrgic o tingui sensibilitat al gluten.

Imatge d'un carro de supermercat amb fruites i verdures.
Tots els productes del lot afectat han estat retirats. | Getty Images

L'alerta només afecta un lot comercialitzat a les Illes Canàries

Segons les fonts oficials, únicament es té constància que el Cordon Bleu Extra mal etiquetat s'ha comercialitzat a les Canàries. Per tant, els Mercadona situats a l'arxipèlag han retirat totes les unitats perjudicades.

Les encarregades de traslladar aquesta alerta a l'AESAN han estat les autoritats de la Comunitat Valenciana. Això és possible gràcies al Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI). La intenció d'aquest sistema és poder verificar que tots els productes pertanyents a aquesta alerta puguin ser retirats de tots els punts de venda.

Els productes amb gluten no suposen un risc per a la majoria de la població

El gluten pot afectar les persones de 3 diferents formes, ja que és possible ser sensible, al·lèrgic o celíac. Encara que molts creuen que és un detall, la veritat és que només la celiaquia afecta 1 de cada 100 espanyols. Una xifra que la converteix en la malaltia intestinal crònica amb més pes a Espanya. A més, només 1 de cada 7 celíacs hi està diagnosticat.

Consumir productes amb gluten suposa per a ells conseqüències greus, sobretot a llarg termini. Tot i que cada persona pot experimentar més o menys quantitat de símptomes, el més habitual és patir diarrees, vòmits, cansament, etc. A més, un consum prolongat de gluten pot produir afeccions com ara l'anèmia o el limfoma intestinal.

Com que es tracta d'una malaltia sense cura, l'única opció per a les persones afectades és portar una dieta sense gluten durant tota la vida. No només amb la intenció d'evitar els símptomes, sinó perquè tampoc desenvolupin malalties generades pels efectes de consumir gluten. Malauradament, no estan exempts de patir contaminacions accidentals com ara aquest cas.

▶️ El vídeo de la setmana