pots d'espècies

El condiment que poses a tots els teus àpats i que és més perillós del que et penses

Un estudi ha demostrat que les persones que el consumeixen redueixen la seva esperança de vida

Mantenir una dieta saludable no només fa que ens sentim més sans i amb més energia, sinó que, a més a més, ens ajuda a viure més anys. Aquesta qüestió, precisament, ha suscitat interès en alguns investigadors, ja que hi ha un determinat condiment que es troba a les nostres cuines i que ens podria passar factura.

Compte amb el condiment que afegeixes als teus àpats!

Moltes persones decideixen tenir cura de la seva alimentació per diverses raons i, entre les comunes, trobem la de cuidar l'aspecte físic i augmentar el benestar i la salut. Aquesta última, pel que sembla, podria estar condicionada per un ingredient que fem servir amb regularitat.

Ja sabem que hi ha determinats aliments que poden posar en risc el nostre organisme, especialment els additius. Doncs bé, això és el que passa precisament amb la sal, un dels condiments més consumits a escala mundial.

Foto d'un munt de sal a les mans.
No hem d'abusar de la sal. | Getty Images
 

Lu Qi, un professor de la Facultat de Salut Pública i Medicina Tropical de la Universitat de Tulane, als Estats Units, ha dut a terme un estudi amb el seu equip d'investigadors. Aquest estudi ha estat publicat a l'European Heart Journal i els resultats són força preocupants.

Pel que sembla, van prendre com a referència una part de la població d'entre 40 i 69 anys, i hi van participar prop de 500.000 persones. L'objectiu d'aquest estudi pretenia analitzar, observar i relacionar el consum de sal amb el risc de morir prematurament.

Els resultats no van deixar cap mena de dubte. Els participants van ser dividits en grups: els que mai o gairebé mai afegien sal als seus menjars i els que ho feien sempre. Després d'un seguiment de gairebé 9 anys, la comparativa entre un grup i l'altre va ser rotunda: els que sempre afegien sal tenien un 28% més de risc de morir prematurament. Una xifra considerablement alta, sobretot, si tenim en compte com està de normalitzat el consum de sal.

Però aquesta no va ser l'única troballa. Els investigadors van descobrir que, a més d'augmentar el risc de mort, totes aquelles persones que sempre afegien sal als seus àpats tenien una esperança de vida inferior a la resta. Així doncs, l'esperança en dones es reduïa en 1,5 anys, mentre que la dels homes ho feia en 2,28 anys.

Els efectes perjudicials de la sal

Aquestes dades donen lloc a la reflexió i, sens dubte, una de les qüestions que es plantejava el professor Qi era la necessitat de modificar els comportaments alimentaris. Aquest hàbit totalment indispensable podria millorar la salut i el benestar de la població en general. Encara que, per això, la societat hauria de dur a terme certs sacrificis.

Foto d'una cullera de fusta amb sal.
La sal té efectes molt perjudicials. | Getty Images
 

Últimament hi ha una tendència que no para de créixer, i és la de consumir aliments precuinats i processats. Tots contenen elevades quantitats de sodi (que, en definitiva, podríem traduir en sal).

La ingesta d'aquests aliments, així com l'abús de la sal, ens pot passar factura. Moltes malalties cardíaques i metabòliques, com la diabetis, la hipertensió i els accidents cerebrovasculars, estan molt vinculats amb el consum. Per això, els especialistes recomanen reduir el consum de sal o, almenys, respectar les quantitats recomanades.

Cal recordar que la sal és un dels aliments que presenta més addició, i és per això que cal fer més estudis abans d'oferir recomanacions. En tot cas, s'ha demostrat que el consum de sal pot ser molt perjudicial per a la nostra salut.