Imatge d'un grapat de carn de pollastre trossejada

Alerta alimentària per l'últim descobriment sobre la carn: milions d'afectats

Els experts demanen no confiar cegament en els distintius i les etiquetes d'aquest producte

El consum de carn està avui dia més que estès mundialment. Es tracta de la principal font de proteïnes per a milions i milions de persones a tot el planeta, encara que en els darrers temps els hàbits han anat canviant. I és que la creixent importància que donen els consumidors a la qualitat obliga a augmentar els controls sobre aquest producte.

Al primer món, són molts els que ja no es limiten simplement a aconseguir la carn sinó que també donen una especial importància a la forma de produir-la, a la qualitat de vida dels animals i fins i tot als aliments que aquests consumeixen. En aquest sentit, un dels temes més polèmics és l'ús abusiu de fàrmacs i antibiòtics per part d'alguns productors.

Hamburgueses fent-se en una graella
Els clients es preocupen cada cop més per l'origen de la carn que consumeixen | Getty Images

El preocupant descobriment sobre la carn que fa saltar les alarmes

La necessitat de garantir la qualitat i l'origen segur dels aliments ha fet que les empreses càrnies facin servir distintius fàcils d'identificar. Alguns serveixen per assegurar la traçabilitat dels productes, és a dir, que el consumidor pugui obtenir informació sobre el que consumeix . Un altre d'aquest tipus de distintius és l'etiqueta que confirma que la producció és «lliure d'antibiòtics».

A països com els Estats Units (EUA), on el consumidor s'ha tornat cada vegada més exigent en aquest sentit, aquestes etiquetes són gairebé una obligació. No obstant això, un recent descobriment ha fet saltar totes les alarmes a la indústria càrnia. Segons aquest estudi, la carn d'animals tractats amb aquests medicaments aconsegueix arribar fins a les cadenes de subministrament i, finalment, als clients.

Així ho assegura el director de l''Antibiotic Resistance Action Center', Laurence B. Prince, que ha demanat reformar les polítiques de control. I el també professor de l'Escola de Salut del George Washington University's Milken Institute ha demostrat que alguns productors colen carn tractada amb antibiòtics precisament com a lliure d'aquests medicaments.

La manca de control efectiu soscava la credibilitat de les etiquetes de qualitat

Part de la responsabilitat d'aquesta situació és deguda a la gran popularitat de la carn lliure d'antibiòtics avui dia. «La demanda creixent té el potencial de reduir l'ús d'antibiòtics en aquest tipus de producció d'aliments», assegura. Ara bé, la «laxitud de la verificació i aplicació» de les normatives que regulen les etiquetes de ramaderia sense antibiòtics posen en dubte la credibilitat de les etiquetes.

Imatge de diverses vaques menjant herba al camp
La manca de controls redueix la credibilitat dels productors | Getty Images

En aquest sentit, Laurence considera que cal una verificació més rigorosa de «les declaracions de producció lliure d'antibiòtics». Una altra possible solució, sempre dins del mercat nord-americà, podria ser que «els minoristes eliminin aquesta qualificació, que s'aprofita del desconeixement [dels clients]». «Els consumidors no han de confiar en l'exactitud d'aquestes etiquetes», assegura l'expert.

Els consumidors, víctimes de la manca de transparència

En els darrers anys, l'interès dels consumidors per les carns lliures d'antibiòtics no ha deixat d'augmentar. Per desgràcia, malgrat l'aparició dels distintius de producció lliure de fàrmacs, aquestes dades no són fàcils de verificar pels clients . Això implica que els consumidors hagin de confiar cegament en els supermercats, els productors i els agricultors.

Tanmateix, és cert que hi ha organismes públics encarregats del control d'aquest tipus d'etiquetes, com és el cas de la USDA als Estats Units. Però aquest organisme, per exemple, tampoc exigeix proves empíriques per validar les declaracions dels productors. Una situació preocupant, que demostra la facilitat amb què es poden saltar la normativa els més espavilats.

Primer pla d'un tros de carn vermella
Els experts demanen més controls dels organismes estatals | Getty Images

Per demostrar el problema, Laurence i el seu equip van analitzar carns d'animals suposadament sense tractar amb antibiòtics. I el que van descobrir va ser que alguns animals sí que havien estat tractats amb aquest tipus de medicaments, i posteriorment posats a la venda.

En definitiva, el problema qüestiona seriosament la veracitat de les etiquetes que confirmen una producció lliure d'antibiòtics. Sense una reforma clara de la normativa, Laurence considera que els clients es trobaran en una situació de vulnerabilitat sense igual en els propers anys.