Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una mà traient bitllets del caixer

Alerta entre els clients d'un conegut banc: estafen fins a 100.000 euros

Segons la llei, en la majoria dels casos l'entitat ha de fer front als pagaments fraudulents

El smishing és una modalitat de frau consistent a obtenir informació privada a través de missatges de text (SMS). Els delinqüents es fan passar pel banc per accedir al teu compte corrent i buidar-lo. Tot i que és una pràctica comuna, hi ha un banc especialment afectat per aquesta operació.

És Unicaja, que acumula centenars de denúncies i es calcula que les estafes sumen gairebé un milió d'euros. Hi ha milers d'afectats per tot el país, a llocs com Madrid, Cantàbria, Astúries, Castella-la Manxa i Andalusia. Algunes víctimes han arribat a perdre fins a 100.000 euros.

Unicaja Banco, la cinquena entitat bancària més important de l'estat, acumula més de la meitat de casos. Això és preocupant perquè vol dir que hi ha hagut un filtratge rellevant d'informació confidencial, com els números de telèfon. Els clients tenen diverses maneres de reclamar els seus diners.

Casos de clients estafats

El mitjà El Espanyol ha reunit alguns clients d'Unicaja víctimes d'aquesta ciberestafa. Com Silvia, que va perdre 100.000 euros i des de llavors passa greus seqüeles psicològiques. També Teófilo, a qui van treure 67.000 euros, encara que les estafes solen anar dels 600 als 10.000 euros.

Unicaja Banco
Unicaja, el banc afectat per centenars d'estafes a clients. | Unicaja

Els casos es van començar a acumular el maig del 2022, després de la fusió d'Unicaja amb Liberbank. A Javier li van sostreure 2.000 euros, ho va denunciar al banc, i vuit dies després els delinqüents van comprar un frigorífic de 600 euros a Carrefour. Sis mesos després, la reclamació continua sense resposta.

Recentment va començar una segona onada d'estafes amb quantitats robades que van des dels 1.000 euros als 3.500. Els afectats van començar a rebre una gran quantitat d'SMS, i després un avís del banc. Els informaven que havien estat estafats, però ja era massa tard.

Què fer per reclamar els diners

En el millor dels casos, els clients veuen desaparèixer part dels estalvis en quantitats relativament petites. Però hi ha casos en què els delinqüents fins i tot arriben a demanar crèdits fraudulents que generen un deute a la víctima. Els clients denuncien la manca de seguretat del banc.

Els experts recomanen interposar una denúncia davant un cos policial i comunicar-ho al banc. Tot seguit, presentar una reclamació per escrit a la sucursal bancària exigint el reintegrament de l'import sostret. El motiu és que aquestes operacions no han estat autoritzades.

Passat el temps sense rebre una resposta, el pas següent és reclamar per escrit davant del Departament d'Atenció al Client. És el pas previ indispensable abans de poder reclamar davant del Banc d'Espanya. Només a Unicaja, l'any passat es van interposar 740 reclamacions (10.515 a tot el país).

La llei, a favor dels clients

Un cop esgotades totes aquestes vies, el client estafat pot recórrer a la via civil. La Llei de serveis de pagament deixa clar que el banc ha de fer front als pagaments fraudulents, tret que es demostri que el client va cometre una infracció greu. Els tribunals estan fallant a favor de les víctimes.

En la gran majoria dels casos, s'observa un engany amb capacitat per estafar un ampli nombre de clients. A més, el perfil dels estafats és molt variat, des de joves fins a grans, gent amb estudis i sense estudis. Això desmunta la versió d'una possible negligència per part de les víctimes.

El banc es va negar inicialment a reemborsar la quantitat, però ja s'estan tornant entre el 50% i el 80% dels diners perduts. L'entitat recorda que les ciberestafes són un fenomen que afecta totes les empreses i els sectors. I que Unicaja «col·labora tant com sigui possible amb els seus clients i les autoritats».

Consells de la Policia davant les ciberestafes

Segons la Policia Nacional, «els delinqüents fan enviaments massius de correus electrònics o missatges de text i trucades telefòniques». L'estafa es realitza «mitjançant la sol·licitud d'un pagament o diners, o l'obtenció de dades personals o bancàries». Aquests són els consells per evitar una ciberestafa.

Mòbil
Els consells de la policia per evitar les ciberestafes. | CatalunyaDiari

-Instal·la un antivirus al teu telèfon i ordinador per aturar els programes maliciosos.

- Evita els wifi públics i els dispositius Bluetooth per accedir a Internet.

- Si rebeu un SMS, verifiqueu que el missatge és legítim a través dels canals oficials.

- Evita punxar als enllaços, la majoria de les empreses ja no envia aquest tipus d'enllaços per a efectuar les operacions.

- No facilitis les teves dades bancàries ni personals, ni facis pagaments en línia per suposats serveis.

- Davant la sospita que has patit un frau, fes una captura de pantalla i comunica-ho a la teva entitat i denuncia-ho davant la policia.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp