Una mà agafant maduixes

Alerta per un brot d'hepatitis A provocat pel consum de maduixes de dues marques

La FDA americana investiga diversos casos d'aquesta malaltia i desaconsella el consum de les maduixes sospitoses

Juntament amb el creixent interès pel menjar saludable, en els darrers anys també ha guanyat popularitat el consum de productes orgànics. No es tracta de cap concepte estrany, perquè el terme orgànic fa referència als aliments produïts de forma natural. És a dir, que durant la seva producció no s'ha utilitzat cap producte químic ni se li ha aplicat cap mena de conservant ni additiu.

El consum d'aquest tipus de productes és especialment important a països com el Regne Unit o els Estats Units (EUA). I és precisament en aquest últim país on han saltat totes les alarmes per un brot d'hepatitis A que podria estar vinculat a aquests productes. En concret, segons han informat les autoritats sanitàries, s'investiguen dues marques de maduixes orgàniques com a possible origen de la malaltia.

Investiguen dues marques de maduixes orgàniques per un brot d'hepatitis A

L'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (més coneguda per les sigles en anglès: FDA), així com el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties estan en màxima alerta. Diversos consumidors nord-americans, concretament dels estats de Minnesota i Califòrnia, han desenvolupat casos d'hepatitis A després de consumir maduixes. El mateix ha passat al Canadà.

Moltes maduixes dins d'un paquet de plàstic
Els afectats pel brot havien comprat maduixes orgàniques | Getty Images

En total, la FDA ha confirmat fins a 17 casos d'hepatitis A i fins a 12 hospitalitzacions vinculades a aquest inusual brot. Entre els símptomes més habituals d'aquest tipus d'hepatitis hi ha la fatiga excessiva, les nàusees, els vòmits i la icterícia, és a dir, la coloració groga de la pell.

Les fruites van ser comercialitzades a Aldi i Walmart

Després d'analitzar els casos detectats, les autoritats sanitàries van trobar com a factor comú que els afectats havien consumit maduixes orgàniques abans de desenvolupar la malaltia. En concret, el brot d'hepatitis A estaria vinculat a dues marques molt concretes, FreshKampo i HEB, que es comercialitzen tant als Estats Units com al Canadà.

La veritat és que les maduixes no es van vendre en llocs molt concrets i específics, sinó en grans i famoses cadenes de supermercats. Parlem de marques com Aldi o Walmart, entre altres empreses, que van vendre les maduixes entre el 5 de març i el 25 d'abril. En aquest sentit, la FDA ha recomanat als consumidors que puguin tenir les maduixes a casa seva que s'abstinguin de consumir-les, encara que hagin estat congelades.

A més, les autoritats nord-americanes han llançat una petició a totes les persones que no s'hagin vacunat d'hepatitis. En cas de tenir la sospita d'haver consumit maduixes pertanyents a les partides sota sospita, el millor és que acudeixin al metge.

Què és l'hepatitis A i com es contagia?

L'hepatitis del tipus A és una hepatitis viral, és a dir, causada per un virus que provoca una inflamació del fetge. Es diferencia d'altres tipus d'hepatitis perquè es manifesta com una infecció aguda o de curta durada. Això significa que les persones diagnosticades amb aquesta malaltia milloren sense necessitat de tractament després d'algunes setmanes.

Una persona al llit d'un hospital
L'hepatitis A acostuma a desaparèixer després d'unes setmanes | Getty Images

Es tracta d'un tipus d'hepatitis inusual gràcies a l'eficàcia de les vacunes desenvolupades per combatre-la. Es transmet a través del virus de l'hepatitis A, quan una persona sana entra en contacte directe amb la femta d'un infectat.

Passa, per exemple, quan una persona consumeix aliments elaborats per una persona infectada que no ha rentat bé les mans després d'anar al lavabo. També es pot donar una infecció si es consumeix aigua contaminada o aliments que hagin estat en contacte amb aigua contaminada.

Un contacte íntim molt estret amb una persona malalta d'hepatitis A també pot donar lloc a una infecció. Finalment, s'han donat casos de transmissió de l'hepatitis A en persones que tenien cura de malalts, si bé és una cosa molt estranya.