Imatge d'un supermercat.

Retiren d'urgència un popular producte de xocolata dels supermercats de Catalunya

Han estat les autoritats de Catalunya les que han detectat un problema i han fet saltar les alarmes

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha ampliat una alerta alimentària emesa ja fa uns quants dies. En concret, l'organisme de control va informar de la presència d'ingredients no declarats a l'etiquetatge de diversos productes de xocolata. Ara, aquest mateix avís s'ha estès a un producte popular, que ha estat retirat els punts de venda.

Segons l'AESAN, el problema és la presència de proteïna de cacauet als productes retirats. Es tracta d'un ingredient sobre el qual no figura cap mena d'informació a l'etiquetatge, fet que suposa un risc per a alguns consumidors. La manca d'informació sobre els ingredients que contenen els productes retirats pot perjudicar seriosament les persones al·lèrgiques.

Les autoritats retiren de Catalunya un conegut producte de xocolata

La primera alerta emesa per les autoritats sanitàries afectava un gran nombre de productes, de diferents marques. Aquesta vegada, la mateixa alerta s'ha estès a un altre producte: el 'Vegan Protein Meal Chocolate & Hazelnut Praline', de la marca PWD. Es tracta d'una barreta de proteïnes vegana, amb gust de xocolata i praliné d'avellanes.

Xocolata vegana amb proteïnes
La barreta de proteïnes retirada a Catalunya | Catalunya Diari

El producte retirat es ven envasat en unitats de 35 grams, i es conserva a temperatura ambient als punts de venda. Val la pena esmentar que la retirada ordenada per les autoritats espanyoles no afecta totes les unitats, sinó les que pertanyen a un lot concret: el 22017.

L'alerta ha estat transmesa a tot Europa

Ha estat la comunitat autònoma de Catalunya la que ha informat l'AESAN de la presència de la proteïna de cacauet a la barreta de proteïnes. Ho ha fet a través del conegut Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), ideat per a aquest tipus de situacions.

L'AESAN ha proporcionat tota la informació disponible a la resta de comunitats autònomes, perquè procedeixin a la verificació i retirada del producte als seus respectius territoris. A més, l'organisme de control també ha estès l'alerta a l'àmbit europeu i ha proporcionat informació a la Comissió Europea. Això ha estat possible a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF), canal a través del qual Espanya també rep tota mena d'avisos.

La petició de l'AESAN als consumidors

Segons ha detallat l'AESAN, a Espanya no hi ha constància, avui dia, de cap reacció al·lèrgica al producte. Això no vol dir que el seu consum no presenti riscos, ja que una gran quantitat de persones són al·lèrgiques als cacauets.

En aquest sentit, es recomana que, com a mesura de precaució, les persones al·lèrgiques al cacauet s'abstinguin de consumir la barreta de proteïnes en cas de tenir-la a casa. De tota manera, per a la resta de la població el consum del producte no comporta cap mena de risc.

Bol amb cacauets salats
Moltes persones són al·lèrgiques als cacauets | Getty Images

 

Alerta a Espanya per un superaliment molt conegut

Recentment, l'AESAN també va ordenar la retirada d'un conegut superaliment venut a Espanya. Es tractava del bulgur de la marca Zinè, comercialitzat com a 'Bulgur Grof Bruin'. Parlem, doncs, de paquets de bulgur a l'etiquetatge del qual les autoritats alimentàries van trobar un error.

Pel que sembla, el producte, venut en bosses de plàstic verd i transparent de 800 grams, contenia blat no declarat a l'etiqueta. És un problema que, si bé per a la immensa majoria dels consumidors no té conseqüències, sí que suposa un risc per als intolerants al gluten. És per això que les autoritats van procedir a la retirada del producte dels punts de venda, i van desaconsellar la seva consum en el cas de les persones celíaques.