Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de capses plenes de peix.

Sanitat adverteix dels 4 peixos més contaminats per mercuri que es venen a Catalunya

Un consum excessiu podria comportar conseqüències molt negatives per a la salut

Són molts els nutricionistes i altres especialistes de la salut els que recomanen el consum de peix. La raó és que és un aliment que aporta molts beneficis per a la salut. El seu consum està indicat per a tota la població, des de nens fins a persones grans.

Algunes institucions com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que n'hauríem de menjar, com a mínim, 2 cops per setmana. Tot i això, el peix pot contenir elements que poden ser nocius per a la nostra salut. Parlem, per exemple, dels famosos Anisakis, paràsits que es troben a la carn d'alguns peixos.

Ara bé, si aquest organisme es pot eliminar amb la deguda neteja i cocció, amb altres no és tan fàcil. És el cas del mercuri, un element present en una gran quantitat de peixos que pot provocar autèntics problemes de salut. En aquest sentit, descobrirem quins peixos contenen una gran quantitat de mercuri i Sanitat desaconsella consumir amb molta freqüència.

Què és el mercuri?

El mercuri és un element metàl·lic, amb un aspecte platejat brillant i també líquid si es manté a temperatura ambient. Segurament et sonarà de veure'l als termòmetres vells, a les bombetes de la llum i fins i tot en alguns interruptors elèctrics.

Persona tallant tonyina
El peix és un aliment molt saludable, pero cal saber escollir-lo.   | Getty Images

Però el que també has de saber és que aquest metall es troba en aliments com el peix, acumulant-se amb el temps. Si acabem ingerint aquests mateixos peixos, el mercuri passa al nostre organisme, cosa que es pot convertir en un autèntic problema.

Un excés de mercuri al cos implica que el metall pugui accedir al torrent sanguini i perjudicar òrgans com els ronyons o el cervell. En els casos més greus, una intoxicació amb mercuri podria ocasionar la mort. Per això, és important conèixer quins peixos presenten uns nivells més grans de mercuri.

Els 4 peixos amb més mercuri que podem trobar a Catalunya

Segons una anàlisi de l'OCU, alguns dels peixos més consumits a Catalunya contenen una gran quantitat de mercuri:

1. Tonyina vermella

Tonyina vermella
La tonyina és un dels peixos més consumits per la població.   | Getty Images

També és conegut com a tonyina d'aleta blava o cimarró. Es considera un peix blau i és la tonyina més gran que existeix. La seva presència està àmpliament distribuïda pel mar Atlàntic, Mediterrani i Negre. Com que es tracta d'un depredador que s'alimenta d'altres peixos, el seu índex de mercuri és força alt en comparació amb altres peixos.

2. Peix espasa

peix espasa
El peix espasa és molt ràpid a l'aigua i un gran depredador. | Getty Images

Es tracta d'una de les varietats de peix més consumides al nostre país. De la mateixa manera que la tonyina vermella, aquest peix també és considerat un peix blau i, com a bon depredador, també conté unes quantitats molt elevades de mercuri.

3. Lluç de riu

lluç de riu
Aquest peix es troba a aigües tèrboles, com als llacs.   | Getty Images

El lluç de riu és un tipus de peix que el podem trobar a hàbitats naturals formats per rierols d'aigua lenta. També és possible trobar-los a llacs, aigües fredes, clares i rocoses. De la mateixa manera que els anteriors, el seu costum depredador fa que sigui un altre dels peixos amb més quantitat de mercuri.

4. Tauró

tauró al mar
El tauró conté mercuri per tractar-se d'un depredador.   | Getty Images

Es tracta d'un dels depredadors més grans que habiten al mar i és cert que conté vitamines com l'A i l'E. Ara bé, les seves grans proporcions fan que la quantitat de mercuri acumulada al cos sigui encara més gran.

En definitiva, el peix és un aliment molt saludable, encara que no està exempt de presentar alguns inconvenients. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana sempre que el consum sigui moderat.

És bo consumir peix?

Llobarro
Es recomana consumir peix dos cops a la setmana.   | Getty Images

La resposta és sí. El peix és una de les principals fonts de minerals i la seva aportació és molt completa: calci, fòsfor, ferro, potassi, sodi, seleni, magnesi i iode. També conté vitamines molt necessàries per al nostre organisme, entre les quals destaca l'A, D, E, B1, B2, B3 i B12.

És una bona opció incorporar-lo a la nostra dieta si el que volem és reduir pes. En general, el peix és un aliment que conté menys greix que la carn i el poc greix que aporta és molt més sa. Entre aquests greixos destaca principalment l'omega-3, el qual ens ajuda a millorar la funció cardíaca i la pressió arterial.

Però com qualsevol cosa en aquesta vida, els excessos també són dolents. És important que si consumeixes peix ho facis de forma correcta i t'asseguris de mantenir-lo congelat i net.

També has d'anar amb compte si el consumeixes de forma molt assídua, ja que el peix és un dels aliments que contenen mercuri. I encara que sigui en quantitats mínimes, si es van sumant i acumulant poden resultar perjudicials.