Barra de bar amb una cervesa

Anuncien que la beguda més famosa de Catalunya canviarà per sempre

El canvi pretén que els consumidors tinguin al seu abast begudes més saludables

Si alguna cosa és clara, és la popularitat dels refrescos, sobretot a l'estiu. És pensar en ells i no només ens ve a la ment el nom dels més famosos, sinó el seu atractiu sabor. Per desgràcia, aquest darrer component podria patir variacions en poc temps.

És important destacar que al nostre país, es calcula que un espanyol mitjà consumeix un total de 42,5 litres de refrescos a l'any. Una xifra considerablement alta tenint en compte les contraindicacions de l'abús d'aquest tipus de begudes.

Una gran quantitat d'especialistes recomanen reduir el seu consum al mínim possible. És a dir, pots introduir-los a la teva dieta, però de forma molt limitada. De totes maneres, ben aviat arribarà un canvi significatiu als refrescos de tota Catalunya.

Els refrescos canviaran a Catalunya

Malauradament, la majoria de refrescos tenen un inconvenient que no es pot ignorar: la quantitat de sucre. Des de fa anys, nombroses associacions busquen limitar la seva presència, ja que és perjudicial per a la nostra salut.

Es calcula que ingerir un refresc és similar a la ingesta de nou terrossos de sucre. Potser no sembla una xifra escandalosa, però el problema és que la recomanada són 6 terrossos diaris. A més, aquests 6 terrossos han de ser el resultat de la suma de menjars i begudes, no només de la ingesta d'un refresc.

Muntanya de terrossos de sucre
Actualment, beure un refresc equival a ingerir nou terrossos de sucre | Getty Images

Cal recordar que consumir de forma descontrolada aquestes begudes és un dels principals al·licients per desenvolupar malalties com l'obesitat. Alguns estudis demostren que el consum habitual de begudes sucres incrementa aquest risc un 37%.

Des de l'Associació Espanyola de Begudes Refrescants (Anfabra) s'ha donat a conèixer una mesura molt important relacionada amb el sabor dels refrescos ensucrats. Tot i que s'espera que el canvi sigui progressiu.

Aquesta mesura suposa un gran revés per als amants dels refrescos, però és una mesura necessària per millorar la salut pública. Van anunciar a l'assemblea de la Federació Europea de Begudes Refrescants (Unesda) que la seva intenció era reduir el sucre dels refrescos un 10% de més entre 2020 i 2025. Per això la disminució de sucre es manifestarà en el sabor, sobretot en els que són més dolços. Això sí, a partir de llavors, seran una mica més saludables i el seu consum no serà tan nociu.

Llaunes de refresc
Les autoritats volen que els refrescos siguin més sans | Getty Images

Amb aquesta decisió per part de les autoritats, Espanya passa a la llista dels països més compromesos amb estils de vida saludable. Ja es va demostrar fa uns quants anys quan van decidir pujar l'IVA de les begudes amb sucre. Abans se'ls aplicava el 10%, mentre que ara se'ls aplica el 21%, és a dir, el de tipus general. La raó d'aquesta mesura econòmica se sustenta sobre els efectes negatius reflectits a la societat pel consum d'aquestes begudes.

Altres mesures de caràcter ecològic

Anfabra ha volgut demostrar el seu compromís amb el medi ambient adoptant una altra mesura nova. Planegen que el 2025 tots els envasos dels refrescos siguin reciclables. A més, aquells que siguin de plàstic han d'estar composts un 50% amb material reciclat. Una mesura que vol frenar l'impacte residual que tenen els refrescos sobre la natura. D'aquesta manera, també es vol conscienciar l'usuari sobre la sostenibilitat.

Però no és la primera vegada que promouen mesures ecològiques. Des de fa uns anys compleixen la intenció de disminuir el pes dels envasos en un 40%. D'aquesta manera, no només es gasten menys materials per a la creació, sinó que també, els residus són inferiors. Potser és una mesura que el consumidor no percebi, però sens dubte té un impacte molt positiu sobre el nostre planeta.

A més, lluiten per una indústria que consumeixi fonts renovables. Així mateix, més del 94% d'electricitat que consumeixen és de fonts renovables i malgrat que és una bona xifra, esperen que el 2025 sigui un 100%.