Fotomuntatge d'un guàrdia civil i un supermercat.

Nova alerta: La Guàrdia Civil retira milers de productes que podrien ser perillosos

El cos de policia ha retirat gairebé 50.000 productes per no complir les lleis espanyoles

Nova alerta sanitària, aquesta vegada de productes cosmètics i de cura personal. La vigilància dels productes que es comercialitzen a Espanya ha estat clau per descartar qualsevol risc. En aquest sentit, les autoritats espanyoles han evitat que surtin a la venda cosmètics que podrien haver resultat perillosos per a un gran nombre de persones.

La detecció i l'operació han estat portades a terme per l'equip fiscal i fronteres de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid. El cos ha treballat de manera conjunta amb la Direcció General d'Ordenació i Inspecció Sanitària de la Comunitat de Madrid.

Milers de productes cosmètics, retirats per la Guàrdia Civil

Al voltant de 41.692 articles cosmètics i de cura personal han estat retirats de diferents comerços. La raó d'aquesta retirada és perquè incomplien una llei fonamental per al seu comerç i ús. Una llei que es recull al BOE sota el nom de Llei de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris.

Si els productes no compleixen aquesta normativa, han de ser retirats immediatament del mercat per les autoritats competents. Perquè els productes compleixin aquesta llei, entre altres obligacions, han de contenir la informació necessària a l'etiquetatge.

Alguns elements essencials són a quin lot pertanyen, els ingredients, les funcions del producte, com es fan servir, les precaucions que cal prendre... És a dir, informació molt rellevant per als usuaris d'aquells productes.

Imatge del passadís d'un magatzem.
Dos magatzems s'encarregaven de custodiar i distribuir els productes. | Getty Images
 

La detecció del problema va ser possible gràcies a les inspeccions que fan els agents de la Guàrdia Civil sobre material fiscal. Van observar que a Usera, un barri molt concorregut de Madrid, algunes botigues comercialitzaven amb productes que podien no complir la normativa. Per tant, van decidir aïllar els lots de productes afectats abans que més gent pogués resultar perjudicada.

Per estudiar millor la magnitud del problema, van optar per iniciar un dispositiu encarregat de rastrejar els magatzems des d'on havien estat disposats a diferents comerços. Les indagacions policials van conduir els agents cap a un polígon industrial anomenat Cobo Calleja. Aquest últim es troba a Fuenlabrada i hi van trobar dos magatzems que s'encarregaven de la distribució dels productes.

Un cop finalitzada la investigació, els titulars dels magatzems podrien enfrontar-se a diferents sancions administratives. A més, tots els productes han estat retirats i es troben sota el control de les autoritats.

El que és recomanable és no fer servir els productes que s'hagin comprat en aquells comerços, ja que es desconeix fins a quin punt podrien tenir efectes negatius sobre els consumidors. Cal destacar que aquesta alerta només perjudica els cosmètics adquirits a les botigues del barri d'Usera.

Pla de detall de la Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil realitza importants controls de seguretat. | Guàrdia Civil
 

Cosmetovigilància, l'activitat clau per evitar aquest tipus de perills

Tot i que el seu nom no és gaire conegut, la cosmetovigilància és una part essencial del control dels productes que arriben a casa nostra. És possible dur-la a terme gràcies a la col·laboració entre diferents organismes com ara l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) és l'encarregada de vetllar per la «qualitat, seguretat, eficàcia i informació correcta» dels productes. Des de fa 25 anys lluiten per uns productes de qualitat al nostre país.

Una de les darreres actuacions de les autoritats va tenir a veure, precisament, amb productes de cosmètica venuts a Espanya i altres països europeus. En aquell cas, les alarmes van saltar per la possible contaminació dels articles amb un bacteri anomenat Pseudomona aeruginosa.

Es tractava d'un patogen que pot presentar un risc seriós per a les persones amb problemes de salut o defenses baixes. Les autoritats espanyoles van decidir llavors retirar diversos productes, que incloïen tovalloletes no perfumades, humides, draps, guants i, fins i tot, gorres de xampú.