Molts tomàquets junts

El perill de menjar tomàquet cada dia de la setmana: molt poca gent ho sap

El tomàquet aporta moltes propietats, però també té una part fosca

Si fem referència al concepte d'alimentació saludable, hi ha productes que a tothom li venen al cap, com les fruites, les verdures i les hortalisses. Fins i tot podem ser més precisos i pensar en un aliment concret que és present en qualsevol llar, com el tomàquet.

Aquesta fruita (perquè no és una verdura, com solem pensar) s'inclou en moltes dietes. I la veritat és que es tracta d'un producte molt versàtil: ideal per a amanides, com a acompanyament, etc. Si ets de les persones que aposten pel tomàquet, pren nota, perquè avui t'explicarem què et pot passar si en menges cada dia.

Els beneficis del tomàquet 

El tomàquet és una de les fruites més esteses i més ben adaptades del món. És molt popular i el trobem en moltíssimes receptes culinàries. 

Va arribar a Europa al segle XVI, de la mà d'Hernán Cortés, i el primer país on es va cultivar va ser Itàlia. 

Bol de gaspatxo
El gaspatxo és una sopa freda de tomàquet que es menja molt a l'estiu | Getty Images

Avui dia, la gran majoria d'experts asseguren que és una fruita, però encara hi ha qui que el classifica com a verdura. Independentment d'això, el que està clar és que el tomàquet aporta molts beneficis per a la salut.

Principalment destaca per l'alt percentatge de vitamines antioxidants (C, E i A) que conté. Si prenem com a referència el consum de 200 grams de tomàquet, tindrem el 80% de les necessitats diàries de vitamines cobertes. Aquestes vitamines són molt importants, ja que prevenen la degeneració dels teixits i l'envelliment prematur i ajuden a enfortir el sistema immune.

També és un aliment ric en minerals, ja que conté potassi, fòsfor i magnesi, que ens ajuden a prevenir algunes malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, com el de pàncrees o el digestiu.

És segur menjar tomàquet cada dia?

Com tot en aquesta vida, tant els dèficits com els excessos poden ser dolents, i en el cas del consum de tomàquet, també és així. I és que, a més de vitamines i minerals, el tomàquet també conté molt d'àcid i oxalats.

Detall d'una mà posant oli en una llesca de pa amb pernil
El pa amb tomàquet és un clàssic de la nostra gastronomia | Getty Images

L'oxalat és una substància química natural de l'organisme que també és present en determinats aliments, com és el cas del tomàquet. I, si el cos acumula massa quantitat d'oxalat a l'orina, això pot comportar conseqüències greus.

Si, a més, un alt percentatge d'oxalat es combina amb el calci, pot donar lloc a la formació de càlculs o cristalls renals. Això és perillós, perquè poden fer malbé determinats òrgans, com els ronyons, i, per tant, fer que deixin de funcionar.

També hem de tenir present que el tomàquet és un aliment que conté àcid, de manera que pot provocar refluxos. En aquest sentit, tant l'àcid màlic com l'àcid cítric poden provocar cremor a l'estómac.

Una altra cosa que cal tenir en compte és el licopè, un pigment de color vermell que pot acabar provocant que la pell ens agafi un to taronjós.

El consum moderat, la clau per a descartar riscos

El tomàquet també té un alt contingut de solanina, que també pot ser perjudicial si es consumeix de manera reiterada, ja que és la responsable de molts processos inflamatoris, com per exemple els articulars.

Tomàquets cherry
El tomàquet s'ha de menjar amb moderació, com qualsevol altre aliment | Getty Images

Per acabar, és important tenir present que les persones que presenten algun tipus d'al·lèrgia cutània han d'anar amb compte a l'hora de consumir tomàquet, ja que conté histamina, la qual pot provocar inflor a la boca, a la llengua i a la cara.

No hi ha dubte que el tomàquet aporta molts beneficis per a la salut. Tanmateix, si no volem enfrontar-nos als riscos que hem esmentat, l'hem de consumir de manera moderada i alternar-lo amb altres aliments.