Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bol de fusta amb carn de pollastre

Alerta si compres pollastre o gall dindi al supermercat: avisen d'un gran risc

Un estudi revela que la carn de corral podria estar infectada per un bacteri que causa infeccions d'orina

Recentment, els experts han advertit que la carn de pollastre, gall dindi i porc que comprem al supermercat podria ser la responsable de moltes de les infeccions urinàries que patim. Això és el que suggereix un nou estudi que ha trobat una connexió entre el consum de carn i la presència d'un bacteri perillós, anomenat Escherichia coli (E. coli).

L'E. coli és un microorganisme que habita a l'intestí dels animals i de les persones. La majoria dels ceps són inofensius, però alguns poden causar malalties i símptomes greus, com ara diarrees, còlics, febre o, fins i tot, insuficiència renal.

Aquests ceps patògens es transmeten pel contacte amb excrements contaminats o pel consum d'aliments o aigua contaminats. En el cas dels aliments, se sap que algunes carns poden contenir-ne.

Quins són els aliments més perillosos?

Un dels aliments que pot estar contaminat amb E. coli és la carn avícola, és a dir, la de pollastre i gall dindi. Aquests animals són criats en granges industrials on els administren antibiòtics per prevenir malalties i afavorir-ne el creixement.Aquest ús abusiu dels antibiòtics pot provocar que alguns bacteris es tornin resistents i sobrevisquin a la carn que arriba al consumidor.

La carn de porc també pot estar contaminada amb E. coli, especialment si es tracta de productes processats com ara salsitxes, pernil o embotits. Aquests aliments s'elaboren amb carn picada de diferents parts de l'animal i es barreja amb altres carns. A més, durant el procés d'elaboració poden entrar en contacte amb superfícies o utensilis contaminats, cosa que incrementa notablement els riscos.

El problema és que aquestes carns contaminades poden ser la font d'infeccions urinàries a les persones que en consumeixen. Les infeccions urinàries són aquelles que afecten el tracte urinari, és a dir, la bufeta, els urèters, els ronyons o la uretra.Els símptomes més comuns són el dolor o cremor en orinar, la necessitat freqüent d'orinar, la presència de sang o pus a l'orina o la febre.

Les infeccions urinàries són molt freqüents, sobretot en les dones: s'estima que fins al 50 % de les dones patiran almenys una infecció urinària al llarg de la seva vida. La causa més comuna és l'E. coli, que representa entre el 70 % i el 90 % dels casos.Aquest bacteri pot arribar al tracte urinari des de l'anus, on es troba normalment, per una mala higiene o per relacions sexuals.

La nova advertència dels experts

Segons l'estudi publicat a la revistaOne Health per un equip d'investigadors, algunes infeccions urinàries podrien estar causades per ceps d'E. coli procedents de la carn avícola. Els investigadors van analitzar mostres d'orina de 2.452 persones amb infeccions urinàries i I mostres de carn avícola i porcina procedents de 26 supermercats diferents als Estats Units.

Mitjançant tècniques genètiques, van trobar que hi havia una coincidència del 79 % entre ceps aïllats d'orina i els de la carn avícola i del 71 % entre ceps aïllats d'orina i els de carn porcina. Això vol dir que hi ha una alta probabilitat que algunes persones s'infectin amb E. coli en consumir carn avícola o porcina contaminada. Els investigadors estimen que només als Estats Units es podrien produir fins a 475.000 casos anuals d'infeccions urinàries relacionades amb el consum d'aquests productes carnis.

La carn de corral pot estar infectada per E. coli

Un estudi realitzat el 2017 per l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Califòrnia va suggerir que el bacteri E. coli present a la carn de pollastre i altres carns de corral comprades a supermercats podria ser responsable d'algunes infeccions d'orina.

L'estudi va comparar l'ADN bacterià de la carn i les mostres d'orina de més de 1.000 pacients i va trobar que tres dels sis ceps d'E. coli que causen infeccions urinàries es van trobar a la carn analitzada i venuda a botigues de Califòrnia.

Segons l'estudi, el 38 % dels productes carnis estaven contaminats per E. coli i la carn de gall dindi era la més contaminada (73 % dels casos), seguida del pit de pollastre (43 %), la carn picada (18 %) i les costelles de porc (15 %).

Què podem fer per evitar-ho?

Els autors de l'estudi recomanen seguir unes mesures bàsiques d'higiene i seguretat alimentària en manipular i cuinar aquestes carns. Per exemple, rentar-se bé les mans abans i després de tocar la carn i, a més, cuinar-la molt bé. Com veiem, seguint unes mesures senzilles de prevenció podem evitar aquests riscos i gaudir d'aquests aliments sense problemes. Així, previndrem una cosa tan molesta i dolorosa com una infecció d'orina.

[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]