L'augment dels preus dels aliments ha esdevingut un problema creixent a moltes parts del món. A Catalunya s'ha detectat un augment de preus al supermercat en comparació amb altres establiments.
Un estudi mensual de l'organització de consumidors Facua ha revelat un impacte als preus per la reducció de l'IVA. Ara bé, l'informe destaca que un de cada tres aliments bàsics ha experimentat un augment de preu al març.
Quins són els supermercats on s'han encarit més els aliments?
L'augment de preus dels aliments és un problema creixent a tot el món i Catalunya no n'és una excepció. Segons un informe publicat per l'organització de consumidors Facua, el supermercat que més ha apujat els preus és Hipercor, seguit de Lidl, Carrefour i Aldi.L'informe revela que un de cada tres aliments bàsics ha experimentat un augment de preu al març, malgrat la reducció recent de l'IVA.
Facua ha analitzat més de 1.000 productes en total i ha descobert que en 312 casos (el 30,8 % dels productes analitzats) els preus han augmentat després d'aplicar-se la reducció de l'IVA. Els productes que han registrat una pujada més significativa corresponen majoritàriament a fruites, verdures, olis d'oliva i gira-sol, i lactis, concretament 127, 55 i 47, respectivament.
També s'han detectat increments de preus en llegums, pastes, arrossos, pans i ous en un total de 87 productes. A més, Facua ha identificat els supermercats on s'han produït les pujades de preus més grans en els productes analitzats.
Per què han apujat els preus dels aliments?
La pujada de preus en els aliments bàsics és especialment preocupant en un context de crisi econòmica i social com aquest que vivim actualment a causa de la pandèmia. L'augment de preus en aliments bàsics com fruites, verdures, llegums, olis i llets afecta de manera directa els consumidors, especialment aquells amb ingressos més baixos.
A més, aquest augment de preus pot tenir un efecte de cascada en altres sectors, cosa que augmentaria encara més la inflació i el cost de la vida a causa de múltiples factors. Un dels més rellevants és la pandèmia de la Covid-19, que ha generat una demanda més gran de certs aliments i ha augmentat el cost del transport i la logística. L'escassetat de mà d'obra a alguns sectors agrícoles ha augmentat els costos de producció. Per acabar, la reducció de l'IVA en alguns productes alimentaris ha tingut un efecte limitat per altres factors que n'han augmentat els costos.
Les persones que més estan patint la carestia dels aliments
La situació és especialment preocupant per a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, que tenen dificultats per accedir a una alimentació adequada. Les autoritats han de prendre mesures per garantir l'accés a una alimentació saludable i assequible per a totes les persones, especialment per a les més vulnerables.
En aquest sentit, és essencial fomentar el consum d'aliments de temporada i de proximitat, ja que pot contribuir a reduir els costos de producció i transport. A més, és important que s'estableixin polítiques per donar suport als petits productors i agricultors locals, que sovint tenen dificultats per competir amb els grans supermercats i distribuïdors.
També cal abordar els problemes estructurals subjacents a la pujada de preus dels aliments, per exemple: la concentració del sector agroalimentari a les mans d'unes quantes empreses i la manca de regulació adequada.L'organització Facua ha posat èmfasi en la necessitat que el govern espanyol prengui mesures davant l'augment dels preus dels aliments bàsics al mercat.
[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]