Decathlon ha enviat un missatge molt preocupant als clients a Espanya. L'empresa francesa ha compartit a través dels seus comptes oficials un avís per una estafa que s'ha tornat molt recurrent, i que afecta directament els clients.
Coneixent els perills que comporten la tecnologia i les xarxes, és recomanable ser prudents amb el seu ús . D'aquesta manera, podrem evitar caure a les estafes, cada cop més professionals, que acampen amb total llibertat per les xarxes.
L'avís de Decathlon als clients d'Espanya
Decathlon possiblement és una de les cadenes de productes esportius més conegudes. Per això, els estafadors es valen del seu reconeixement per intentar estafar els seus clients o futurs potencials usuaris.
Aquest fet no ha passat desapercebut davant dels diferents comptes oficials de Decathlon. Pel que sembla, haurien detectat com apareixien nombrosos perfils a Facebook o a Twitter afirmant ser comptes pertanyents a la companyia.
Tot i això, darrere d'aquest tipus de perfils s'amaguen estafadors que intenten enganyar els usuaris perquè aquests els revelin les seves dades privades. El més comú és que es demanin dades referents als comptes bancaris de cadascú per així aconseguir robar diners.
Tot i que és lògic que ens preguntem: Com duen a terme aquest tipus d'estafa? Doncs, segons l'alerta llançada per Decathlon, el recurs més emprat seria el de sorteigs fraudulents que es publiquen en aquests comptes falsos.
Un nou mètode d'estafa: els sorteigs falsos
Com ja passava recentment amb altres companyies com Mercadona, els ciberdelinqüents opten per intentar assolir la seva comesa mitjançant el disseny de sorteigs. En el cas de Decathlon, es feia servir el nom de la cadena per promocionar aquests 'jocs'.
Per participar-hi, els usuaris havien d'emplenar una enquesta o formulari amb les seves dades personals, entre elles, les bancàries. Al sorteig més conegut se sortejava una VanMoof S3, una bicicleta valorada en més de 2000 euros.
Paral·lelament, els participants rebien un correu on s'afegia un link que dirigia els usuaris a una pàgina web. En aquesta s'imitava la veritable pàgina de Decathlon, confirmant que havien resultat ser els guanyadors del sorteig.
No obstant això, els estafadors usen altres esquers com premis en metàl·lic o altres productes igual de cridaners. Altres vegades, han fet creure als usuaris que Decathlon els oferia una targeta regal valorada en 500 euros.
Tenint en compte la gran proliferació d'aquest tipus de comptes falsos, Decathlon s'ha vist obligat a reaccionar. Tant l'empresa francesa com la policia han advertit sobre l'existència d'aquesta estafa.
Què és el 'pishing' exactament?
Encara que la paraula 'pishing' ens pugui resultar estranya o, si més no, desconeguda, la veritat és que convivim amb els seus efectes diàriament. El 'pishing' és un conjunt de tècniques que donen nom a la suplantació d'identitat de tercers de confiança.
És a dir, els ciberdelinqüents es fan passar per persones, empreses o serveis coneguts per la víctima. Normalment, utilitzen correus electrònics, SMS o trucades telefòniques amb la intenció de robar informació, instal·lar un codi maliciós o robar els diners de les víctimes.
Cal destacar que, segons les estadístiques, Espanya seria el tercer país que rep més atacs de 'pishing'. Les xifres de l'any anterior confirmen que es van patir més de 51.000 milions de ciberatacs. És un nombre d'allò més alarmant, que demostra com estem d'exposats davant d'aquest tipus d'estafes.
No obstant això, hi ha algunes recomanacions per evitar formar part d'aquestes estadístiques. Per això, és aconsellable consultar la font d'informació de tots els teus correus entrants, revisar detingudament el contingut de cada correu rebut o revisar les possibles fallades que continguin els missatges, per exemple.