Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aquesta verdura corre un greu perill a Espanya i podria desaparèixer

Alerten de la verdura catalana que està en perill: podria substituir-la una de xinesa

Aquesta coneguda verdura podria desaparèixer a causa de la competència de l'asiàtica

Els últims mesos no estan sent els millors per als agricultors. Si la resta dels consumidors hem notat la pujada dels preus i els combustibles, els qui es dediquen a l'alimentació ho han fet fins i tot més.

Tots els problemes viscuts aquest any, com ara la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica, han desencadenat una pujada als costos de producció. A això, cal sumar-los altres problemes contra els quals és complicat fer front.

Un és la competència deslleial. Segons expliquen, és difícil aconseguir fer-se un forat al mercat quan hi ha altres potències que porten verdures de menor qualitat a millor preu. Aquesta n'és només una.

Aquesta és la verdura espanyola que es troba en perill

Segur que t'estàs preguntant quina verdura pot estar en perill. Parlem de l'all nacional, una varietat que des de fa temps pateix una forta competència deslleial, sobretot per part del mercat xinès.

L'all nacional corre perill de ser substituït per l'all xinès
L'all nacional corre perill de ser substituït per l'all xinès | Getty Images

Així ho ha denunciat l'Associació Agrària de Joves Agricultors o ASAJA per sigles. Han explicat que al nostre país: «Estan entrant alls frescos de la Xina, però com si fossin congelats». És a dir, és que estan cometent un frau.

El president de la Sectorial Nacional de l'All d'ASAJA, Miguel del Pino, afirma que el que s'està duent a terme amb aquesta verdura és «un frau fiscal terrible». Això és perquè la importació d'alls frescos de la Xina ha de respectar un límit.

Quan aquest límit se supera, cal aplicar «un aranzel dissuasiu d'1,2 euros el quilo». Tot i això, els alls congelats xinesos no tenen ni aquest límit ni que pagar aquest aranzel.

El frau protagonitzat pels alls procedents de la Xina

Per dur a terme el frau, el que fan és traslladar els alls a contenidors que estan a temperatures entre els menys 2 i els menys 4 graus. D'aquesta manera, arriben a Europa com si fossin alls congelats. Tot i això, d'acord amb la llei, per poder considerar-se alls congelats haurien de trobar-se a menys de 20 graus.

D'altra banda, Miguel del Pino també destaca que «els alls egipcis estan entrant a la UE sense pagar cap aranzel». Així, fan novament competència deslleial als espanyols. Com indica l'expert: «Els seus costos de producció són infinitament inferiors».

Diferències entre l'all xinès i l'all morat

Perquè sigui el mateix consumidor qui decideixi si es porta a casa l'all nacional o l'all xinès, s'han fet diverses campanyes. Es pretén conscienciar i ajudar els usuaris a diferenciar entre les diferents varietats.

En aquest cas, l'all espanyol està representat per la varietat de Las Pedroñeras (Conca), l'únic del nostre país que té segell de qualitat i Indicació Geogràfica Protegida.

L'all xinès és molt diferent de l'all morat d'Espanya
L'all xinès és molt diferent de l'all morat d'Espanya | Getty Images

1. Característiques de l'all nacional

La campanya es dóna sota el lema: «El morat va per dins». A través d'aquesta, es destaquen les diferències entre aquests dos tipus d'all fixant-se en les característiques. En el cas de l'all morat o espanyol, la pell exterior és blanca i interior morada. A més, la carn és de to blanc que llença al groc.

Quant a la seva mida, els caps són de mida mitjana, uniformes i arrodonides. A més, hi ha entre 8 i 10 dents. La seva forma tira cap a la corba i compta amb una aroma intensa, així com amb un sabor i picor característic. Per descomptat, la qualitat és molt més alta i conté més alicina, una substància que li confereix els seus famosos efectes medicinals.

2. Característiques de l'all xinès

Per reconèixer l'all xinès, aquest té una pell exterior de color blanc on destaquen petites estries morades. Tot i això, a l'interior també és blanc, al contrari que l'espanyol.

El cap, per la seva banda, és aplatat i de grandària gran. A més, compta amb entre 10 i 12 dents. Pel que fa al sabor, aquest és picant i fa olor d'humitat, per la qual cosa la seva qualitat és entre mitjana i baixa.

En definitiva, l'all morat i altres de les varietats espanyoles tenen fortes garanties higienicosanitàries respecte d'altres. Per exemple, en comparació amb l'all xinès i diverses varietats asiàtiques.