Barres de pa en diverses prestageries

L'alerta dels forners de tot l'Estat per què passarà properament: «Sense sortida»

Els forners hauran de prendre una mesura que afectarà els consumidors

Els forners de tot l'Estat ja han advertit què passarà en qüestió de poc temps. Es veuran obligats a prendre una decisió important que afectarà els clients. Es troben al límit i ja no poden esperar més.

Sospiten que no els hi quedarà més remei que apujar el preu de la barra de pa. L'única solució seria per rebre algun tipus d'ajuda per part del govern espanyol. Aquest col·lectiu se sent ignorat per l'Executiu, que no els va incloure dins de cap paquet de mesures per fer front a la crisi energètica.

El president de la Confederació Espanyola de Forn, Pastisseria, Brioixeria i Afins (Ceoppan), Eduardo Villar, adverteix què passarà. Fins ara havien congelat les tarifes en entendre que venien un producte bàsic, però la situació ja resulta insostenible: «Haurem d'apujar els preus», apunta amb resignació.

Imatge d'un aparador amb diversos tipus de pa
El professionals alerten que apujaran el preu del pa. | Getty

En els darrers mesos s'han multiplicat les despeses i costos per als professionals i moltes vegades ho han d'assumir ells. Ara ja no poden més i no els quedarà cap altra alternativa que incrementar els preus. El propietari de tres forns a Madrid, José Pedro Orio, indica a El Mundo que «la situació és absolutament insostenible». Amb les factures a la mà tracta de justificar qualsevol modificació en el preu del pa.

Es van multiplicar les despeses per als forns

Aquest forner explica que «hem passat de pagar entre 2.300 € i 2.500 € de llum mensuals als 8.000 € i, fins i tot, 9.000 €». Suposa diàriament una despesa energètica d'uns 300 € i se li uneix l'augment del preu de les matèries primeres, que costen entre un 55 % i un 60 % més.

Amb tot això entenen que aquestes pujades han de repercutir també al consumidor final. Insisteixen que aquest sobrecost «és inassumible» per a qualsevol negoci. Fan una crida al govern d'Espanya perquè mogui fitxa i prengui una decisió amb urgència. De fet, proposen a l'Executiu que prengui com a referència França

Al país veí sí que han pres mesures de rellevància per evitar que es disparés el pa un 30 %. Per això van adoptar una sèrie d'ajudes pensant en aquest col·lectiu. Entre altres coses, es preveu l'amortització del 20 % de la factura de la llum o l'ajornament del pagament d'impostos i cotitzacions socials. Segons l'organització de forners francesos, això ja només abasta el 10 % de les despeses dels forns.

Imatge d'un forner a Catalunya.
Els forners no poden assumir la despesa del repunt del cost de l'energia. | ACN

Van sol·licitar una reunió, però no han obtingut resposta

Els professionals dels forns i les pastisseries se senten molestos per l'encariment dels costos i el poc interès del govern espanyol. Ceoppan va demanar al novembre una reunió amb la Secretaria d'Estat d'Energia. El seu objectiu era fer arribar les necessitats del sector, però encara no han rebut resposta.

Entenen que el preu de l'electricitat és més asfixiant que el repunt dels costos de les primeres matèries: continua amb la seva escalada sense cap mena de límit.

Les dues solucions del sector

Enrique Villar indica que ells suporten l'augment dels preus en articles com ara els ous, la llet o la farina sense que afecti el consumidor final. Considera que «la resta dels gremis estan conservant els seus marges de beneficis».

L'escenari a què s'enfronten resulta molt complex. Adverteix que només tenen dues solucions: les pujades dels preus o el tancament dels negocis. De moment, estimen que ja hi va haver 600 establiments que ja es van veure obligats a abaixar la persiana. Ara, sol·liciten l'ajuda de l'Executiu amb urgència per no haver de prendre «mesures dràstiques». Al final, la butxaca del client serà la gran perjudicada.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp