Molts plats diferents a una taula gran

Hem de menjar més aliments d'origen vegetal? Sí, però no tots valen

Els petits canvis que asseguraran el nostre benestar alimentari

Sovint acostumem a pensar de manera inconscient que els vegetarians o els qui segueixen una dieta basada en aliments d’origen vegetal són més sans que la resta. Però compte, això no és necessàriament així. Les begudes ensucrades, els cereals refinats o les patates de bossa són productes d’origen vegetal, i el seu consum suposa riscos per a la salut.

Comparar senzillament una persona vegetariana amb una que no ho és resulta molt reduccionista. Vejam què diu la ciència al respecte. 
 

Aliments rics i amb fonament

Diversos estudis han demostrat que les persones que exclouen aliments d’origen animal de manera total (com a la dieta vegana) o parcial (com a la dieta ovolactovegetariana) tenen un risc menor de morir, en comparació amb els qui incorporen habitualment aquests productes al seu plat. Per aquesta raó, s’ha intentat promoure en la població el consum d’aliments vegetals. 

Però, són tots vàlids? La resposta és un no rotund. S’han de seleccionar aquells amb una qualitat nutricional alta. I quins podem classificar com a tals? No fa falta buscar productes estrambòtics, amb noms sofisticats, ni excessivament cars. 

Les llenties, els cigrons i les mongetes entren dins d’aquesta categoria, de la mateixa manera que els cereals integrals (pa, si es pot, 100% integral, arròs integral o pasta integral), fruites, verdures locals i de temporada o fruits secs sense sal ni sucre afegit. 

Un obstacle obvi i poderós evita que ens decantem per una dieta basada en vegetals com a primera elecció: renunciar al consum d’aliments d’origen animal simplement no és de bon grat per a tots. 

No obstant això, incloure en el menú més aliments vegetals d’alta qualitat nutricional i menys de baixa qualitat (begudes ensucrades, pastes…), a més de reduir la proporció de menjar d’origen animal (sense necessitat de renunciar-ne per complet), s’associa amb un risc 14% menor de morir i fins al 37% menor que sigui per una causa cardiovascular, a la població espanyola. També disminueixen les probabilitats de patir diabetis, ictus, malalties coronàries o càncer. 

D’altra banda, ingerir un alt percentatge d’aliments vegetals de baixa qualitat, inclús si es consumeixen pocs d’origen animals, no ofereix cap benefici. De fet, podria ser fins i tot contraproduent. 

Apta per a tots els públics

Les guies alimentàries dels Estats Units i les recentment publicades per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomanen a totes les persones seguir una dieta basada en aliments d’origen vegetal. 

És més, alguns estudis han demostrat que el seu consum està associat a un menor risc de fragilitat en les persones grans, lluny de les falses creences entorn de suposades deficiències nutricionals. 

 

La salut del planeta també ho agrairà

A causa del canvi climàtic, la producció d’aliments amb grans requisits d’aigua i terra suposaran una gran pressió sobre els recursos naturals limitats de què disposem, amenaçant la seguretat alimentària de milions de persones. De fet, el sistema alimentari és un dels sectors que més recursos naturals empra i més contaminant resulta per al medi ambient. 

La comissió EAT-Lancet va establir el 2019 recomanacions dietètiques considerades amb la salut i el medi ambient. Només a Espanya, per exemple, una alimentació amb aquestes característiques evitaria més de 80 000 morts anuals, reduiria al voltant d’un 70% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (responsables del canvi climàtic) i entre un 25% i un 55% l’ús de diversos recursos naturals. 

Per tant, dietes riques en productes amb un requisit menor d’aquests recursos –per exemple, els d’origen vegetal– també alleujarien la pressió sobre el planeta, mentre contribueixen a fer que les generacions presents i futures no pateixin inseguretat alimentària. 

En definitiva, per la seva salut, per la del planeta, per tots, faci eleccions de qualitat i responsables. Escolli aliments d’origen vegetal d’una qualitat nutricional alta en comptes del que no ho són. Disminueixi progressivament el consum d’aliments d’origen animal, especialment carns vermelles i processades. I, sobretot, recordi que canvis graduals, tot i ser petits, tenen un gran impacte a llarg termini. 

 

Aquesta notícia és una traducció de l'article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.