Foto d'unes mans i un teclat d'ordinador

Alerten d'un error a la pàgina per demanar els 200€: l'Agència Tributària reacciona

Només a les primeres hores la pàgina ha rebut desenes de milers de sol·licituds

Aquest dimecres 15 de febrer s'ha engegat el termini per demanar el xec dels 200 euros per a llars amb baixos ingressos. A les primeres 24 hores s'ha produït el que molts temien. Un col·lapse a la web de l'Agència Tributària, que ha obligat l'administració a reaccionar.

Ja va passar al seu moment amb la posada en marxa de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). I és que l'allau de sol·licituds ha provocat una saturació que impedia que molts usuaris accedeixin al formulari. En molts casos hi ha hagut problemes tant per accedir al formulari com per emplenar-lo.

El Govern havia mostrat precisament la intenció de facilitar al màxim el procés de sol·licitud. Volien evitar que passés com l'IMV, on beneficiaris potencials es quedaven sense l'ajuda per problemes telemàtics. Cosa que s'ha repetit ara, almenys durant les primeres 24 hores.

Queixes dels usuaris

La web de l'Agència Tributària per demanar el xec alimentació de 200 euros va donar error a molts usuaris durant la primera jornada. Els que aconseguien accedir al formulari, després de diversos intents, seguien tenint problemes durant el procés. Davant d'aquesta situació, hi ha hagut una allau de queixes.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
L'Agència Tributària ha engegat la web per sol·licitar l'ajuda | Europa Press

«Situació actual a la pàgina web de l'Agència Tributària per sol·licitar els 200 euros. Han passat 28 minuts des que van obrir les sol·licituds, totalment caiguda de la quantitat de visites que està rebent», deia un usuari. Un altre denunciava que a primera hora encara no es podia accedir a la web.

Els que encara no han pogut accedir al formulari ho continuen intentant, ja que tenen de termini fins al 31 de març. Tot i això, en aquest cas el temps és important, ja que els sol·licitants necessiten cobrar l'ajuda com més aviat millor. L'administració es dona un termini de tres mesos per resoldre els expedients.

L'Agència Tributària respon

El diari 20 Minutos ha reflectit les primeres reaccions de l'Agència Tributària davant de l'allau de queixes. L'administració atribueix els problemes a la saturació per la gran quantitat de sol·licituds a les primeres hores. El Govern preveu que aquest ajut arribi a 4,2 milions de llars.

«Són els problemes típics d'afluència d'usuaris el primer dia que s'obre la sol·licitud per a una ajuda massiva d'aquest tipus. Només a les primeres hores s'han rebut desenes de milers de sol·licituds. Hi pot haver problemes puntuals de saturació en algun moment, però gens anormal», respon l'agència.

Des de l'Agència Tributària recomanen tornar a iniciar el procés al cap d'uns quants minuts, en cas d'error. La previsió és que, a mesura que passin els dies, disminueixi l'afluència de sol·licituds i desapareguin els problemes. Cal recordar que aquest ajut només es pot sol·licitar per via telemàtica.

Com sol·licitar el xec-alimentació de 200 euros

El xec-alimentació és una ajuda d'un sol pagament de 200 euros per a llars amb ingressos baixos. Per això, el requisit bàsic és no superar els 27.000 euros d'ingressos anuals i els 75.000 euros de patrimoni (excloent l'habitatge). A més, el sol·licitant ha de tenir la residència habitual a Espanya.

Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.
El xec de 200 euros va dirigit a parelles i llars | CatalunyaDiari

L'Agència Tributària exigeix també haver realitzat alguna activitat estant d'alta a la Seguretat Social durant l'any passat. O si no, haver rebut alguna prestació o subsidi per desocupació. Aquest ajut és incompatible amb el cobrament d'una pensió o de l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

En el cas de parelles amb vincles legals o fills, o convivents amb parentiu directe, es compten els ingressos de manera conjunta. En canvi, les parelles sense vincles legals o fills poden demanar l'ajuda per separat. El mateix en el cas de persones convivents que no tenen relació de parentiu.

Els potencials beneficiaris només poden demanar l'ajuda per via telemàtica, a la seu electrònica de l'Agència Tributària. Per accedir al formulari cal identificar-se amb certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve PIN. No cal aportar cap documentació addicional, només emplenar el formulari.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp