Foto d'un gelat de vainilla.

L'alerta dels gelats va a més: retiren uns quants més per dur substàncies cancerígenes

Sanitat recomana no consumir els productes, que es poden retornar als punts de venda

Els amants del gelat han tornat a patir un revés relacionat amb una coneguda marca. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) han informat que l'alerta relacionada amb la marca Häagen-Dazs emesa fa unes quantes hores ha empitjorat. En concret, l'alerta s'ha estès a nous productes de la mateixa marca, que també s'estan retirant.

Tant l'AESAN com la mateixa marca recomanen als consumidors consultar que els seus productes no formin part dels nous lots afectats. Ara com ara, no s'ha notificat cap cas a Catalunya relacionat amb aquesta alerta.

Retiren més gelats de la marca Häagen-Dazs per substàncies cancerígenes

Fa només uns dies, França notificava a les autoritats competents la detecció d'una substància perillosa en alguns gelats de la marca Häagen-Dazs. Al principi, l'alerta només afectava els lots d'un únic producte: el gelat de vainilla de 460 ml, en format de terrina.

Fotomuntatge d'un gelat de vainilla de la marca Häagen-Dazs.
Es recomana abstenir-se de consumir-lo. | CatalunyaDiari
 

Una situació que ha canviat recentment, així ho ha corroborat la comunitat autònoma de Madrid, que mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), ha notificat a l'AESAN de la inclusió d'aquests nous productes.

Tal com assenyalen, tots aquells de gelats de vainilla de 460 ml, en format de terrina amb EAN: 3415581101935 i data de consum entre 06/07/2022 i 21/05/2023, s'afegeixen a la llista.

Augmenta la llista de gelats retirats

A més, els gelats Minicup Vainilla Collection en format d'envàs amb 4 terrines també s'inclouen entre els productes afectats. L'EAN d'aquests gelats és el 3415581586718 i la data de consum preferent és entre el 06/07/2022 i el 21/05/2023.

Fotomuntatge de quatre gelats de la marca Häagen-Dazs.
Tot i ser un pack de 4, l'únic sabor afectat és el de vainilla. | CatalunyaDiari
 

Aquest format es reconeix fàcilment, ja que a diferència dels altres, consisteix en 4 mini terrines de tan sols 95 ml. En cas d'haver comprat aquest producte, has de saber que pots consumir els altres sabors amb total tranquil·litat.

La presència d'òxid d'etilè als gelats

Segons els informes elaborats per França, alguns gelats contenien òxid d'etilè. Aquesta substància va ser trobada a l'extracte de vainilla utilitzada en la seva elaboració, que prové de Madagascar. Cal destacar que la UE té prohibit l'ús d'aquesta substància en els aliments pels riscos que en comporta el seu consum.

El mateix ministeri de Salut deixa constància del següent: «L'òxid d'etilè està classificat com un possible mutagen, possible carcinogen i possible tòxic per a la reproducció. Aquesta és la raó per la qual està prohibit el seu ús a la UE des de fa més de 20 anys».

Dins de les classificacions d'agents químics, aquest òxid apareix com un mutagen de categoria 1B, un carcinogen de categoria 1B i un tòxic per a la reproducció de categoria 1B.

És a dir, pot causar mutacions hereditàries i, segons les proves en humans, podria ser el responsable de l'aparició d'algun tipus de càncer. Tot i el possible risc de patir una intoxicació, la marca ha assenyalat que els nivells trobats d'aquesta substància als gelats supera per poc els límits autoritzats.

Com respondrà la marca davant els consumidors?

Des que es va notificar l'alerta, Häagen-Dazs s'ha posat en contacte amb tots els compradors per bloquejar la distribució dels gelats afectats. Així mateix, ha demanat la retirada de tots aquells productes als punts de venda disponibles i han aclarit que aquesta alerta només afecta els gelats de vainilla. És a dir, els gelats d'altres sabors es poden consumir amb normalitat.

Primer pla d'un gelat de vainilla.
L'alerta per gelats retirats s'ha activat fa tan sols unes hores. | Getty Images
 

De la mateixa manera, demanen que els consumidors rebutgin els gelats contaminats per l'òxid d'etilè i els ofereixen el corresponent reemborsament. Per això o per qualsevol dubte, han comunicat que els usuaris poden contactar amb el Servei d'Atenció al Client a través del seu correu esmd.consumerrelations@genmills.com o visitar la seva pàgina web.

Alhora, s'espera que el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) confirmi que els lots han estat retirats de tots els punts de venda a Catalunya.