Cinta Guàrdia Civil i tubercle

Alerta a Espanya per la mort d'un home després de menjar el 'Nap del Diable'

Es tracta d'una planta molt comuna i tòxica, amb fulles semblants a les del julivert

Avui dia és molt poc freqüent que les persones pateixin intoxicacions alimentàries, i encara menys que acabin morint per això. No obstant això, és precisament això últim el que ha passat a la localitat de Bergondo, a la província de La Corunya. Tota la localitat ha quedat consternada després de la mort d'un veí de 37 anys que havia consumit el conegut com a 'Nap del Diable'.

Es tracta d'un tubercle tòxic, el nom científic del qual és Oenanthe Crocata, i que és probable que no et soni. Tot i això, la seva altíssima toxicitat i la tràgica mort a Galícia ha fet saltar les alarmes. El mateix Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Betanzos ha enviat un escrit al Consell de la localitat perquè posi en alerta els veïns i desaconselli el consum del tubercle.

El 'Nap del Diable' acaba amb la vida d'un home de 37 anys a Galícia

La veritat és que la tràgica mort no és un fet recent, sinó que es va produir el passat mes de desembre del 2021. L'Ajuntament ha explicat que el difunt, CDL A, feia temps que no apareixia, cosa que va generar preocupació entre els seus veïns.

Finalment, va ser una veïna la que va avisar les autoritats. Aquesta va explicar que portava temps sense veure'l i que havia trucat a la porta en reiterades ocasions, sense obtenir resposta. Finalment, l'home va ser trobat sense vida, i posteriorment es va confirmar que havia consumit el tubercle esmentat.

Una confusió letal

El 'Nap del Diable' és un producte altament tòxic, que comparteix compostos amb la temuda cicuta. De fet, la mateixa planta té un aspecte molt similar i, a les zones on creix, és ben coneguda la seva toxicitat. Sol créixer de forma silvestre en llocs com la conca mediterrània, Galícia i fins i tot a Astúries.

La mort del veí de Bergondo, però, podria ser a causa d'una confusió letal. La víctima podria haver menjat l'Oenanthe Crocata després de confondre-la amb la iuca, un aliment molt conegut al seu país natal, Colòmbia. De fet, el tòxic tubercle té un aspecte molt similar al de la iuca, popular a Sud-amèrica, encara que, això sí, amb un intens color groc.

Mandioca tallada
La iuca es un aliment molt popular a països com Colòmbia. | Getty Images

Una planta molt tòxica que creix a Espanya i té aspecte de julivert

El 'Nap del Diable' és una planta de la família de les opiàcies, les fulles de les quals són molt semblants a les del julivert. Quan floreix, destaca pels seus cridaners pètals blancs, que formen una mena de paraigua natural.

No obstant això, el seu perill no resideix ni a les flors ni a la fragància, sinó a l'interior. Aquesta planta conté una neurotoxina extremadament verinosa, que pot provocar la mort si no s'elimina ràpidament.

La veritat és que es tracta d'una espècie molt comuna al nostre país, creixent en àmplies zones de la conca mediterrània i del nord. El més comú és trobar-la als marges de les zones daigua i dels rius.

Flors d'una planta semblant al julivert
Les flors del tubercle son blanques i les seves fulles son semblants al julivert. | Getty Images

El nom d'aquest tubercle tòxic, Oenanthe Crocata, ve del grec i del llatí. La primera part ve del nom genèric grec oinos, que significa 'vi', perquè la seva olor recorda al vi, i la segona, crocata, ve del llatí i significa 'de color groc safrà'.

Gran semblança amb el rave o la iuca

La perillositat d'aquest tubercle no només es deu al seu contingut tòxic, sinó a la seva semblança amb productes comestibles com ara el rave o la iuca. La ingesta pot resultar fatal, ja que fins i tot una petita dosi d'aquest tubercle pot causar la mort d'una persona adulta.

Aquest efecte és degut a l'enanotoxina que conté, que ataca directament el sistema nerviós central. En cas d'intoxicació, la persona afectada comença a notar diversos símptomes greus. La primera cosa que es comença a notar són molèsties digestives, seguit de dilatació de pupil·les, convulsions i, si no s'actua, una mort ràpida.

Fulles d'una planta semblant al julivert
L'home de 37 anys va morir possiblement per confondre la planta amb una altra. | Getty Images

No és que la toxina d'aquesta planta causi una fallada hepàtica, sinó que actua directament sobre el cervell. La persona que ha ingerit el tubercle acaba amb els músculs paralitzats, cosa que desemboca a la pèrdua de vida.