Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
medicaments

Alerta per les possibles reaccions adverses de 30 medicaments venuts a Catalunya

Alguns d'aquests fàrmacs són molt coneguts i poden provocar danys greus

Les autoritats sanitàries han alertat del greu mal que pot provocar una sèrie de medicaments. En concret eleven fins a la trentena el nombre de fàrmacs que es troben en dubte i que segueixen presents a les farmàcies espanyoles. Són aquells que porten pseudoefedrina.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) transmet la preocupació pel risc que hi ha de síndrome d'encefalopatia posterior reversible. També de la síndrome de vasoconstricció cerebral reversible, que són patologies que alteren els vasos sanguinis del cervell.

La pseudoefedrina és un component que s'ingereix per via oral, que es pot prendre sol o en combinació amb altres fàrmacs. Sobretot per tallar la congestió nasal davant de casos de grip o refredat. Per tant, en aquesta època de l'any tenen més presència a les nostres vides.

A la llista publicada per l'organisme europeu apareixen centenars de medicines afectades. Però al nostre país han detectat 30 fàrmacs, alguns molt coneguts. És el cas, per exemple, de Frenadol Descongestió, Gelocatil Grip amb Pseudoefedrina o Cinfatós.

També hi són presents altres com Cortafriol C, Stopcold, Bisolfren, Virlix Plus, Ilvisinus, Vincigrip Forte o Respidina. Cal no oblidar-se tampoc d'Iniston Tos i Congestió, Rinobactil, Pharmafren o Grippal amb pseudoefedrina.

Capses de medicaments
Els fàrmacs afectats poden comportar seriosos problemes al cervell | Getty Images

Des de l'Agència Europea del Medicament assenyalen que la pseudoefedrina s'encarrega d'estimular les terminacions nervioses. Ho fa amb l'ànim que deixin anar la substància química noradrenalina, que aconsegueix un estrenyiment dels vasos sanguinis.

D'aquesta manera «redueix la quantitat de líquid alliberat dels gots. Això produeix menys inflamació i menys producció de mucositat al nas», aclareixen.

Manté greus danys per a la salut

L'EMA explica que origina un subministrament de sang reduït al cervell (isquèmia), arribant a provocar danys greus al nostre sistema. En alguns casos, fins i tot s'arribaria a produir la mort. Entre els símptomes més freqüents hi ha les convulsions, mal de cap i nàusees.

El comitè de seguretat de l'agència (PRAC) valorarà la situació i decidirà si es manté la venda d'aquests medicaments. Tots contenen pseudoefedrina, per la qual cosa han de resoldre si conserven, modifiquen o suspenen les autoritzacions de comercialització.

Es tracta d'una decisió que han d'adoptar des d'Europa i de la qual estan pendents sobretot les farmàcies. A Espanya, alguns dels medicaments es troben entre els més venuts.

Imatge d'unes pastilles a la seva capsa
Les autoritats han de decidir si retiren aquests medicaments del mercat | GETTY IMAGES

Ja se sabia el risc d'aquests fàrmacs

Des de fa temps ja es coneixia el risc que tenien els medicaments amb pseudoefedrina. Sobretot per provocar situacions d'isquèmia cardiovascular o cerebrovascular, a més d'atacs cardíacs o contratemps cerebrovasculars. De fet, qualsevol que tingui a casa una caixa amb aquest medicament podrà comprovar-ho en el seu prospecte.

Retirada de més fàrmacs

Amb força freqüència, les autoritats sanitàries adverteixen de la retirada de medicaments de les farmàcies. Fa uns dies, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va fer el mateix amb un fàrmac contra la tiroide. Es tracta del Solsint, fabricat per Ibsa.

Van assegurar que en alguns lots van apreciar un «resultat fora d'especificacions al contingut del principi actiu levotiroxina». Aquest tractament es fa servir per tractar l'hipotiroïdisme, ja que reemplaça la manca d'hormona tiroïdal en situacions de glàndula tiroide poc activa.

Els lots que estan afectats són els que es presenten en un format de 25 a 175 mil·ligrams. La majoria amb dates de caducitat del 31 de desembre de 2023 o el 31 de gener de 2024.

En aquest cas, adverteixen que el defecte no implica un risc greu per al pacient que el consumeixi. En qualsevol cas, es va procedir a la «retirada del mercat de totes les unitats distribuïdes» dels paquets afectats.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!