Imatge d'arxiu d'un supermercat

Alerta sanitària: Retiren un conegut marisc de supermercats catalans

Es tracta de la presència d'una mena de crustacis que no es trobaven identificats en l'etiquetatge en uns productes

No és la primera vegada que les autoritats sanitàries espanyoles llancen una alerta sobre un aliment que es troba en els supermercats espanyols. Són molts els controls que es fan de manera rutinària per part de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i que permeten detectar algun problema o alguna irregularitat que pugui haver-hi en qualsevol aliment o beguda que puguem consumir els espanyols.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.I és que aquest organisme dependent del ministeri de Consum ha emès en les últimes hores una alerta sobre un conegut marisc que es pot trobar en molts 'súpers' de tota Espanya. L'AESAN ha volgut advertir sobre la presència d'una mena de crustacis que no es trobaven identificats en l'etiquetatge en uns productes que es venien com a «crancs molt petits» i «crancs mòlts»

Com sol succeir en algunes ocasions, l'agència espanyola ha tingut coneixement d'aquesta irregularitat gràcies a la col·laboració europea. Hauria estat en Països Baixos on s'hauria detectat primer i les autoritats d'aquest país haurien donat un avís a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (Rasff per les seves sigles en anglès).

L'AESAN informava així en la seva alerta sobre aquest producte: «Durant les actuacions d'autocontrol de l'empresa majorista de Països Baixos es va detectar l'absència en l'etiquetatge de la indicació de l'al·lergogen crustaci en els productes: crancs petits sencers i crancs mòlts, i s'ha iniciat el procediment de retirada d'aquests».

Quins són els productes concrets afectats

La marca de la qual serien els productes que han estat retirats dels supermercats és 'BigI Mama'. El que es refereix a crancs petits té un codi de referència 080123 i s'embeni amb un pes d'unitat de10 X 100 g. El producte de crancs mòlts té un codi de referència 07020 i s'embeni també amb un pes d'unitat de10 X 100 g.

Aquests productes de marisc haurien estat fabricats al Regne Unit encara que després la seva distribució s'ha fet en supermercats de tot el continent europeu. En principi, a Espanya s'haurien venut a Catalunya i Madrid, encara que no és descartable la seva presència en altres comunitats autònomes. «La informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI)», explica l'organisme estatal.

Com solen realitzar en aquesta mena d'alertes, l'AESAN ha demanat, «com a mesura de precaució» que totes les persones que són al·lèrgiques als crustacis que s'abstinguin de menjar-los, podent retornar aquests productes al supermercat on els van adquirir. El producte, han recalcat, no té cap risc per a la resta de consumidors.

Alerten per la presència de listèria en uns embotits espanyols

També en els últims dies s'ha comunicat la retirada dels supermercats espanyols d'un altre aliment, en aquest cas uns embotits fabricats al nostre país. Concretament parlem d'alguns dels productes fabricats per Embotits d'Oix, una càrnia de Girona, en la qual s'hauria detectat el bacteri listèria monocytogenes, causant de la tan temuda listeriosi, que va provocar un greu brot, amb diverses morts, en 2019 a Espanya, amb el focus central a Andalusia.

S'ha procedit ja a retirar aquests productes després que l'Agència de Salut Pública de Catalunya informarà l'AESAN. Entre altres coses es considera que no complien amb les garanties sanitàries suficients per a distribuir i comercialitzar aquests productes i s'està investigant quin pot ser l'origen de l'aparició del bacteri. Els lots, principalment de diferents botifarres, que han estat afectats són els següents: 2106, 2107, 2108, 2109, 2110, 2111, 2112, 2113 i 2114.