Diverses rajoles de xocolata

Alerta als supermercats catalans: retiren una popular xocolata de les prestatgeries

Els productes retirats pertanyen a marques molt populars i s'han venut a una gran part de Catalunya

Nova alerta alimentària a Catalunya, aquesta vegada amb un gran nombre de marques. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), han notificat que s'han trobat errors a l'etiquetatge d'una coneguda xocolata. A més, el risc augmenta perquè són productes comercialitzats a tot Europa, però sobretot a Catalunya.

Un simple error a l'etiquetatge pot tenir conseqüències importants per a alguns consumidors. És per això que l'AESAN realitza controls exhaustius per assegurar la qualitat dels productes que podem trobar al mercat. Quan es detecta un problema, l'organisme de control no dubta a emetre una alerta, com ha passat aquesta vegada amb diverses marques de xocolata.

Alerta als supermercats catalans per una popular xocolata

Tal com informen les autoritats, el problema és degut a la presència d'ingredients no declarats a l'etiqueta. En concret, s'ha detectat la presència de proteïna de cacauet, que no s'incloïa a l'etiquetatge de lecitina de soja, procedent de l'Índia. Entre els productes de xocolata afectats trobem diferents productes de pastisseria i rajoles.

La presència del cacauet als productes retirats representa un risc important per a alguns consumidors. El cacauet és un producte que perjudica notablement les persones que pateixen al·lèrgia o intolerància. Els símptomes poden oscil·lar entre simple picor a la pell, boca o gola, fins a nàusees, degoteig nasal o congestió.

Xocolata desfeta.
L'error afecta diversos productes. | Getty Images

 

Val la pena explicar que ha estat la mateixa empresa fabricant dels productes la que ha informat de la presència de cacauet no declarat. En aquest sentit, està treballant en el reetiquetatge dels productes amb una llegenda que informa del següent: «Pot contenir traces de cacauet».

Sigui com sigui, l'AESAN ha insistit que l'alerta alimentària només afecta aquells consumidors que siguin al·lèrgics o intolerants. Per a tots els altres, el consum dels productes retirats «no comporta cap mena de risc».

De quines conegudes marques són els productes retirats?

Aquesta alerta alimentària afecta un diverses marques de xocolata, molt conegudes a Catalunya. A continuació, pots consultar quines marques figuren a la llista publicada per les autoritats, i comprovar si tens algun producte a casa.

 1. Amatller

 2. Bon Preu
 3. Xocolata Amatller
 4. Xocolata de Mendaro
 5. Xocolata Lacasa
 6. Xocolata Simon Coll
 7. Xocolata Simon Coll / Waksman
 8. Faborit
 9. Ka Kaw
 10. Lekkerland
 11. Museu de la Xocolata

Per facilitar el reconeixement dels productes, l'AESAN ha posat a disposició dels usuaris un document on recull el nom de la xocolata i la marca. A més, els consumidors també poden comprovar el número de lot i la data de caducitat.

Es recomana a totes les persones que hagin comprat productes d'aquestes marques que revisin si es troben entre els perjudicats per l'error d'etiquetatge. Si és així, i es té constància d'al·lèrgia, l'AESAN recomana no consumir el producte. La majoria caduquen en dates pròximes al 31/03/2024.

La investigació que ha descobert l'error

La informació detallada a l'AESAN respon a un procés d'autocontrol de la mateixa empresa. Un cop compartida la informació, un gran nombre d'autoritats europees han treballat conjuntament per alertar la societat. D'aquesta manera, han pogut evitar, en la mesura del possible, els casos notificats per al·lèrgics afectats.

Imatge d'un supermercat.
L'AESAN realitza controls constants de qualitat i seguretat. | Getty Images

 

Ha estat possible notificar aquesta alerta alimentària gràcies a la feina conjunta entre la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF) i altres autoritats sanitàries europees. Un cop informades, les autoritats sanitàries catalanes van informar el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) a la resta d'Espanya.

La darrera xocolata retirada dels supermercats catalans

Aquesta alerta alimentària recorda un cas similar que va ser notificat fa menys de mes. Estem parlant de la crema de la marca holandesa Jumbo. Mentre en aquesta alerta els protagonistes són els cacauets, en aquesta última van ser les avellanes.

L'error es basava en el mateix: avellanes no declarades. És a dir, una presència no notificada d'ingredients a l'etiquetatge. Per sort, a Catalunya no es va notificar cap problema derivat d'aquesta alerta, però les autoritats van creure convenient informar dels riscos i retirar els productes del mercat.