Persona pagant a una peixateria

Alerten del contaminant que mengem a diari i que dispara el risc de patir càncer

Alguns aliments d'origen marítim podrien posar en risc la nostra salut

La contaminació que pateixen els nostres oceans és cada cop més evident. En total, prop de 100.000 espècies marines moren cada any a causa de la contaminació. Entre els principals motius hi ha els plàstics i els microplàstics, que poden resultar realment tòxics per al nostre organisme.

El gran problema dels plàstics i la fauna marina

Les dades són molt preocupants. L'Organització de Nacions Unides (ONU) va avaluar l'impacte de la contaminació sobre la mar i les diferents espècies marines. La producció i ús de microplàstics està a l'ordre del dia i, junt amb això, les conseqüències negatives tant per al nostre ecosistema com per a la nostra salut.

Un estudi realitzat pel grup d'investigadors TecnAtox, de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, han arribat a una conclusió veritablement preocupant: ingerim microplàstics. Per determinar la quantitat d'aquestes ingestes, els investigadors han pres alguns valors de referència.

Concretament han analitzat més de 2.300 mol·luscs diferents, dels quals s'han arribat a extreure fins a 1.460 microplàstics. Entre les espècies estudiades hi ha musclos, ostres, caragols marins, escopinyes, navalles i tellerines.

De totes elles, les ostres i els musclos presentaven una quantitat major de microplàstics al seu interior, seguides per les tellerines, els caragols, les navalles i les escopinyes. Així doncs, els nivells se situaven entre 23, 19, 0,5, 5, 10 i 10 microplàstics, respectivament.

D'altra banda, un altre estudi publicat a la revista Exposure and Health també ha ofert uns resultats molt preocupants. El consum de microplàstics que ingerim setmanalment equivaldria a la mida d'una targeta de crèdit (una mitjana de 5 grams).

El perill dels microplàstics al nostre organisme

Tots dos estudis ens fan pensar i reflexionar molt. Els investigadors afirmen que encara queda molt per estudiar, però els efectes que poden presentar aquests plàstics sobre la nostra salut ja és un fet molt evident. D'aquests estudis alguns, han començat a relacionar que la seva ingesta estaria relacionada amb algunes malalties inflamatòries de l'aparell digestiu.

Altres estudis experimentals també comencen a assenyalar quines podrien ser les conseqüències a llarg termini. D'aquesta manera, alguns han arribat a detectar que l'absorció d'aquests microplàstics podria arribar a modificar la composició del microbioma intestinal i, per tant, derivar en alguns tipus de càncer.

Mar ple de plàstic
Els nanoplàstics i els microplàstics ja estan als nostres budells. | Getty Images

És que es tracta d'un fenòmen que sembla ser a tot arreu. Tant els microplàstics com els nanoplàstics es troben presents a la nostra cadena alimentària, i això es deu principalment a dues raons. En primer lloc, per fer servir envasos de plàstic de forma quotidiana i, en segon lloc, per consumir productes d'origen animal.

És molt important ser conscients dels riscos

Però no només els trobem allà. Cal recordar que els envasos i les ampolles de plàstic tampoc no estan exemptes. D'aquesta manera, si bevem aigua d'una ampolla de plàstic, també estarem ingerint algunes partícules.

És evident que el plàstic està causant grans problemes als ecosistemes marins. A més a més, també repercuteix sobre els recursos pesquers i aqüícoles i, conseqüentment, incideix directament sobre la nostra salut.

Per això, és important que s'augmenti la consciència tant col·lectiva com individual. S'hauria de procurar limitar les fonts i el consum d'aquest material en la mesura que sigui possible, ja que els riscos que es poden arribar a desenvolupar són realment perjudicials.