Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb pasta i arròs i un cercle amb una dona menjant amb una forquilla

Alerten del perill de deixar la pasta fora de la nevera moltes hores i menjar-te-la

Aquest tipus de pràctica tan habitual pot comportar greus problemes de salut a causa de les intoxicacions

La pasta és un plat socorregut i deliciós que cada cop més persones cuinen a casa, de vegades, fins i tot per l'endemà. Tot i això, la pràctica de deixar la pasta fora de la nevera per menjar-la més tard pot comportar importants problemes per a la salut.

El perill de deixar la pasta fora de la nevera i després menjar-la

Deixar la pasta sense refrigerar durant 24 hores és massa, i mai recomanable. Els experts apunten que, a més, cal tenir en compte quina és la temperatura de la cuina, que acostuma a estar entre els 20 i els 28 graus.

En cas que la pasta o l'arròs també tinguin salsa amb carn, formatge o altres ingredients, augmenta el risc de toxiinfecció. Aquest també s'agreuja entre els grups vulnerables, com ara els malalts o les embarassades.

A partir de les dues hores sense refrigeració, el creixement bacterià augmenta. Per això, és ideal tenir l'aliment sense posar a la nevera durant un màxim de dues hores. I, si la temperatura exterior és alta, només una.

Muntatge amb una dona pensant i pasta i pa al fons
No deixis la pasta fora de la nevera més de dues hores per evitar el risc de toxiinfecció | Mix and Match Studio, Getty Images

La raó d'aquesta toxiinfecció alimentària

Aquesta toxiinfecció se sol donar pel bacteri “bacillus cereus” que, encara que no es considera perillós, sí que pot provocar complicacions. D'una banda, destaca la capacitat de formar espores, així com la de fabricar toxines de dos tipus: diarreica i emètica (vòmits).

Tot i que, en principi, no provoca una toxiinfecció alimentària greu, la cosa es pot complicar en persones immunodeprimides, ja que el bacteri, en la forma diarreica, colonitza l'intestí i fabrica toxines.

Què pots fer per evitar els problemes amb la pasta

Una altra de les coses que cal tenir en compte és que, en deixar la pasta i altres aliments fora de la nevera, la incidència d'aquest tipus d'intoxicació és mínima. Tot i això, sempre és recomanable seguir les pautes de refrigeració i conservació recomanades.

Per evitar el creixement d'aquest bacteri el millor és guardar l'aliment, un cop refredat, a la nevera i sempre a una temperatura de menys de 5 graus. Si ho consumiràs dies després, no dubtis a ficar-ho al congelador.

Després de cuinar-los, els aliments han de romandre en recipients adequats, estar fora de la nevera un màxim de dues hores, i una si la temperatura exterior supera els 30 graus.