Molts aliments saludables.

L'aliment més comú de la teva cuina té un nou superpoder: evitaràs malalties

Popularment es creu que engreixa i és poc sa, però la realitat és molt diferent

El seu consum s'ha duplicat des de la dècada de 1950 i se'n pren gairebé 160 grams per dia i per persona. Tot i això, en els últims anys ha guanyat molta mala fama i ha estat substituït per altres productes. Un autèntic error, segons adverteixen els experts, ja que l'absència d'aquest aliment contribueix al desequilibri a la nostra dieta .

Estem parlant, naturalment, del pa, un producte saciant, ric en fibra i present gairebé sempre a les nostres cuines. Avui dia, compta amb múltiples sabors i maneres de seduir, però sens dubte el més important és el seu valor nutricional. Recentment, un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona ha trobat un nou superpoder del pa, que demostra la importància de consumir-lo.

El nou superpoder del pa que acaben de descobrir

Segons aquesta nova investigació, publicada a la revista 'Frontiers', el pa elaborat en funció de determinats processos proporcionaria un efecte prebiòtic. Això és especialment important sobretot per a aquelles persones amb alguna malaltia inflamatòria intestinal. És el cas, per exemple, de la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa.

S'explica perquè alguns pans augmentarien la producció d'àcids grassos de cadena curta, cosa que brindaria un efecte antiinflamatori. Se sap que les dietes molt riques en greixos saturats i en productes ultraprocessats actuen sobre la microbiota de forma negativa. Així, redueixen la proporció de les poblacions microbianes presents, potenciant el creixement de patògens.

Imatge de diversos pans.
El pa ajuda a restablir l'equilibri interior. | Getty Images 

Si no es posa remei al problema, acaba produint disbiosi. Consisteix en un desequilibri microbià que contribueix al desenvolupament de condicions inflamatòries cròniques intestinals, a més de determinades malalties metabòliques.

Per sort, els investigadors han descobert que el consum de pa augmenta la presència de determinats tipus de bacteris beneficiosos. Es tracta, precisament, del tipus de microorganismes que es veuen perjudicades quan hi ha alguna malaltia inflamatòria intestinal. És a dir, menjar pa és molt beneficiós per restaurar l'equilibri interior.

Els desconeguts beneficis del pa que demostren la seva importància

En un estudi publicat l'any 2014 a 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' esmentaven els efectes benèfics d'aquest aliment. Els seus autors van insistir que el pa blanc també té efectes positius sobre la salut del nostre intestí.

Els investigadors van confirmar que el consum de pa estava associat amb la presència de microorganismes amb efectes probiòtics, com lactobacillus i bifidobacteria. Fins a aquest estudi sí que es coneixien els beneficis del pa, però es creia que quedaven limitats als integrals, molt rics en fibra.

Imatge de diversos pans.
El pa conté múltiples beneficis nutricionals. | Getty Images

Però això no és així i el pa blanc també és molt beneficiós gràcies a la gran quantitat d'hemicel·lulosa i midó resistent. A més, compta amb altres nutrients que afavoreixen els nostres microorganismes.

Quin pa és més beneficiós?

Si alguna vegada t'has preguntat quin és el pa més beneficiós des del punt de vista nutricional, no hi ha dubtes. Els pans més saludables són els que s'elaboren amb farina integral perquè conserven tant la closca del gra com el sègol. Contenen una major aportació de fibra i, per tant, suposen una millor digestió i absorció de nutrients.

El principal problema del procés de refinat, a partir del qual s'obté la farina del pa blanc comú, és que la fibra alimentària tendeix a perdre's. Per això, els experts recomanen apostar pels pans integrals sempre que sigui possible. Els seus beneficis no es limiten a la fibra, ja que també ens aporten fòsfor, magnesi, ferro vegetal, zinc, vitamines B1, B3, B5 i B6, entre d'altres.

Pa integral.
El pa integral és considerat com la millor opció. | Getty Images 

Fins i tot, segons un estudi del 2011, el pa integral podria ajudar a reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 en un 30 %. Es tracta del tipus de diabetis més comú avui dia.

Altres beneficis nutritius del pa

Malgrat la mala fama que ha adquirit els últims anys, el pa continua sent un aliment molt necessari. Els experts asseguren que no ens hem d'espantar amb els seus 250 kcal per cada 100 grams. No deixa de ser un producte molt ric en hidrats de carboni complexos, cosa que significa que proporciona l'energia necessària tant per als músculs com per al cervell.

La seva aportació proteica és també molt interessant perquè es tracta de proteïna vegetal, ideal a l'hora de reequilibrar la nostra ingesta, moltes vegades excessiva de proteïna vegetal. Així, per exemple, mig pa aporta el 25 % de les proteïnes vegetals del dia.

Imatge de diversos pans.
El pa blanc no és tan perjudicial com ens volen fer creure. | Getty Images 

Pel que fa a les fibres, el contingut varia en funció del pa que hàgim escollit, encara que sol oscil·lar entre els 3,5 als 7 grams per cada 100 grams. Això vol dir que com més integral sigui el pa, evidentment més fibra contindrà.

El mateix passarà amb els minerals , ja que els pans elaborats amb farina integral proporcionen de 2 a 3 vegades més magnesi. A més, també aporten una quantitat més gran de vitamines del complex B.