Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de pots de mel

L'aliment que tenim per tot el món i que no es podreix mai

Aquest reconegut ingredient es conserva durant milers d'anys gairebé sense canvis

Cada cop són més els esforços de la població en general per lluitar contra el malbaratament de menjar. En un món on els recursos són limitats, que cadascú posi el seu granet de sorra pot marcar la diferència.

En aquest sentit, una de les coses que es poden dur a terme de forma senzilla i econòmica és adquirir aliments no peribles. És a dir, aquells que no caduquen mai si les condicions de conservació són les adequades. Entre ells, n'hi ha un que crida de manera especial l'atenció. Això es deu a que, a més de no caducar, compta amb la característica que tampoc es podreix. Ni tan sols, encara que passin uns quants anys.

La mel, el conegut aliment que no es podreix mai

Amb gran presència mundialment i cada cop més reconeixement, aquest aliment és un dels que més criden l'atenció. A més de no caducar i no podrir-se, es pot fer servir per dur a terme gran quantitat d'elaboracions. I, és clar, el seu sabor és deliciós.

Recipient amb mel
La mel no es podreix mai, per molts anys que passin | Getty Images

L'aliment que compta amb l'estranya virtut de no podrir-se, ni que passin uns quants anys, no és cap altre que la mel. Tot i que n'hi ha d'altres amb característiques similars, aquest destaca perquè sempre es pot consumir. Tant se val si han passat milers d'anys.

Aquesta, sens dubte, és una característica interessant que cal tenir en compte. Ara saps que, si compres mel, aquesta la podràs consumir quan vulguis. No té data de caducitat i el pas del temps mai no suposa un perill per a la salut.

La prova que ho confirma de forma sorprenent

Si no t'ho creus, molts són els experts que han dut a terme proves per poder comprovar-ho i demostrar que consumir mel és segur. Amb el pas dels anys, hi ha algunes característiques d'aquest aliment que poden canviar.

Per exemple, pot variar de color o cristal·litzar-se. No obstant això, la mel és capaç de mantenir les seves propietats de manera indefinida. Tot i això, ha de passar força temps fins que siguin perceptibles els signes del pas del temps.

Com a prova, en excavacions egípcies que tenen més de 2.000 anys d'antiguitat, es van trobar algunes mostres de mel. El que és sorprenent, en aquest cas, és que estaven conservats en atuells i encara es podia menjar després d'escalfar-la. L'únic que cal tenir en compte és que, perquè això passi, el pot on es conservi la mel ha de romandre sempre ben tapat, cosa que hem de tenir en compte en cas que vulguem preservar-la durant molt de temps.

Una cullera amb mel.
La mel conserva totes les seves propietats amb el pas del temps | Getty Images

La raó per la qual la mel no es podreix

La raó principal per la qual la mel no es podreix mai és degut a la seva baixa concentració d'aigua. És un efecte idèntic al que aconsegueix que els dolços o fruites en almívar es conservin de manera perfecta.

L'alt contingut de sucre disminueix el contingut d'aigua. A això cal sumar-hi que la manca d'humitat és una condició indispensable perquè la mel es mantingui intacta, fins i tot després de milers d'anys. L'únic requisit és que el percentatge d'humitat se situï sempre sota el 18%. Si això es compleix, cap bacteri podrà proliferar-hi, perquè no hi ha cap risc de fermentació.

A més, a causa de la seva alta concentració de sucre, la mel és capaç de matar qualsevol tipus de bacteris a través de lisi osmòtica. Els llevats no podran prosperar en aquest aliment gràcies a la seva baixa humitat.

Com a dada curiosa, a l'Antiguitat, els trasllats de cossos humans es duien a terme submergint-los en mel. Un exemple el trobem a Alexandre el Gran, al conegut conqueridor el van traslladar des de Babilònia fins a Alexandria l'any 323 aC utilitzant aquest mètode.