Imatge d'uns ous damunt la taula.

La part de l'ou que sempre ignores: barrera natural contra els virus i bacteris

És una zona de l'ou que podria ser ideal per protegir la nostra salut

L'ou és un d'aquells aliments tradicionals que mai solen faltar a les llars. I és que el seu valor nutricional, així com la seva versatilitat a l'hora de cuinar-lo, fa que sigui una de les millors opcions culinàries. Ara bé, aprofitem al màxim els beneficis?

L'ou, un aliment que té més potencial del que ens pensem

Tot i que hi ha determinats tipus d'ous, els més consumits són els de gallina. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estableix que l'ou és un dels aliments més nutritius que hi ha al món.

Imatge d'uns ous.
Tot i que hi ha diversos tipus d'ous, el més consumit és el de gallina | Getty Images

Aquest aliment presenta un valor nutricional molt saludable i complet. Davant d'això, molts nutricionistes i professionals de la salut recomanen el seu consum setmanal (per la seva aportació en proteïnes), a més de tractar-se d'un aliment sa, econòmic i fàcil de conservar.

Els beneficis d'aquest aliment són moltíssims. Presenta ni més ni menys que 13 vitamines i minerals essencials, com ara la vitamina A, D, E i B12. A més a més, també és ric en minerals com calci, zinc, magnesi, fòsfor, potassi, seleni i sodi.

El seu alt contingut en proteïnes també el fa un aliment indispensable en qualsevol dieta, ja que gràcies a aquestes els nostres enzims, hormones, neurotransmissors i anticossos poden funcionar en les millors condicions. I no només això, també és molt important per a la regeneració cel·lular i el desenvolupament dels músculs.

Però si hi ha alguna cosa encara més interessant a destacar, és que el seu consum ens pot ajudar a disminuir el risc de patir determinades malalties. Així, si mengem ou podrem prevenir l'aparició de diabetis, càncer i problemes de cor.

Una part molt poc 'coneguda' de l'ou

Tot i això, per poder beneficiar-nos de totes les propietats que hem comentat anteriorment, és important que consumim aquest aliment totalment. Per exemple, hi ha diverses maneres de cuinar-lo, però sempre hi ha un detall que passa desapercebut per a molts.

Es tracta de les membranes testàcies. A primera vista pot semblar un nom estrany, però aquestes membranes estan enganxades a la cara interna de la closca de l'ou. Potser mai li has parat atenció a aquesta dada, però a partir d'ara segur que sí que ho faràs.

Molts ous i un trencat al mig
Les membranes testàcies són a l'interior de la closca | Getty Images

Els ous contenen dues membranes (anomenades testàcies), i són dues fines capes que estan presents a la closca interior. L'objectiu d'aquestes membranes no és altre que evitar la presència de virus i bacteris, així com qualsevol altre agent que pugui accedir dins de l'ou.

Aquestes barreres no només són un mecanisme de 'defensa' contra tots els virus i bacteris, sinó que contenen una mena d'enzims (lisozim, fosvitina i antitripsina, entre d'altres) que també actuen com a barrera química.

Quins beneficis presenten els ous per a la nostra salut?

Actualment hi ha diverses investigacions que intenten analitzar els possibles beneficis que poden presentar les membranes testàcies per a la salut de les persones. En aquest sentit, alguns estudis busquen la manera d'aplicar aquestes capes/membranes a casos mèdics.

Tot i que encara no hi ha resultats que donen suport a l'evidència de la seva aplicació, sí que és cert que el component d'aquestes membranes pot reduir la tolerància dels bacteris davant la calor. Segons l'article publicat per The Protein Journal, aquest fet sembla força prometedor.

Però no només això... L'ovotransferrina, una proteïna present en aquestes membranes, també podria ser una eina molt útil i eficaç per tractar problemes antibacterians, així com per arribar a protegir-nos de la presència de nafres i ferides. No obstant això, encara és aviat per afirmar la seva eficàcia, però cada cop podria estar més a prop.