Primer pla d'un gelat de vainilla.

Empitjora l'alerta pels populars gelats contaminats a l'Estat: «No consumir»

Les autoritats han afegit més gelats al llistat de productes que poden posar en risc la nostra salut

L'alerta sanitària per gelats contaminats per un producte tòxic ha empitjorat durant les últimes hores. Fa només unes setmanes, des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) desaconsellaven el consum dels gelats d'una coneguda marca per la presència d'òxid d'etilè. És un producte que representa un risc, i és que es considera carcinogen.

Ara, tal com ha detallat l'AESAN a la seva pàgina web, aquesta alerta torna a estar latent. Les autoritats han ampliat el llistat de productes afectats i n'ha desaconsellat el consum. Les noves informacions han estat rebudes gràcies al treball conjunt de les autoritats franceses, que a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF) han anat actualitzant totes les novetats respecte a l'alerta.

Empitjora seriosament l'alerta sanitària per gelats contaminats

Com s'ha assenyalat anteriorment, l'AESAN va comunicar la detecció d'òxid d'etilè en alguns productes de la marca Häagen-Dazs. Pel que sembla, la vainilla de Madagascar hauria estat la culpable d'aquesta troballa. Per això, només afectava els productes que portaven vainilla.

Gelat
La primera alerta va saltar fa uns dies i afectava els gelats de vainilla | GETTY IMAGES

Tot i això, proves addicionals posteriors han confirmat la troballa de 2-Cloroetanol en més productes. Aquest compost químic és molt similar a l'òxid d'etanol, però l'àtom d'hidrogen és substituït per un àtom de clor. Per tant, l'empresa ha llançat un comunicat que recull els nous productes que podrien contenir 2-Cloroetanol.

La presència de traces amb 2-cloetanol «està vinculada a un únic proveïdor i es limita a determinades dates de caducitat», afirmen les fonts de la marca Häagen-Dazs. Per tant, els productes que no figurin com a contaminats es poden consumir amb total normalitat i no suposen un risc per a la salut.

Per a aquells que sospitin haver adquirit productes contaminats, l'empresa ha publicat una llista que els recull. A més, els gelats afectats són fàcilment identificables, ja que tots ells tenen com a data de consum preferent el 16/03/2023 - 29/06/2023, 16/03/2023 - 29/04/2023 o 08/03/2023 - 29/04/2023. Així mateix, l'alerta engloba diferents formats de productes Häagen-Dazs: bombons, mini bombons, terrines multi packs, terrines i mini terrines.

Llista de gelats retirats
Aquests són els gelats afectats per l'alerta sanitària | AESAN

El 2-cloroetanol: un perill per a la nostra salut 

Aquest compost és una substància tòxica als aliments, ja que normalment està associat a l'òxid d'etilè, un cancerigen humà prohibit als aliments europeus. La seva ingesta es pot traduir en una varietat de símptomes en què s'inclou: tos, mals de cap, vòmits, problemes visuals... Pot afectar, a més, el sistema nerviós central o respiratori, entre d'altres.

Encara que l'exposició mitjançant els gelats hagi estat mínima, és recomanable prescindir-ne totalment. I tot i que encara no es disposa d'informació concloent respecte a la seva relació amb el càncer, la veritat és que diversos estudis avalen indicis del seu caràcter genotòxic.

▶️ El vídeo de la setmana

Fins a quin punt afecta aquesta alerta?

Al principi, no es tenia constància de productes afectats a Espanya. Tot i això, amb aquesta nova actualització, s'ha comunicat quins gelats han estat distribuïts pel país i estan associats a l'alerta. De moment, la xifra d'aquests arriba a 20 productes diferents. Tot i això, cal destacar que, a hores d'ara, no s'ha notificat cap cas d'intoxicació relacionat amb aquesta alerta.

Com a mesura per frenar l'expansió dels productes contaminats, la mateixa marca ha demanat a tots els clients bloquejar l'estoc i que retirin aquests productes dels punts de venda. Això ja es va dur a terme al juliol, quan es van detectar a França els primers gelats amb òxid d'etanol.

Les autoritats insten que les persones que hagin adquirit algun d'aquests gelats se'n desfacin i no els consumeixin. Així mateix, la marca ha informat que els usuaris poden contactar amb el Servei d'Atenció al Client mitjançant el correu següent: esmd.consumerrelations@genmills.com. A la seva pàgina web, a més, podran omplir un formulari per obtenir un reemborsament.