Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments

Sanitat retira de totes les farmàcies catalanes un famós medicament pel cor

Les autoritats sanitàries han emès una alerta, després d'uns resultats inesperats durant uns estudis

Nova alerta sanitària a Espanya, aquesta vegada de la mà d'un medicament per al tractament de malalties cardiovasculars. Les autoritats sanitàries han comunicat la retirada d'un conegut fàrmac després d'uns resultats inesperats durant unes proves. A més, Sanitat ha instat la població que comprovi, en cas de tenir el medicament a casa, si forma part del lot retirat.

En el cas que sigui així, i que el medicament sí que en formi part, el missatge de les autoritats és ben clar. S'ha d'aturar immediatament el consum i posar-se en contacte amb la farmàcia. De la mateixa manera, Sanitat ha encarregat a les comunitats autònomes que controlin la retirada del lot afectat dels punts de venda.

Retiren de les farmàcies un conegut medicament per al cor

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha comunicat que el medicament és la Hidroquinidina Serecor 30 mg. Aquest fàrmac es prescriu a aquelles persones amb problemes del cor i altres malalties cardiovasculars. En aquest sentit, el lot afectat ha de ser retirat i tornat als seus laboratoris «per les vies habituals».

Tot i que és poca la informació que ha transcendit sobre la retirada, l'AEMPS ha assenyalat que aquesta decisió se sustenta en un resultat «fora d'especificacions en contingut detectat arran dels estudis d'estabilitat». Aquest defecte s'ha catalogat de classe 2, situant-se així entre la classe 1 (major risc associat) i la classe 3 (menor risc associat).

Capses de medicaments
El fàrmac es pot retornar al punt de venda | Getty Images

Quin lot ha estat afectat per la retirada?

Com hem assenyalat anteriorment, aquesta alerta només engloba un lot en particular d'Hidroquinidina Serecor 30 mg. En concret, al lot J0143, reconeixible en el seu envàs de 60 càpsules dures d'alliberament perllongat.

També la seva data de caducitat és consultable a l'etiquetatge i és el 31/05/2023. Per tant, els usuaris han de revisar si la medicació compleix els detalls descrits. Aquells que es mediquin amb aquest fàrmac ho poden continuar fent amb total normalitat, sempre que el lot no sigui l'afectat.

Per què es pren Hidroquinidina Serecor 30 mg?

Aquest medicament, fabricat per Delpharm Dijon a França i comercialitzat per Sanofi Aventis, és conegut per ser usat per prevenir malalties cardíaques. Es caracteritza per contenir la substància activa hidroquinidina hidroclorur, convertint-se així en un integrant dels medicaments coneguts com a antiarítmics de classe I.

Aquest tipus de medicaments són bloquejandors sòdics la funció dels quals és la de retardar la conducció elèctrica del cor. Alguns dels més coneguts són Ajmalina, Disopiramida o Procainamida.

L'ús de l´Hidroquinidina Serecor 30 mg està enfocat a tractar i prevenir trastorns relacionats amb el ritme cardíac o els possibles símptomes d'un xoc elèctric en pacients amb desfibril·lador automàtic implantable (DAI).

Foto d'un medicament sobre una superfície blava
El defecte es catalogaria en un risc intermedi | GETTY IMAGES

A causa de l'alta probabilitat de patir reaccions al·lèrgiques greus, aquest medicament ha de ser provat pels pacients abans de començar el tractament. Per tant, se'ls administra una càpsula de prova, i en el cas que no presentar símptomes, se'ls recepta amb total normalitat.

Tot i que les dosis depenen de l'opinió mèdica, el que és més habitual és l'administració de dues càpsules diàries: una al matí i una altra a la nit, sempre amb un interval de 12 hores.

Un altre fàrmac retirat: podria augmentar el risc de mort

Aquesta alerta no és l'única recent per part de l'AEMPS, ja que fa només unes setmanes es va llançar una alerta sobre un altre medicament conegut, el Rucaparib. A diferència de l'anterior, el Rucaparib no serveix per tractar problemes cardiovasculars, sinó per tractar pacients de càncer d'ovari, trompes de Fal·lopi o peritoneu.

El cessament d'aquest medicament es deu a que un estudi ha demostrat que és perjudicial per a algunes persones. Pel que sembla, les pacients que no es poden tractar amb quimioteràpia, presenten resultats molt baixos de supervivència global (SG) quan són tractades amb aquest fàrmac.

Com que les autoritats no han pogut demostrar que és més beneficiós que perjudicial, els pacients anteriors no podran accedir a aquest tractament. No obstant, les altres pacients encara sí que opten a ser tractades amb Rucaparib.