Broquetes i tapes en un bar

Les tapes més saludables que pots demanar en un bar quan estiguis de vacances

No hi ha res millor com demanar unes tapes al nostre bar preferit, però quines són les opcions més saludables?

No hi ha dubte: a Espanya parlar de tapes és parlar de la seva història i cultura. La nostra gastronomia ha passat a convertir-se en un autèntic referent a escala mundial. Des de fa dècades, les tapes han estat els entrants més populars d'alguns dels principals àpats i esmorzars del dia a Espanya.

Coneixes l'origen de la tapa espanyola?

La veritat és que hi ha una llegenda popular, la qual es remunta a l'època dels Reis Catòlics (ni més ni menys), que té com a protagonista Ferran VII. Segons aquesta història, es trobava visitant Cadis quan es va aturar en un restaurant amb la finalitat de demanar una copa de vi.

Si bé és cert que el cambrer li ho va portar, també el va acompanyar amb un tall de formatge a sobre (tot i que alguns expliquen que, en realitat, era un tall de pernil serrà). Encara que podem pensar que l'objectiu era oferir una mica de menjar al rei, juntament amb la copa, en realitat la finalitat era protegir el vi de la pols i les mosques.

Des d'aleshores, s'explica que, cada cop que el rei anava a un hostal, demanava una copa de vi amb una mica de menjar. Va ser així com va néixer la tapa. Amb la idea, originalment, de protegir la copa i no com a acompanyant. No obstant això, el seu origen sembla provenir realment de la necessitat que els agricultors s'alimentessin entre menjars. I, així, els pagesos podien lluitar contra la gana fins al moment de dinar.

Imatge d'un tros de pernil.
El pa amb pernil és una de les tapes més famoses. | Getty Images

Com sabem, la tapa, per ser realment considerada com a tal, s'ha de prendre entre els àpats principals del dia. Encara que la tapa a escollir depèn directament de cada regió on ens trobem.

Per exemple, és molt habitual que sempre se serveixin olives o fruits secs. També és comú incloure embotits, com ara el pernil serrà o el xoriço. Tanmateix, és possible optar per autèntiques receptes gurmet com a tapa, incloent-hi carn, peix, verdures o ous.

Quines tapes són les més saludables i recomanables?

A continuació, podreu consultar una llista que recull les tapes més saludables. La pròxima vegada que estiguis en un bar, no ho dubtis, demana aquestes.

1. Amb peix

Totes les tapes que portin peix, com podria ser el cas de les sardines a la planxa, són opcions realment nutritives i saludables. De fet, les sardines a la planxa (o qualsevol altra varietat de peix), és una opció ideal quan ens trobem davant d'un restaurant o bar a prop de la platja.

2. Gaspatxo i salmorejo

Tot i que és normal veure ambdues elaboracions com una beguda freda, la veritat és que es converteix en una tapa excel·lent. Elaborades amb hortalisses fresques i acompanyades d'oli d'oliva (preferiblement verge extra), és una tapa refrescant ideal, a més de molt lleugera.

3. Envinagrats

Les típiques tapes de cogombres o cebes tendres no necessiten cap presentació. Són opcions senzilles però delicioses, que es poden acompanyar fàcilment amb fruits secs.

4. Broquetes de peix i verdures

Determinades tapes amb verdures i peix són opcions ideals. A més de peix, també és possible optar per verdures, hortalisses i pollastre.

5. Olives

Igual que els adobats, les olives són una de les opcions preferides com a tapa per a moltes persones. Proporcionen moltes de les qualitats de l'oli d'oliva i també aporten diferents nutrients útils. Això sí, no és aconsellable abusar-ne.

Imatge d'un got ple d'oli acompanyat d'olives
Les olives no poden faltar quan ens fem una cervesa. | Getty Images

6. Hummus

Encara que no sol ser tan comú, la veritat és que la pasta de cigrons és una opció ideal per mullar o untar.

7. Guacamole

De manera similar a l'anterior, la pasta d'alvocat també és una opció ideal quan, per exemple, s'acompanya de pa torrat. Recorda que busquem tapes saludables, de manera que les patates fregides no són, en aquest cas, una opció adequada.

▶️ El vídeo de la setmana