Fotografia d'un supermercat.

L'aliment més popular d'Espanya dispara el risc de càncer amb un sol tall

La carn vermella, que inclou el pernil, augmenta la probabilitat de desenvolupar càncer

A Espanya tenim la sort de comptar amb una gastronomia molt rica i variada. Només cal fixar-nos en la gran quantitat de premis que han rebut els restaurants i els cuiners del nostre país per saber que aquí es menja molt bé. Cadascuna de les nostres comunitats autònomes és un món, amb els seus plats propis i ingredients molt particulars.

Ara bé, també comptem amb una part més 'universal' de la nostra gastronomia. Parlem de plats coneguts i consumits tant dins com fora de les nostres fronteres: la truita de patates, el pernil, les anxoves del Cantàbric, la paella, etc. Tot i això, un estudi ha fet saltar les alarmes sobre el consum d'un dels aliments més populars d'Espanya.

El pernil i el vincle amb el desenvolupament del càncer

Ha estat la Universitat d'Oxford la que ha impulsat un estudi que genera polèmica només esmentant-lo al nostre país. Segons els investigadors, el consum de carn vermella o processada augmenta notablement el risc de patir càncer de còlon. En definitiva, el consum de pernil, botifarra o bacó podrien jugar en contra de la nostra salut.

I no, no estem parlant que aquests aliments siguin un risc només quan els consumim en excés. Segons els autors de l'estudi, fins i tot un sol tall pot augmentar la probabilitat de patir càncer en alguns casos. Naturalment, com més es consumeixi, més perill hi ha, com en molts altres casos.

Imatge d'uns talls de pernil.
La carn vermella processada té efectes carcinògens. | Getty Images
 

El pernil podria estar augmentant notablement el risc de desenvolupar un tumor

El doctor Timothy J. Key, un dels impulsors de l'estudi de la Universitat d'Oxford, explica que «una petita quantitat de carn processada» ja és perjudicial. Les seves conclusions es basen en les proves realitzades per ell i el seu equip a mig milió de britànics d'entre 40 i 69 anys. En aquest sentit, les persones que havien ingerit 76 grams de carn vermella i processada al dia (una hamburguesa comuna) presentaven més risc d'emmalaltir.

En concret, un 20% més de probabilitats de desenvolupar càncer colorectal que els que consumien un terç d'aquesta quantitat (per exemple un  tall  de pernil). El risc de desenvolupar càncer augmentava un 20% cada 25 grams de carn processada, cosa que equival a una tira de bacó.

Un sol tall ja pot ser perjudicial

El professor Key explica que, encara que mengem poca carn vermella processada, el risc és important. «Sembla tenir el mateix efecte carcinogen que una gran quantitat de carn vermella», assegura. En aquest sentit, el que recomana aquest expert és no superar en cap concepte els 70 grams de carn vermella i processada diària.

Imatge d'uns talls d'embotit.
Fins i tot un sol tall d'embotit comporta més risc de desenvolupar càncer. | Getty Images
 

Per tenir algunes referències, el Sistema Nacional de Salut (NHS) del Regne Unit assegura que un sol tall de pernil conté al voltant de 23 grams de carn processada. En el cas d'un sucós bistec a la graella, aquesta quantitat es dispara fins a 163 grams, més del doble de la quantitat recomanada.

«Les persones que mengen carn vermella i processada quatre o més vegades a la setmana tenen més risc de desenvolupar càncer d'intestí», insisteix l'investigador.

L'OMS ja va advertir sobre la carn vermella processada

Les conclusions de l'estudi d'Oxford, però, confirmaran un risc que ja va advertir l'Organització Mundial de la Salut fa anys. El 2015, l'organització van definir la carn vermella processada com a «carcinògena per als humans». Fins i tot, se la va arribar a comparar amb altres productes nocius, com el tabac, l'alcohol o l'aire contaminat.

Tot i això, els experts van cridar a la calma. És el cas del doctor Kurt Straif, del Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC), que va insistir en un impacte reduït.

Imatge d'una persona tallant pernil amb un ganivet.
L'OMS ja va advertir sobre el perill de la carn vermella el 2015. | Getty Images
 

«Per a un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal pel seu consum de carn processada continua sent petit», va assegurar. Tot i això, sí que ha reconegut que aquest risc «augmenta» depenent de la quantitat ingerida, per la qual cosa ha destacat la importància de seguir investigant.

«A causa del gran nombre de persones que consumeixen carn processada, l'impacte global sobre la incidència del càncer és important per a la salut pública», va afirmar. En definitiva, males notícies per als amants del pernil i dels embotits.