Imatge de diversos tipus de verdura.

L'aliment ple de vitamines i proteïnes que sempre has llençat a la brossa

Un cop descobreixis aquest aliment, no deixaràs de parlar-ne

Les verdures són un aliment essencial si volem mantenir una dieta saludable, però no totes compten amb el suport dels consumidors. Algunes desperten opinions viscerals entre aquells que han tingut el plaer de tastar-les. Com tot a la vida, hi ha consumidors que les estimen, mentre que altres no poden ni veure-les.

Això sí, els nutricionistes adverteixen que excloure de la nostra dieta algunes implica renunciar a múltiples beneficis. Les verdures compten amb una aportació nutricional única i molt necessària, i haurien d'ocupar un lloc especial als nostres plats. Fins i tot quan ens atrevim a tastar certes verdures, cometem errors imperdonables, que impliquen la pèrdua d'una bona part dels seus beneficis, com veurem a continuació.

L'aliment ple de vitamines que sempre has llençat a la brossa

Si hi ha una verdura que provoca una autèntica divisió en la societat, aquesta és sens dubte el bròquil. Aquest aliment pertany a la família de les brasicàcies i la veritat és que combina molt bé amb una gran varietat d'aliments. Destaca pel seu característic color verd, que ens dona una idea sobre la intensitat del seu sabor, i fa molts anys que s'associa a una dieta equilibrada.

Generalment, són les seves flors les que es consumeixen, tan crues com cuites. Ara bé, segons els experts, els beneficis no es limiten a aquesta única part. La gran quantitat de vitamines i minerals que conté el bròquil estan repartides per totes i cadascuna de les parts que conformen aquest aliment.

Recipient ple de bròquil cru
El bròquil és essencial per la nostra alimentació. | Getty Images

 

En aquest sentit, una part de l'aliment que concentra tota mena de vitamines, però que gairebé sempre acaba a les escombraries, és el tronc. Els consumidors solen aprofitar les flors que conformen la part superior del bròquil, ignorant la resta. Un gran error, adverteixen els nutricionistes, ja que consumir el tronc també beneficia el nostre paladar i la nostra salut.

Quines són les propietats del bròquil?

El consum del tronc del bròquil ens aportarà proteïnes i carbohidrats, a més de fibra, calci, ferro i vitamines B1, B2, B6, C, K, A i pocs greixos. La tija ofereix els mateixos beneficis que la flor i té un sabor molt similar, per la qual cosa no hi ha motiu per no menjar-ne.

Totes aquestes vitamines ens ajudaran a millorar el nostre sistema immunitari, la nostra salut cardiovascular o la vista, per posar alguns exemples. És a dir, actua a favor de gairebé tot el nostre cos i, a més, té una quantitat mínima de calories.

Perquè entenguis la magnitud de les seves propietats: 200 grams de bròquil, tant del tronc com de la flor, inclouen gairebé el doble de la vitamina C diària recomanada. Si vols depurar l'organisme, el bròquil serà el teu aliat: estimula la producció del sulforafà, element que intervé en la detoxificació del fetge.

Imatge d'una olla amb bròquil.
Els experts recomanen menjar més bròquil. | Getty Images
 

Segons la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), el bròquil i el seu tronc contenen fins a 2,6 grams de fibra per cada 100 grams consumits, una porció que cal tenir en compte si t'interessa regular el teu trànsit digestiu. Segons estudis publicats per la Universitat de Harvard, menjar fibra rebaixa entre un «16% i un 24%» el risc de patir malalties.

Si pateixes diabetis, també et podria beneficiar perquè el sulforafà que trobem al seu tronc té propietats inflamatòries ideals per als nostres vasos sanguinis.

Com podem conservar el bròquil?

El primer pas essencial per conservar el bròquil és no rentar cap part de l'aliment abans del consum. Encara que és comú pensar que aquesta és la millor manera d'eliminar impureses i microorganismes, el cert és que això perjudica greument la verdura. Tant el tronc com les flors ja contenen aigua, i afegir-ne més podria accelerar el deteriorament i fer aparèixer la molesta floridura.

En cas que el vulguis consumir, has de rentar-lo en aigua freda sota un potent raig de l'aigua. Una altra opció és submergir-lo sencer en un bol amb aigua, prou perquè el cobreixi.

Imatge d'una dona posant el bròquil a la nevera.
Pots comprar-lo en grans quantitats i conservar-lo per més endavant. | Getty Images
 

Un cop rentat, tant les tiges com la flor poden ser introduïdes en bosses de plàstic grans o en paper film. Si volem preservar la seva frescor, la millor opció és tenir-lo a la nevera. Seria ideal consumir-lo no més tard dels 5 dies posteriors a la seva compra, però sempre el podem congelar i així tindrem més temps.

Amb què puc combinar el tronc del bròquil?

El normal és consumir la flor del bròquil, així que ara mateix t'estaràs preguntant com anar introduint el tronc a la teva dieta. No has de pensar massa, perquè el tronc es pot aprofitar de mil maneres diferents. Si vols mantenir-lo gairebé intacte, pots fer-lo al vapor o a la planxa, i l'única diferència que notaràs és que trigarà una mica més a coure's.

Si això no et convenç, pots tallar-lo a trossos més petits, com si es tractés d'un carabassó, i preparar uns deliciosos noodles. Finalment, si optes per triturar-lo, podràs aconseguir un deliciós hummus de bròquil, un guacamole, una crema i fins i tot una mousse de bròquil.