Imatge d'una dona dormint de fons i un despertador

Els deu aliments ideals per a estimular la son i descansar perfectament a la nit

No dubtis a consumir aquests aliments per a dormir les hores necessàries

L'insomni pot ser el nostre pitjor enemic, perquè té conseqüències perjudicials tant en el moment de patir-lo com a llarg termini. L'arribada de la nit suposa un gran problema per a molta gent, perquè saben que no descansaran prou i això els provoca ansietat. La manera com dormim determina com ens sentirem el dia següent, així que hem de ser conscients de la importància que té.

Si al llarg del dia et sents cansat i recorres constantment a l'ús d'estimulants (cafè, begudes energètiques...), potser has de reflexionar. Pensa en com descanses i el temps que dediques al repòs.

La majoria d'espanyols tenen problemes de son

A l'enquesta 'Com dormen els espanyols?', elaborada per Ipsos i la Societat Espanyola de Son (SES), les respostes van ser sorprenents. Pel que sembla, no tothom dona la mateixa importància al descans.

S'ha demostrat que a Espanya, el 58% de la població no dorm bé. Al voltant de sis de cada deu persones tenen problemes de son. Unes xifres que a la resta de països tampoc milloren, perquè es calcula que al món, més del 30% de la població pateix anomalies del son.

Una dona dormint
Les enquestes demostren que gran part de la població espanyola no dormen bé | Getty Images

Cada persona necessita un temps concret d'hores de son. Un nounat hauria de dormir unes 18 hores al dia, una persona jove, una mitjana de 8 hores, i una persona gran, unes 7 hores. No descansar les hores necessàries és molt perjudicial per a la salut, ja que augmenta les possibilitats de patir cardiopaties o accidents cerebrovasculars.

Els deu aliments que t'ajudaran a dormir correctament

Alguns aliments tenen propietats que afavoreixen el descans. Descobreix els deu millors aliments per a dormir correctament i recuperar energia.

1. Enciam

A l'enciam trobem el lactucari, un líquid lletós que compta amb propietats relaxants i calmants. Una manera original de consumir-la és fent-se una infusió amb les fulles.

Si el gust no et convenç, sempre el pots endolcir amb mel i fulles de menta. D'aquesta manera, evitaràs consumir sucre, que inhibeix les orexines, unes hormones que tenen una funció important dins del cicle son-vigília.

Enciam sobre una taula de fusta
Si no t'agrada l'enciam, prova a consumir-lo en infusió | Getty Images

De tota manera, si les infusions no t'acaben d'agradar, una amanida també és una idea fantàstica.

2. Arròs

L'arròs té un alt índex glucèmic, que evita l'insomni. Aquest tipus d'aliments augmenten els nivells de son, alhora que complementen la dieta. Si no et convenç, també pots optar per les faves, la pastanaga, la poma o fins i tot la quinoa.

Bol ple d'arròs integral i salvatge
Combina l'arròs amb el que més t'agradi | Getty Images

Si et preocupa la quantitat de calories, el que pots fer és combinar aquests productes amb l'arròs. D'aquesta manera, soparàs lleuger, cosa que t'ajudarà a dormir.

3. Brètzels

Si l'arròs o els llegums no t'acaben d'agradar per a sopar, no et preocupis. Hi ha altres opcions que també tenen efectes molt similars. Un bon exemple en són els brètzels, que tenen un alt índex glucèmic.

Brètzel
El brètzel és molt bo i ajuda a dormir bé | Getty Images

Això resulta superbeneficiós, perquè si cobrim les calories que el nostre cos necessita, és més fàcil que agafem el son. En canvi, si ens n'anem al llit amb gana, és més difícil relaxar-se i descansar.

4. Mel

El consum de mel no pot ser excessiu, però una cullera pot ser de gran ajuda per a dormir. Aquest dolç natural conté un gran nombre d'aminoàcids, entre els quals hi ha el triptòfan, un element important que el cos no genera per si mateix, per la qual cosa s'obté a través dels aliments.

Recipient amb mel
Prendre una cullerada de mel a la nit ajuda a agafar el son | Getty Images

El triptòfan és l'aliat perfecte del son, perquè ajuda a produir melatonina i serotonina, essencials per a descansar bé. Si vols dormir les hores que necessites, no dubtis a consumir una mica de mel de manera habitual.

5. Lactis

Els lactis contenen triptòfan, calci i magnesi, elements clau per a millorar la qualitat del son. Alguns experts recomanen prendre un got de llet tèbia just abans d'anar a dormir.

Un got de llet.
Beure llet abans d'anar a dormir ajuda a relaxar-nos | IStock (Elena Medoks)

La gran varietat de lactis que hi ha ens permet anar modificant la manera com els consumim. Si la llet no et convenç, prova a incorporar els iogurts o el formatge al sopar.

6. Camamilla

Segurament ja saps que la camamilla és un remei molt comú per a l'insomni. Aquesta planta incrementa els nivells de glicina i hipurat, substàncies que tenen un efecte relaxant i somnífer.

Tassa amb infusió de camamilla
La camamilla és molt efectiva per a dormir i tenir un son reparador | Getty Images

Molts estudis avalen els efectes positius de la camamilla per a descansar correctament. No només facilita l'arribada del son, sinó que també afavoreix la recuperació nocturna.

7. Nous

La majoria de fruits secs contenen melatonina i magnesi, un mineral que serveix com a relaxant muscular i que ens ajuda a agafar el son. Les nous, a més, contenen triptòfan, gràcies al qual dormir serà molt més fàcil.

Un grapat de nous.
Les nous són el millor fruit sec per a afavorir el son | Getty Images

 

8. Tonyina

El peix blau conté moltes vitamines essencials per al nostre cos. La tonyina o el salmó, que són dos dels més consumits, ens aporten una gran quantitat de vitamina B6, fonamental per a la producció de melatonina.

Tonyina en llauna
La tonyina és un aliment molt versàtil i ideal per sopar | Getty Images

9. Gambes

Igual que la mel o les nous, les gambes també contenen una gran quantitat de triptòfan i magnesi, que, com hem dit, són fonamentals per a relaxar-se i descansar bé.

Plat amb gambes
Les gambes també tenen propietats que ajuden a dormir bé | Getty Images

10. Cereals

La combinació d'un bol de llet amb cereals és perfecta. Aquests dos aliments ens aporten les vitamines que necessitem per a dormir i descansar correctament.

Com que els cereals són saciants, sentiràs que l'estómac se t'omple menjant relativament poc, per la qual cosa no t'has de preocupar per les calories. I també és una bona opció perquè no et farà tenir sensació de pesadesa a l'hora d'anar a dormir.

Bol amb cereals
Pots combinar els cereals de mil maneres | Getty Images

Si vols, hi pots afegir una cullerada de mel, que et servirà tant per a endolcir la llet com per a relaxar-te. De tota manera, recorda que hi ha alguns hàbits que t'ajudaran a descansar millor. Per exemple, hauries d'evitar prendre cafeïna a la tarda/nit i menjar aliments pesats abans d'anar-te'n a dormir, així com la nicotina.