Imatge d'una nevera

Els 7 aliments que hauríem d'apartar ja de la nostra dieta: fan malbé el cor

T'indiquem els aliments que has d'eliminar de la teva dieta si vols cuidar el teu cor

Les malalties cardiovasculars suposen una de les primeres causes de mort. Més de 17,5 milions de persones moren a l'any al món a conseqüència d'això. A Espanya, només 122.426 persones van morir el 2017 per aquestes malalties. Suposen, de fet, un 29% de les morts totals.

Aquest tipus de malalties constitueixen un conjunt de trastorns del cor i dels vasos sanguinis. Segur que coneixes alguns dels trastorns que provoca, com la hipertensió arterial, la cardiopatia coronària, l'ictus i la malaltia vascular perifèrica.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

També s'hi inclou la insuficiència cardíaca, la cardiopatia reumàtica, la cardiopatia congènita i les miocardiopaties, entre d'altres. Una de les eines que tenim per poder evitar aquest tipus de malalties és l'alimentació. Per això, t'indiquem a continuació alguns dels aliments que hauríem de deixar de menjar per mantenir sa el nostre cor.

Els 7 aliments que fan malbé el cor

Els aliments que s'inclouen en aquesta llista estan dissenyats pel doctor Deepak Bhatt. És un cardiòleg del Mount Sinai de Nova York que ha volgut compartir aquesta llista.

Segons Deepak, «el millor consell en una dieta saludable per al cor és que sigui relativament baixa en calories». T'indiquem a continuació els set tipus d'aliments que hauríem de deixar de menjar per mantenir sa el cor.

Begudes energètiques

Segons el doctor Bhatt, ha advertit que és millor evitar aquest tipus de begudes. Els motius: tenen un alt contingut de sucre i els seus ingredients poden pujar la pressió arterial causant arrítmia. El doctor Deepak Bhatt ho explica de la següent manera:

Foto de la beguda energètica Redbull.
Les begudes energètiques són perilloses. | Pixabay

«Cal anar amb compte amb aquestes begudes perquè poden contenir tota mena de substàncies que podrien causar batec irregular o alteracions del ritme cardíac. Així com altres problemes de salut».

El doctor aconsella decantar-nos pels productes naturals. Incideix que «els refrescos dietètics en tenen menys, però tendeixen a ser molt dolços. Hi ha investigacions que suggereixen que enganyen el cervell perquè pensi que necessita calories».

Carn vermella

Deepak Bhatt ho té molt clar. «El pitjor per a la salut cardiovascular és la carn vermella». Aquest aliment augmenta el risc de malalties i de càncer. Recordem que aquest tipus de carns estan compostes per greixos saturats, les calories i l'excés de sal de processats carnis.

Segons el doctor, aquest tipus d'aliments «desencadena reaccions a l'intestí o el sistema digestiu que són particularment dolentes per a la microbiota».

Alcohol

El doctor aconsella a la gent que no es deixi enganyar pels mites. Segons les declaracions de Bhatt, «és un mite que l'alcohol sigui bo per a la salut del cor. Són calories buides, desproveïdes de qualsevol valor nutricional».

Foto de diverses mans bridant amb cervesa i còctels amb alcohol.
Les begudes alcohòliques no són gens bones per la salut. | Pixabay

Menjar ràpid

El menjar ràpid, segons Deepak Bhatt, «és dolent per al cor fins al punt que pot fer que la medicació d'un pacient deixi de funcionar». La majoria dels menús a les grans cadenes de menjar ràpid estan dissenyats per tenir molt de sabor a base de sal i sucre.

Postres dolces

Tampoc són aconsellables els carbohidrats simples, és a dir, els pastissos, bescuits, brioixeria i similars. La farina blanca augmenta el risc de diabetis i malalties del cor, així com l'emmagatzematge de greix al fetge.

Proteïna en excés

Hi ha milers de receptes i dietes amb un alt valor en proteïna. Moltes de les dietes escullen carns amb alt contingut en greixos saturats.

Alhora, poden augmentar les lipoproteïnes de baixa intensitat o el colesterol dolent. El doctor assenyala que aquelles persones que pateixin malalties renals es podrien veure perjudicades.

Oli de coco

L'últim ingredient que esmenta el doctor és l'oli de coco. Aquest producte conté més greixos que el llard de porc i pot provocar obstruccions als vasos sanguinis, entre altres patologies.