Imatge d'un home amb una samarreta blava agafant-se el greix de la panxa

Els aliments comuns que disparen el teu pes cada cop que els menges

És sabut que el greix abdominal, i especialment el greix visceral, s'ha de reduir com més aviat millor, però, quins són els aliments habituals que ens fan engreixar moltíssim?

El greix abdominal és el greix que es troba a l'abdomen. Pot ser visible, coneguda com a la famosa panxa, però també invisible quan s'allotja dins de l'abdomen, al voltant dels intestins o el fetge. És aquí quan ens trobem amb un tipus de greix que, segons molts estudis, pot arribar a ser realment perillós: el greix visceral.

Com podem saber si tenim massa greix a l'interior de l'abdomen?

En realitat, no hi ha tècniques que puguin mesurar el greix visceral directament. Però hi ha algunes petites anomalies que poden ser útils com a senyals d'advertiment. Especialment quan s'associen amb un augment de la circumferència de la cintura.

És el que passa amb l'excés de colesterol, nivells elevats de glucosa a la sang en dejú, o pressió arterial molt alta (hipertensió arterial). Tot això, combinat, pot suggerir la presència de greix als òrgans.

Sigui com sigui, les autoritats sanitàries defineixen l'obesitat abdominal per una circumferència de la cintura més gran o igual a 80 centímetres per a les dones i 94 centímetres per als homes.

Quins aliments influeixen en l'augment de pes?

Els aliments amb massa calories són els més plaents, així que moltes vegades és difícil no sucumbir a la temptació. Prenguem l'exemple dels refrescos, ja que tenen massa sucre.

Part superior de llaunes de resfrescos
Els refrescos són un dels aliments que més s'engreixen | Getty Images

Però hi ha molts altres aliments que poden influir en l'augment de pes. Alguns són habitualment coneguts, com la xocolata amb llet, les patates fregides, tota mena d'embotits, els greixos animals o begudes com els sucs de fruites.

També n'hi ha d'altres que hi poden influir, i que no són tan coneguts, principalment pel fet que pensem que són saludables i nutritius. És el que passa, per exemple, amb els fruits secs.

Els anacards i els cacauets, per exemple, poden influir moltíssim. I ho poden fer encara més si, a més a més, els consumim fregits. En aquest darrer cas, també hem de tenir en compte un altre detall important: si estan fregits el més probable és que tinguin un excés de sal, cosa que encara pot ser pitjor.

I és que, d'una banda, poden incrementar el pes pel seu excés de greixos i, per tant, de calories. I, de l'altra, incrementar la pressió arterial i augmentar el risc d'altres problemes comunament associats al consum d'aliments amb excés de sal.

Les crispetes de blat de moro també poden acabar influint moltíssim, especialment perquè, en ser petites i lleugeres, tendim a menjar-les en grans quantitats.

Imatge d'una noia agafant-se la grasa abdominal de la panxa
Alguns aliments fan que sigui impossible perdre pes | Getty Images

Quins són els pitjors aliments per al nostre pes?

A continuació, desvelem els pitjors aliments que podem menjar si el que busquem és perdre pes:

1. Patates fregides

Són bones, i cruixents, però són realment greixoses. Prenguem l'exemple de les famoses patates fregides, les quals es cuinen (la majoria) en un bany de greixos dolents.

En ser cuinada, la patata absorbeix oli i l'emmagatzema, aportant al consumidor una gran quantitat de calories. Però no són només les patates fregides, sinó que tota mena d'aliments fregits conté greix. Per això, si menges pollastre, patates o verdures, evita fregir-les, prefereix bullir-les i rostir-les a la planxa.

2. Embotits

Els embotits, com el pernil, els xoriços, la cansalada, les salsitxes i altres, són igual de dolentes. Aquests contenen molta sal i àcids grassos saturats. A més, la majoria també contenen nitrits, que poden ser la causa de certs tipus de càncer, segons experts nutricionistes.

3. El formatge

Especialment els formatges secs i curats, perquè són extremadament greixosos, així que definitivament et faran engreixar. Tot i això, has de saber que en cas de carència, són excel·lents, ja que aporten gran quantitat de proteïnes a més de calci. Alguns formatges a evitar: Emmental, Cantal, Beaufort, formatge de cabra, Raclette, Comté, Gouda…

Taula plena de formatges
Els formatges grassos o molt grassos són molt dolents per a l'obesitat | Getty Images

4. Menjars preparats

Els menjars preparats es troben entre els aliments que més engreixen. I és que, has de saber que la indústria d'aquest tipus d'aliments afegeix molt de greix (i també sucre) als menjars preparats. Aquests greixos permeten que un cop reescalfats, aquests menús no quedin massa secs, i fins i tot alguns afegeixen olis o mantega.

5. Salses preparades

Les salses preparades també entren en aquesta categoria d'aliments, ja que solen ser greixoses i contenen massa sal o sucre per a una salsa dolça.