Persona posant-li sal al seu dinar

El perill real de posar-li sal al menjar i que molts catalans ignoren o desconeixen

Els experts han alertat més d'una vegada que tendim a consumir més sal de la deguda. Però, quins són els seus efectes reals al nostre cor i a les artèries?

S'estima que els catalans consumim uns 9,8 grams de sal al dia. Una xifra que, malgrat que pugui semblar molt alta, és relativament baixa en comparació amb altres nacions. En alguns països el consum de sal pot arribar a assolir tranquil·lament els 15 grams diaris.

Seguint amb més estadístiques, s'estima que més del 25% de la població mundial pateix hipertensió arterial, mentre que a Espanya arriba al 20%. En alguns països, com Indonèsia, Argentina o Brasil, aquesta xifra pot arribar a superar el 40%.

És un problema molt preocupant, especialment si tenim en compte que la hipertensió arterial augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars. Recordem que aquestes malalties són les principals causes de mort a tot el món. En aquest sentit, la sal juga un rol fonamental en la prevenció d'aquestes...

Quins són els efectes de la sal al nostre cos?

És normal que molts metges sentin una certa preocupació per les conseqüències que pot tenir per a la nostra salut un consum excessiu de sal. I és que prendre molta quantitat de sal origina problemes amb la retenció de líquids. Tot i que és cert que la majoria de les conseqüències d'aquesta retenció són merament estètiques.

Una persona posant sal al menjar
L'excés de sal al menjar és dolent pel nostre organisme | Getty Images

Per exemple, les dones que retenen líquids presenten una major propensió a patir cel·lulitis. A més, la sal resseca els teixits i pot accelerar l'envelliment de la pell, igual que el sol o el tabac.

Però la sal també tendeix a atacar els teixits interns. De fet, atès que els teixits interns perden la seva elasticitat natural, augmenta el risc de desenvolupar edemes. També augmenta el risc de patir hipertensió arterial, de manera que augmenta el risc d'accidents potencialment mortals.

En aquest sentit, s'ha demostrat que un consum excessiu de sal pot provocar, en algunes persones, insuficiència cardíaca o renal. D'altra banda, també cal esmentar que diferents estudis han relacionat la ingesta excessiva de sodi amb l'osteoporosi.

A més, la sal podria promoure l'aparició de certs tipus de càncer del sistema digestiu. Mentre que els que presenten certa propensió a la inflamació, o que han patit trastorns cardiovasculars o hipertensió arterial, han d'evitar el seu consum al màxim.

Senyals que diuen que estàs consumint molta sal

Com hem vist, l'excés de sal pot tindre conseqüències molt negatives per a la salut. Retenció de líquids, envelliment de la pell, malalties cardiovasculars, més risc de deteriorament cognitiu, pressió arterial alta, risc d'edema, insuficiència cardíaca o renal... i la llista continua.

Però hi ha alguns símptomes o senyals que ens poden servir d'advertència per saber si hem consumit o estem consumint més sal de la deguda:

1. Set

Els productes (sovint industrials) que contenen molta sal augmenten la nostra sensació de set perquè el sodi afecta l'equilibri de líquids al nostre cos. Per tant, si hem menjat alguna cosa i després ens entra moltes ganes de beure aigua, possiblement és perquè hem consumit molta sal.

Bol amb sal
Abusar de la sal provoca set i inflor | Getty Images

2. Inflor

Un únic menjar que sigui massa salat pot causar inflor l'endemà al matí, després de despertar-nos, a conseqüència de la retenció d'aigua en els teixits subcutanis.

3. Problemes de salut

Com ja vam veure a l'apartat anterior, el consum excessiu de sal pot causar disfunció als ronyons, perquè augmenta la quantitat de proteïnes a l'orina. A més, pot incrementar el risc de formació de coàguls, úlceres, i l'augment de la pressió arterial.

Quanta sal hauríem de consumir com a màxim al dia?

Els experts recomanen mantenir el consum diari de sal per sota dels 5 grams en adults. Convertint-se així en una forma senzilla i simple de reduir el risc de patir qualsevol classe de malaltia cardiovascular (com la hipertensió arterial).