mal olor aixelles

Els 5 motius pels quals et fan pudor les aixelles i com solucionar-ho

Quines són les principals causes de la mala olor? Podem fer alguna cosa per tractar-la?

La sudoració pot ser un veritable problema pel dia a dia. I si li sumem que l'olor és més forta que de costum o en excés, la preocupació encara és més gran. Què provoca aquesta olor particular que acompanya la suor i com solucionar-ho?

Si has notat que la teva suor ha anat en augment i l'olor és més forta, és molt probable que no sigui només per la calor. Els experts parlen d'un possible problema que gran part de la societat ignora. I és que suar és un procés normal de l'organisme, però quan passa amb molta freqüència i apareix la mala olor, cal cercar l'origen i les possibles solucions.

Què és la sudoració o la transpiració?

El procés de transpiració es produeix a través de les glàndules sudorípares que segreguen la suor. De manera natural, solem eliminar un litre de suor sense realment notar-ho. Parlem d'un acte completament natural, que passa inadvertit a través de les aixelles, les mans, els peus, les engonals i el cap.

Pell suada
La sudoració és un procés natural del cos | Getty Images

Suem a través d'unes glàndules que es concentren en aquests llocs del cos. Però no només s'activen quan passem calor sinó també quan sentim i experimentem emocions fortes: ansietat, por, estrès, etc.

El procés de sudoració és imprescindible per a la termoregulació del nostre organisme. El cos necessita mantenir-se a 37 graus i, alhora, la sudoració també serveix per eliminar allò que el cos no necessita.

Però, d'on vénen les males olors?

En contra del que moltes persones poden pensar, la suor és inodora. El que provoca l'olor, que pot ser forta, és la presència de bacteris microscòpics que es troben a la pell. Aquestes produeixen molècules oloroses i crea aquesta particular olor.

No obstant això, hi ha certs factors o hàbits que fan que l'olor corporal sigui més forta. També expliquen que algunes persones emanen una olor molt més desagradable que altres.

1. El pèl corporal

Les persones que presenten més pèl a certes zones del cos són més propenses a tenir aquesta particular olor de suor. De fet, es pot tornar, en algunes ocasions, força desagradable. Això s'explica perquè aquest pèl reté les secrecions i proporciona l'ambient idoni per a la multiplicació de bacteris.

Cara suada
La suor no té cap mena d'olor | Getty Images

2. El tipus d'alimentació

L'alimentació és una de les raons per la qual la teva sudoració pot ser realment desagradable. Hi ha certs aliments que augmenten aquesta mala olor, com els picants, una dieta alta en proteïnes d'origen animal o aliments com el cafè en grans quantitats. L'all o la ceba també poden fer que la suor faci mala olor.

3. Medicaments o substàncies prohibides

Els medicaments o el consum de substàncies prohibides també ocasiona mala olor corporal. L'explicació la trobem a la llarga llista d'efectes secundaris que poden produir. En aquesta llista també hi ha la sudoració excessiva, provocada per exemple pel consum d'antidepressius.

4. Malaltia

Olorar malament pot ser un gran indicatiu de patir una malaltia. De fet, la diabetis o malalties relacionades amb el fetge o els ronyons poden causar una sudoració olorosa.

5. Emocions molt fortes

Com esmentem anteriorment, experimentar emocions fortes o desagradables provoca no només una sudoració excessiva, sinó també olorosa. L'estrès diari, per exemple, té com a resultat una mala olor corporal.

Dona amb mal de cap.
L'estrés també fa suar   | Getty Images

Com solucionar la mala olor?

Per trobar la causa de la mala olor corporal, és indispensable trobar la causa principal i actuar-hi. Revisar el material de la roba que fem servir pot ser un gran començament. I és que aquest material, en ser usat diàriament, pot facilitar l'aparició de la suor i, el que és pitjor, de la mala olor.

Si és resultat de la medicació que s'ingereix, és recomanable parlar-ho amb el metge en qüestió i que sigui ell mateix qui ajudi a solucionar-ho. Els desodorants de farmàcia són una opció molt recomanable, ja que acostumen a ser més potents i eficaços.

Pel que fa a solucions naturals i remeis més senzills podem optar pel bicarbonat de sodi. Només hauràs de mullar les teves mans en aigua i escampar-hi bicarbonat per aplicar-lo sobre les aixelles.

La pedra d'alum també és molt bona opció en aquests casos, doncs conté propietats antibacterianes i astringents. Això limita la proliferació de bacteris que causen la mala olor a les aixelles.