Imatge de dues mans agafant les d'una persona gran

Els aliments que mengem a Catalunya i estan directament relacionats amb l'Alzheimer

Aquests aliments poden influir a l'aparició de l'Alzheimer

La malaltia de l'Alzheimer és un trastorn progressiu de la memòria que degenera el cervell, i la seva prevalença augmenta fortament amb l'edat. En persones menors de 65 anys, la malaltia és rara, però en persones més grans de 85 anys, ja passa en 15 a 20 per cent.

 

L'Alzheimer és la malaltia més comuna que causa demència (deteriorament extens de les capacitats mentals). Al voltant del 70-80% de totes les persones amb demència tenen la malaltia de l'Alzheimer, algunes juntament amb altres malalties cerebrals (per exemple, trastorns cerebrovasculars).

Quines són les causes de l'Alzheimer?

Se'n desconeix l'arrel de la malaltia de l'Alzheimer. Certs canvis microscòpics ocorren al cervell (per exemple, s'acumulen amiloide i proteïna tau aberrant). I fan malbé les vies nervioses i les cèl·lules cerebrals, debilitant la memòria i el processament de la informació.

El dany generalment comença a les parts internes dels lòbuls temporals del cervell i s'estén més àmpliament a l'escorça cerebral al llarg dels anys. En la majoria de casos, l'Alzheimer no és hereditària.

Dues persones agafant-se la mà
No se saben les causes que provoquen la malaltia de l'Alzheimer | Getty Images

Encara que no se sap la causa real de la malaltia, es coneixen diversos factors de risc que augmenten la probabilitat de desenvolupar- la. La malaltia sembla ser una mica més freqüent en dones que en homes, així com en aquells els familiars dels quals tenen altres malalts d'aquesta mateixa.

A més a més, molts factors de l'estil de vida augmenten el risc de desenvolupar la malaltia de l'Alzheimer. També se sap que l'alimentació hi pot influir. Però, anem per parts.

Quins símptomes pot produir?

El primer símptoma i més significatiu de la malaltia de l'Alzheimer és la pèrdua de memòria. En particular, la memòria a curt termini i l'aprenentatge de coses noves esdevenen difícils. I és que ésdifícil per al pacient recordar coses que van succeir i es van dir recentment o aprendre, per exemple, com fer servir un electrodomèstic nou.

Les velles habilitats es conserven clarament per més temps. D'altra banda, a mesura que avança la malaltia, es debiliten les funcions del llenguatge (recerca de paraules i dificultat per comprendre la parla). També la percepció visual (es dificulta el reconeixement de persones o objectes o el moviment a l'entorn).

El quadre simptomàtic també inclou un debilitament del control operatiu, que es manifesta com un debilitament de la capacitat d'organització i dificultat per planificar, iniciar i executar les operacions. Cal tenir en compte que els primers símptomes són lleus i s'assemblen a una distracció normal.

A mesura que avança la malaltia, hi haurà dificultats en activitats complexes, com ara viatjar a un lloc estranger o organitzar assumptes financers complexos. Més tard, moltes activitats pràctiques, com anar a comprar, cuinar i administrar els assumptes financers diaris, es veuen afectades.

▶️ Vídeo del dia

Quins aliments podrien influir en el desenvolupament de la malaltia?

Diferents estudis observacionals han mostrat que el consum d'aliments rics en sucres, greixos saturats i greixos trans poden influir de manera molt negativa. No en va, segons els resultats d'aquests estudis, aquest tipus de dieta s'ha associat amb la probabilitat de desenvolupar Alzheimer.

Ara bé, tot i quel'alimentació pot influir negativament, sabies que també pot exercir un efecte protector interessant?

Imatge d'una noia davant d'un ordinador i menjant patates xips
L'alimentació podria ser clau per preveure l'Alzheimer | Getty Images

El millor de tot plegat és seguir un menú ric en aliments antioxidants, amb beneficis antiinflamatoris. Això vol dir, per exemple, optar per fruites i verdures fresques. A més de fruits secs (rics en greixos saludables) i el peix.

Tot i això, se sap que les vitamines C i E, així com els antioxidants (com els polifenols), poden ser molt útils.I els aliments rics en àcids grassos omega-3 també. Com passa, per exemple, amb l'oli d'oliva verge extra.

Per tant, si vols prevenir o protegir-te d'aquesta malaltia, no hi ha res millor com començar des de ja. I començar, per exemple, a través del menjar. Així que, els aliments que mengem a Catalunya i vinculen directament amb l'Alzheimer: evita'ls