Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge dels ingredients del gaspatxo i una mà amb un paperet on diu "no"

Els aliments amb què has d'anar amb compte: poden fer pujar la pressió arterial

Malauradament, la major part de la població els consumeix

Només al nostre país, prop del 42% de la població adulta és hipertensa. Tot i que és una patologia més freqüent en homes que en dones, la prevalença d'aquestes dades està cada cop més a l'alça. Això, lamentablement, es tradueix que cada cop hi haurà més persones prediabètiques.

I és que els hàbits alimentaris, en aquest sentit, hi tenen molt a veure. El que consumim incideix, directament o indirectament, sobre la nostra salut. No obstant això, si vols mantenir a ratlla la teva pressió arterial, hi ha determinats aliments que no hauries de consumir.

Aliments enemics d'una tensió arterial correcta

Hi ha una veritat universal, i és que els aliments que ingerim poden afectar o beneficiar la nostra salut. Per tant, dependrà de nosaltres seleccionar els més adients si el que volem és cuidar el nostre organisme.

Tot i que la predisposició genètica també és un factor clau a l'hora de patir o no determinades malalties, els nostres hàbits alimentaris continuen sent importants. De fet, hi ha alguns aliments que hauríem de deixar de consumir, especialment per controlar la nostra pressió arterial.

Imatge de fons d'una superfície de fusta amb eines de cuina a sobre i a un costat una imatge d'una dona menjant amb una forquilla a la boca
Hi ha aliments dels quals hauríem de reduir-ne la ingesta o deixar de consumir-los | Getty Images Signature, Getty Images Pro

Perquè sí, la hipertensió arterial (HTA) continua sent una ombra que és present a la salut de la població i que va cada cop més en augment. Lamentablement, aquesta patologia afecta milers de persones a tot el món, però alhora també som responsables de poder controlar-la.

Per això, el millor que és a la nostra mà és poder controlar l'alimentació. Hi ha certs productes i aliments que consumim i no ho hauríem de fer. Per tant, en eliminar-los de la nostra dieta, podrem evitar que la pressió arterial pugi.

1. Alcohol

Al nostre país, bé sigui per costum social o per tradició, el consum d'alcohol és molt present. Tot i això, aquest i la pressió arterial han estat objecte d'estudi dins del camp de la medicina. Pel que sembla, la relació que hi pot haver entre tots dos deixaria uns efectes molt nocius per a la salut.

I és que tot apunta que, com més alcohol es consumeix, més grans serien les probabilitats de patir hipertensió. Per aquesta raó, si vols cuidar les teves venes i artèries, el millor és optar sempre per un consum moderat i ocasional.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

2. Greixos saturats

Ens ho repeteixen fins a l'avorriment, però, tot i això, la tendència encara és molt elevada. Fregits, brioixeria, processats... Et sonen? Efectivament, estem parlant d'aliments que encara que estan de moda i no hauríem de consumir.

Tot i portar un ritme caòtic i frenètic (bé sigui per la feina, la rutina o les tasques diàries), recórrer a aquesta mena de menjar no és la millor opció. Els greixos saturats, de la mateixa manera que els trans, també poden desencadenar un cas d'hipertensió.

Muntatge amb una imatge de fons d'un metge i en primer pla una persona amb una forquilla a la boca
Certa alimentació sumada a l'estrès pot causar problemes de salut | Getty Images

3. Cafè

Tot i que és un aliment necessari i quotidià per a molts, el cafè no està exempt de presentar alguns inconvenients per a la salut. La veritat és que es tracta d'un complement ideal per donar-nos aquest xut d'energia que ens fa tanta falta, però com tot en aquesta vida, abusar-ne és dolent.

I és que per a la nostra sorpresa, hi ha estudis que suggereixen que un consum excessiu de cafè podria tenir un impacte sobre la pressió arterial. Per evitar córrer aquests riscs, el millor és no superar les dues o tres tasses recomanades per dia.

4. Purines

Per últim, però no menys important, cal anar amb compte amb les purines. Aquest grup de compostos químics sol ser present en determinats aliments, com ara les vísceres i els mariscs.

Ara bé, el que has de saber és que aquest tipus de substàncies solen influir en els nivells d'àcid úric del cos. Per tant, elevar els nivells d'aquest àcid podria repercutir negativament a augmentar també els de la pressió arterial.