IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els aliments que no hauries d'escalfar mai al microones

A l'hora de reescalfar les sobres del dia anterior al microones, hem de tenir en compte que certs aliments són molt desaconsellables

Aprofitar el menjar que ens ha sobrat, guardar-lo, i reescalfar-lo posteriorment (unes hores després o dies després), podria no ser tan saludable com es pensa, encara que és una pràctica molt estesa.

El motiu ens el dona l’expert en seguretat alimentària Lluís Riera, explicant que els bacteris es multipliquen amb més facilitat quan es troben en un rang de temperatura situat entre els 4 i els 65 graus, la que es considera ‘temperatura de perill’, i que coincideix amb la temperatura de reescalfament del microones: «En general, en termes de seguretat alimentària, els aliments que no es reescalfen són més segurs perquè, com més els manipulem, més probabilitat de creixement de microorganismes hi ha», ha explicat Lluís Riera a 'RAC1'.

Carns, ous i llet, els més desaconsellables

Els bacteris es multipliquen en tots els aliments, però els que són rics en proteïna i humitat són els que tenen els factors ideals per a la reproducció de microorganismes. Així doncs, entre els aliments més desaconsellables a l’hora de ser reescalfats estarien les carns, en especial el pollastre, els ous (comte amb reescalfar la truita!), i la llet, és a dir, escalfar-la, guardar-la, i tornar-la a escalfar posteriorment, no és gens aconsellable. També s’ha d'anar amb compte a l'hora de reescalfar diverses vegades l’arròs o la pasta, ja que pot provocar la proliferació de la toxina Bacillus Cereus, causant de diarrees i vòmits.

La contaminació química, un altre problema

Però la contaminació bacteriana no és l’única que afecta els aliments reescalfats, sinó que els contaminants químics de certs aliments també es veuen afectats quan aquests es reescalfen a certa temperatura de risc, que com hem comentat, es troba entre els 4 i els 65 graus.

Així doncs, alguns vegetals en especial com són els espinacs, la ruca, l’api, i la col, tenen una alta concentració en nitrats, que no són tòxics però que s’hi poden convertir si aquests passen a nitrits. Aquesta conversió a nitrits es produeix habitualment quan se’ls posa sota condicions d'altes temperatures i humitat, així que el més recomanable segons l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, és menjar els espinacs crus o just després de cuinar-los, i no sotmetre’ls de nou a temperatures altes que afavoreixin la creació de nitrits.

És per aquesta raó també, que no es recomana fer purés de verdures per a nens amb espinacs o api, ja que s'acostuma a utilitzar l’aigua de bullir, i aquesta conté molts nitrits que no són recomanables en excés en aquesta etapa infantil.

 

També et pot interessar...

 

 

Comentaris

envia el comentari